مناسک حج (روحانی)

    از ویکی‌نور
    ‏مناسک حج
    مناسک حج (روحانی)
    پدیدآورانروحانی، سید محمدصادق (نويسنده)
    ناشرکلبه شروق
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1391ش
    شابک978-964-7255-31-8
    موضوعفقه جعفری - رساله عملیه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‏‎‏BP‎‏ ‎‏188‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ر‎‏85‎‏ ‎‏م‎‏8*
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf


    مناسک حج اثر آیت‌الله محمدصادق روحانی (معاصر)، کتابی است یک‌جلدی به زبان فارسی با موضوع فقه کاربردی جعفری. نویسنده در این کتاب مانند اکثر کتاب‌های مناسک حج به بیان اقسام حج و احکام واجب و مستحب این عمل عبادی-سیاسی پرداخته و در پایان کتاب، ادعیه و زیارات مربوط به این سفر را ذکر کرده است.

    او در بخشی از مقدمه کتاب می‌نویسد: بنابراین: بر هر مسلمانى که مستطیع شود واجب است بدون تأخیر و یا مسامحه، در مقام اطاعت امر خداوند برآمده و به سفر حج بیت‌الله الحرام مشرّف شود و از برکات بسیار و وسایل آمرزش و تحصیل رحمت حق و اصلاح نفس و کمال معرفت و تهذیب اخلاق و تربیت روح و فواید اجتماعى و مشاهده نفوذ امر خدا و شوکت و عظمت اسلام در آن اجتماع روحانى مستفیض و بهره‌مند گردد و به اجر فراوان نائل شود.

    و لازم است مسلمانان نسبت به این امر خطیر توجه مخصوص داشته باشند و آن‌ها که استطاعت دارند خود را آماده نموده و مطابق احکامى که در (مناسک حج) بیان شده است، این عمل شریف را انجام دهند و در آن مجمع پرشکوه و جلال مسلمانان جهان که سالى یک‌بار در مکه معظمه و اطراف خانه خدا برگزار مى‌شود، شرکت نمایند و از فیوضات و آثار دینى و دنیوى آن بهره‌مند شوند و گذشته از انجام فرمان الهى، ناظر مراسم بسیار جالب حج و عظمت پیغمبر بزرگوار اسلام(ص) و تعالیم متین و حیات‌بخش آن حضرت باشند.

    خداوند در قرآن مجید فرموده است:

    وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا (آل‌عمران، 103)

    با مسلمانان جهان با چهره گشاده برخورد نمایید و با ادب و احترام به آنان سلام کنید و با دستى مملو از محبت دست آنان را بفشارید و سلام آنان را با گرمى پاسخ دهید و در نماز جماعت آنان شرکت کنید و به جماعت آنان اقتدا کنید. پس چه‌بهتر که به این اصل اخلاقى (اتحاد و یگانگى میان مسلمانان) عمل نموده باشید.

    بدان که حج واجب بر مکلّف، در اصل شریعت، یک‌مرتبه در تمام عمر است و آن را حَجّة الاسلام مى‌نامند.[۱]

    تعداد مسائل مطرح‌شده در این اثر، به عدد 471 ختم می‌گردد و پس‌ازآن آداب و مستحبات این عمل عبادی (حج) ذکر شده[۲] و در پایان زیارت حضرت رسول(ص)، حضرت زهرا(س)، جامعه که هر یک از ائمه به آن زیارت می‌شود، قبور ائمه بقیع و دعای امام حسین(ع) در عرفه تحت عنوان ادعیه و زیارات آمده است.[۳]

    پانویس

    1. مقدمه کتاب، ص7-8
    2. ر.ک: متن کتاب، ص213-263
    3. ر.ک: همان، ص265-271

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها