گیتا شناسی ایران

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    ‏گیتا شناسی ایران
    گیتا شناسی ایران
    پدیدآورانجعفری، عباس (نويسنده)
    ناشرگیتا شناسی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1379ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعایران - نقشه‎ها - جغرافیای طبیعی - ایران
    زبانفارسی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏آ‎‏2‎‏ج‎‏7 288 GB
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    گیتاشناسی ایران، نوشته عباس جعفری، مشتمل بر اطلاعات جغرافیایی کوه‌ها، رودها و استان‌های ایران تا زمان نگارش کتاب است که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و میدانی در سه جلد منتشر شده است.

    نویسنده در مقدمه کتاب، انگیزه نگارش و سبب نام‌گذاری آن را این‌گونه توضیح داده است: «هنگامی‌ که در سال 1358 پس از نزدیک 25 سال خدمت در نقشه‌برداری سراسری کشور، به افتخار بازنشستگی نایل شدم، بر آن گردیدم تا تجربیات ایران‌گردی و درک توپوگرافی خویش را بر روی کاغذ آورده و یادداشت‌های شخصی را با نقشه همراه سازم و به‌صورت کتاب‌هایی به نام جغرافیای ایران به هم‌میهنان عزیز تقدیم دارم. خوشبختانه همکاری نزدیک با مؤسسه گیتاشناسی... الهام‌بخش من گردید تا به‌جای عنوان جغرافیا از واژه فارسی گیتاشناسی بهره جویم و کتاب‌های مورد بحث را به‌نام گیتاشناسی ایران به دوست‌داران ایران و جغرافیای آن تقدیم نمایم»[۱]‏.

    در تدوین کتاب تقدیمی، سعی بر آن بوده تا افزون بر شهرهای کشور، به گلچینی حدود بیست‌هزار روستای مهم ایران بسنده گردد و با کنار هم چیدن کوه‌ها و رودخانه‌های مهم و معروف، دریاچه‌ها و آبشارها، نمک‌زارها، کویرها، جزایر و گردنه‌ها، سدها و آب‌انبارها، ایلات و عشایر و طوایف ایرانی و همچنین شهرها و نواحی قدیمی و آثار باستانی کشور، مجموعه‌ای تهیه شود و به‌صورت فرهنگ‌نامه‌ای در اختیار جامعه میهن‌دوست ایران قرار گیرد[۲]‏.

    کتاب در سه جلد با عنوان کوه‌ها و کوه‌نامه ایران، رودها و رودنامه ایران، ایران و استان‌های ایران تدوین و تألیف شده است.

    چند نکته درباره کتاب

    1. برای بررسی چگونگی پیدایش و شکل‌گیری کوه‌های کشور کتاب‌های چندی از جمله سرگذشت زمین نوشته پیتر کترمول و پاتریک مور چاپ کمبریج، سال 1985، بررسی شده و چگونگی کوه‌زایی و سمت‌گیری رشته کوه‌های ایران بر پایه مبحث نوین تکتونیک صفحه‌ای Plate Tectionic سرآغاز مطالب کتاب است.
    2. رشته کوه‌های کشور به چهار گروه شمالی (البرز)، مرکزی، باختری و جنوبی (زاگرس) و خاوری تقسیم گردیده و اطلاعات زمین‌شناسی آنها از کتاب‌های مشخصات جغرافیایی طبیعی ایران، نوشته م. پ. پیتروف، ترجمه شادوران دکتر حسین گل‌گلاب و جغرافیای مفصل ایران، نوشته دکتر ربیع ربیعی، اقتباس شده است.
    3. برای بیان سمت کوه‌ها نسبت به مرکز شهرستان و یا روستاهای مجاور، علاوه بر سمت‌های متداول (مانند شمال، جنوب، خاور، باختر، شمال خاوری، شمال باختری و...) از اصطلاحات جدیدی، مانند: خاور شمالی، خاور جنوبی و... کمک گرفته شده است.
    4. ارتفاع برخی کوه‌ها که مورد شک و تردید بوده است، از راه اطلاعات به‌دست‌آمده توسط تیم‌های کوهنوردی اصلاح شده و حتی‌المقدور با واقعیت نزدیک گردیده است[۳]‏.
    5. در تدوین جلد دوم، حدود 6 سال مطالعه و وقت صرف گردیده و علاوه بر نقشه‌های عمومی کشور و مدارک دیگر، از یادداشت‌های شخصی نویسنده که طی حدود 30 سال نقشه‌برداری و ایران‌گردی، تهیه گردیده، استفاده شده است[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص5
    2. ر.ک: همان، ج3، صفحه ده
    3. ر.ک: همان، ج1، ص7-6
    4. ر.ک: همان، ج2، ص9

    منابع مقاله

    پیشگفتارهای ج1 و 2 و 3.

    وابسته‌ها