تناسق الدرر في تناسب السور

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    تناسق الدرر في تناسب السور
    تناسق الدرر في تناسب السور
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) عطا، عبدالقادر احمد (محقق)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1406ق - 1986م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تناسق الدرر في تناسب السور یا «أسرار ترتيب القرآن»، نوشته ادیب، مورّخ، مفسّر، فقیه و نویسنده فعال شافعی قرن نهم و دهم قمری، جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی (849-911ق)، چگونگی پیوندهای آیات و سوره‌های قرآن را با قبل و بعدش توضیح می‌دهد.

    هدف و روش

    نویسنده گفته است: خدای سبحان بر این بنده منت نهاد تا به قرآن‌پژوهی بپردازم و در معانی و علوم آن ژرف‌کاوی کنم و در این زمینه، آثاری - مفصل و مختصر - نوشتم و کسی که چیزی را دوست دارد، همواره یادش کند. یکی از کتاب‌هایی که درباره ارتباط‌های قرآنی تألیف کردم، أسرار التنزيل است که شیوه‌های آن را می‌کاود و شگفتی‌هایش را آشکار می‌سازد و شامل بیش از 10 نوع از علوم قرآنی است. یکی از آن انواع، مناسبت‌های چینش آیات و پیوندهای آن با یکدیگر است و تصمیم گرفتم که کتاب مستقلی در این موضوع بنویسم؛ زیرا در این بحث، کمتر کسی سخن گفته است و این کتاب پدید آمد تا محصولی عجولانه برای علاقه‌مندان باشد و بیشتر مطالبش، ثمره اندیشه خودم است و هرچه متعلق به دیگران بوده، آشکارا به آنان نسبت داده‌ام و آن را نخست، «نتائج الفكر في تناسب السور» نامیدم، ولی بعد، از آن عدول کردم و آن را «تناسق الدرر في تناسب السور» خواندم؛ زیرا متناسب‌تر با مسما و نزدیک‌تر به جناس است[۱].

    ساختار و محتوا

    نویسنده، به‌ترتیب سوره‌های قرآن (از حمد تا ناس)، روابط بین آیات و سور را بیان کرده است.

    نمونه مباحث

    • سوره فاتحه: خدای سبحان کتابش را با این سوره آغاز کرد؛ زیرا همه هدف‌های قرآن را در بر دارد و به همین جهت، از اسامی آن، «أُمّ القرآن»، «أُمّ الكتاب» و «أساس» است. پس این سوره، همانند عنوانی برای همه قرآن و شگفت‌آغازی (براعت استهلال) است[۲].
    • سوره اعراف: به نظرم، مناسبت قرار گرفتن این سوره بعد از سوره انعام، این مطلب است که خدای سبحان به من الهام کرد: در سوره انعام، 3 موضوع به‌صورت اجمالی گفته شد و در این سوره همان موضوعات با شرح و تفصیل آمده است: یادکرد آفرینش، قرن‌ها و پیامبران آسمانی؛ به‌عنوان مثال، داستان آفرینش حضرت آدم(ع) در این سوره رساتر از هر جای دیگری توضیح داده شده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص53-55
    2. ر.ک: متن کتاب، ص61
    3. ر.ک: همان، ص87

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها