منطق فهم حدیث

منطق فهم حدیث، نوشته سید محمدکاظم طباطبایی (1344ش) است. این مجموعه، درس‌نامه‌ای است که مبانی، روش‌ها و راهکارهای شایسته و بایسته فهم و درک حدیث را در معرض دید مخاطب می‌گذارد؛ آسیب‌های موجود در این مسیر را وامی‌نماید و با تکیه بر شیوه فقیهانه و اجتهادی عالمان پیشین، تبیین و تقریری منضبط و روشمند در این حوزه عرضه می‌کند[۱].

منطق فهم حدیث
منطق فهم حدیث
پدیدآورانسیدطباطبایی، سید محمدکاظم (نويسنده)
ناشرمؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی (ره). انتشارات
مکان نشرایران - قم
سال نشر1390ش
چاپ1
شابک978-964-411-694-0
موضوعحدیث
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
8م2ط 109 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده با این امید که این مجموعه به تبیین دقیق‌تر شیوه بهره‌گیری از متون نقلی یاری رساند، مباحث خود را عنوان‌بندی کرده است که عبارتند از: کلیات؛ واژه‌شناسی؛ لزوم بازیابی خانواده حدیث و پیشینه آن؛ شیوه کاربردی بازیابی خانواده حدیث؛ ارزش‌گذاری متون؛ بهره‌گیری از قرائن و استنتاج؛ آسیب‌شناسی پژوهش حدیثی؛ اختلاف حدیث و مشکل الحدیث؛ کلیات نقد حدیث؛ معیارهای نقد محتوایی حدیث (قرآن، سنت، عقل، تاریخ مطمئن و قطعیات حاصل از علم، تجربه و حس).

این کتاب به شیوه آموزشی تهیه شده است. شیوه نوشتاری نویسنده در به‌کارگیری واژه‌ها و عبارت‌پردازی‌ها، امروزی است و از سبک نوین آموزشی بهره می‌جوید. او در آغاز هر درس، نکته‌هایی را که فراگیری آن‌ها برای دانش‌پژوه بایسته است، گوشزد می‌کند و پس از ارائه درس، چکیده آن را ارائه می‌دهد. او برای ورزیده ‌شدن ذهن خواننده، پرسش‌هایی را طرح می‌کند و خواننده را به پژوهش بیشتر فرامی‌‎خواند. پیوست‌هایی را نیز در پایان برخی از درس‌ها آورده است[۲]‏. او از روش جدول‌نویسی نیز بهره جسته است و آن را در درجه‌بندی و رتبه‌گذاری کتاب‌های روایی عالمان شیعی و اهل سنت به‌کار برده است[۳].

طباطبایی در کنار منابع شیعی، از منابع اهل سنت نیز در ارائه مطالب خود بهره گرفته است[۴]. او فهرست‌ها و نمایه‌هایی را از منابع، آیات و روایات، روایت‌های نقدشده، اشعار، نام‌ها، اماکن، کتب و نرم‌افزارهای رایانه‌ای در پایان کتاب نوشته است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص26-25
  2. ر.ک: متن کتاب، ص70-31
  3. ر.ک: همان، ص286-277
  4. ر.ک: همان، ص368 و 467
  5. ر.ک: همان، ص822-739

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها