من تاريخ الطب الإسلامي

    از ویکی‌نور
    من تاریخ الطب الإسلامي
    نام کتاب من تاریخ الطب الإسلامي
    نام های دیگر کتاب تاریخ البیمارستانات فی الاسلام
    پدیدآورندگان هواری، احمد ابراهیم (گردآورنده و مقدمه‌نویس)

    غنی، قاسم (نويسنده)

    عیسی بک، احمد (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏R‎‏ ‎‏143‎‏ ‎‏/‎‏غ‎‏9‎‏م‎‏8
    موضوع بیمارستان‏ها - کشورهای اسلامی - تاریخ

    پزشکی اسلامی - تاریخ

    ناشر عین للدراسات و البحوث الإنسانیة و الإجتماعیة
    مکان نشر دمشق - سوریه
    سال نشر 2005 م
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE15847AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى:

    «من تاريخ الطب الاسلامى» مشتمل بر دو كتاب است: كتاب اول با نام مذكور تأليف دكتر قاسم غنى و كتاب دوم با نام «تاريخ البيمارستانات فى الاسلام» تأليف دكتر احمد عيسى بك است كه به كوشش دكتر احمد ابراهيم هوارى منتشر شده است.

    كتاب اول نگاشته‌اى پيرامون طب عرب جاهلى، طب اسلامى و بيمارستان‌هاى اسلامى است. كتاب دوم نيز به تاريخ بيمارستانهايى كه در اسلام بنيان نهاد شده پرداخته است.

    ساختار:

    كتاب اول مشتمل بر چهار بخش است: 1. طب عربى در جاهليت؛ 2. مصادر طب اسلامى؛ 3. ترجمه كتب طبى به زبان عربى (تعريب)؛ 4. بيمارستان‌ها در بلاد اسلامى.

    كتاب دوم مشتمل بر دو باب است. در باب اول -در حكم مقدمه و پيش گفتار ابواب ديگر است- پيدايش بيمارستان‌ها، نظام آنها، پزشكان بيمارستانى و درآمد آنها بيان شده است. در باب دوم بيمارستان‌هاى مهمى كه در مملكت‌هاى اسلامى وجود داشته و پزشكانى كه در اين بيمارستان‌ها به كار مشغول بوده‌اند مورد بررسى قرار گرفته‌اند. بيمارستان‌هاى ايران، مصر ، عراق، شام، شبه جزيره عربستان، روم، مغرب (مراكش و تونس) در اين باب معرفى شده‌اند.

    گزارش محتوا:

    كتاب «من تاريخ الطب الاسلامى» از جديدترين نگاشته‌ها پيرامون تاريخچه طب اسلامى است. اين اثر كه گويا سلسله مقالاتى پيرامون كليات تاريخ طب اسلامى است، نگاشته‌اى مختصر ولى مفيد و گويا است و براى كسانى كه اطلاعاتى جامع و در عين حال مختصر پيرامون طب اسلامى و خصائص آن مى‌خواهند، مفيد و سودمند است.در كتاب دوم كه درباره تاريخ بيمارستان‌هاى بلاد اسلامى است، نگاشته‌اى ابتكارى است كه مؤلف در مطالعات متمادى و مستمر اطلاعات ريز و درشت در اين موضوع را جمع‌آورى نموده و تحت يك موضوع به رشته تحرير درآورده است.

    اين نگاشته چنان با اقبال عمومى مواجه شده كه به زبان فارسى نيز ترجمه شده و در نگاشته‌هاى فارسى بسيار به آن استناد شده است.

    مؤلف با جمع‌آورى مصادر متعدد چاپى و خطى اطلاعاتى را جمع‌آورى نموده كه شايد دسترسى به آنها براى هر كس به آسانى ميسّر و مقدور نباشد.

    وضعيت كتاب:

    فهرست مطالب كتاب در ابتداى اثر آمده است.پاورقى‌هاى كتاب نيز به مصادر مطالب كتاب، معرفى برخى اعلام و شرح برخى عبارات و الفاظ اختصاص دارد.

    منابع مقاله:

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها