مستند تحرير الوسيلة

    از ویکی‌نور
    مستند تحریر الوسیله
    مستند تحرير الوسيلة
    پدیدآورانخمینی، مصطفی (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرتحریر الوسیله. شرح
    ناشرموسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينی(س)
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1376 ش
    چاپ1
    موضوعخمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368. تحریر الوسیله - نقد و تفسیر فقه جعفری - رساله عملیه
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏183‎‏/‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏خ‎‏8‎‏ ‎‏ت‎‏3023‎‏ ‎‏1376
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مستند تحرير الوسيلة اثر آیت‌الله شهيد سيد مصطفى خمينى به زبان عربى در دو جلد در ابواب مختلف فقهيبه نگارش درآمده و بههمت مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينى منتشر شده است. در پايان هر جلد فهرستى تفصيلى از مباحث كتاب ارائه و در پاورقى نيز منابع مورد استفاده مؤلف معرفى شده است.


    انگيزه تأليف

    نگارنده قصد دارد مستندات فقهى كتاب تحرير الوسيله‌ى امام خمينى را كه يك كتاب فتوايى است و در آن مستندات فقهى فتاوى ذكر نشده است را ارائه نمايد.

    ساختار

    چينش مطالب بر اساس موضوعات تحرير الوسيلة است و از كتاب طهارت شروع شده و به كتاب نكاح ختم مى گردد. شيوه نگارنده استدلالى است و متن اصلى تحرير الوسيله را در بالا و توضيحات خود را در پايين صفحه ارائه كرده است.

    گزارش محتوا

    در جلد اول مباحث مربوط به ابواب طهارت، صلاة (نماز)، صوم، مكاسب و مستأجر ذكر شده و مستندات و ادله شرعى آنها نيز معرفى گرديده است.

    در بحث مربوط به طهارت ابتدا احكام آب‌ها بيان شده و سپس احكام اقسام آب‌ها اعم از آب مطلق، آب مضاف، آب مشکوک، آب نجس شده، آب جارى و متصل به جارى، آب راكد، آب قليل مشکوک به نجاست و كيفيت تطهير آن، آب كر و احكام نجاست و طهارت آن، آب باران و كيفيت ازاله نجاست از بدن و لباس و ظروف توسط انواع آب‌ها مورد بحث قرار گرفته است.

    در مباحث مربوط به نماز، احكام قبله، احكام خلل در نماز، اركان نماز، حكم آوردن زياده و نقصان در نماز و ساير فروعات فقهى مربوط به نماز ارائه گرديده است.

    در كتاب صوم احكام و فروعات فقهى مربوط به نيت روزه، روزه يوم‌الشك (روزى كه معلوم نيست آخر ماه شعبان است يا اول ماه رمضان) و احكام رؤيت هلال، واجبات روزه به ويژه واجبات مربوط به امساك و مبطلات روزه و احكام كفاره روزه به صورت مفصل بيان شده است.

    در كتاب مكاسب و متاجر ابتدا احكام مربوط به كسب‌هاى حرام مانند حرمت كسب اعيان نجسه، مانند:مدفوع حيوان حرام گوشت، منى، خون، مردار، شراب، سگ، خوك و آب انگور مسكر و كافر بيان شده و موارد جواز كسب برخى از اشياى نجس كه منفعت عقلايى دارند و يا قابليت طهارت دارند،ذكر شده است. حرمت بيع آلات و ابزار حرام، حرمت تصويرگرى اشياء روح‌دار، حرمت غنا و مصداق موسيقى حرام، حرمت كمك كردن به كارهاى گناه، حرمت كمك و يارى رساندن به ظالمين، حرمت حفظ كتب ضلال، حرمت تعليم سحر و كسب از راه سحر و جادو، حرمت كهانت و ستاره‌شناسى و كسب از طريق آن، حرمت غش در معامله، حرمت اخذ اجرت براى انجام واجبات و بيان برخى از كسب‌هاى مستحب و مكروه و وجوب ياد گرفتن آداب و احكام تجارت، حرمت احتكار و قبول ولايت فرد ستمگر و حكم اراضى مربوط به انفال از ديگر موضوعاتى است كه در جلد اول اين مجموعه بيان شده است.

    در جلد دوم و در ادامه مباحث كتاب‌البيع، ابتدا احكام بيع اعم از معتبر بودن ايجاب و قبول در عقد بيع و احكام ايجاب و قبول، صحت معامله كردن به صورت معاطات و بدون خواندن صيغه و عقد، و جريان داشتن معاطات در ساير معاملات و ساير احكام خريد و فروش بيان شده است. در ادامه، احكام مربوط به خيارات مانند خيار مجلس، خيار حيوان، خيار شرط، خيار غبن، خيار تأخير، خيار رؤيت، خيار عيب و ساير احكام و فروع خيارات مانند مسقطات خيار ارائه گرديدهو در پايان نيز احكام مربوط به نكاح و فروع آن به صورت مبسوط تبيين شده است.