تاریخ محمدی

    از ویکی‌نور
    تاریخ محمدی
    تاریخ محمدی
    پدیدآورانکاشی، حسن (نويسنده) جعفریان، رسول (به کوشش)
    عنوان‌های دیگرتاریخ دوازده امام - تاریخ رشیدی - تاریخ الاولاد الحضره المصطفوی - ائمه نامه معرفت نامه؛ هفت بند
    ناشرکتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1377 ش
    چاپ1
    موضوعچهارده معصوم - شعر

    شعر فارسی - قرن 8ق.

    شعر مذهبی - قرن 8ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏PIR‎‏ ‎‏5443‎‏ ‎‏/‎‏ت‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تاریخ محمدی مجموعه‌اى از اشعار ملا حسن كاشى، شاعر و عالم قرن هفتم هجرى است كه درباره پيامبر و ائمه(ع) سروده و تاريخ آنان را به نظم بيان مى‌كند؛ لذا آن را با عنوان «تاريخ دوازده امام» نيز خوانده‌اند. خود مؤلف در بيتى از كتاب، از آن تعبير به «ائمه‌نامه» مى‌كند.

    اين اثر در دوره‌اى تأليف شده كه قصه‌خوانان با نقل افسانه‌هاى ايرانى رستم و سهراب، از نقل تاريخ حقيقى امامان غافل بودند. كاشى در ابتداى اشعارش به اين موضوع اعتراض كرده و مى‌گويد به‌جاى اين اشعار بايد به زندگى خاندان پيامبر(ص) پرداخته شود. بااين‌حال خود مؤلف هنگام شرح زندگى امام صادق(ع)، به‌تفصيل درباره ابومسلم سروده و گرفتار همان قصص شده است. تاريخ تأليف كتاب بنا به اشعارى كه كاشى آورده، سال 708 است.

    منابعى كه اشعار بر اساس آنها سروده شده روشن نيست و به نظر مى‌رسد كاشى از كتاب‌هايى بهره برده كه در دسترس داشته و به منابع مهم تاريخ و سيره ائمه توجه نداشته است. بااين‌حال نكته قابل توجه آن است كه به اقوال مختلف توجه داشته و در اشعارش به اين اقوال اشاره مى‌كند.

    محتواى كتاب

    ترتيب كتاب بر اساس تاريخ پيامبر و سپس هريك از ائمه است. ابتدا كليات و خلاصه‌اى از نام و كنيه و تاريخ ولادت و وفات هريك از آن بزرگواران با عنوان فهرست، بيان شده و در مرحله بعد، مؤلف با تفصيل بيشترى به شرح منظوم هريك از ائمه مى‌پردازد. مواردى كه به آن پرداخته شده عبارتند از: احوال شخصى، مدت عمر و امامت، علت وفات و مدفن، شرحى از فرزندان. پيش از بيان هر قسمت از اشعار، عنوان آن به عربى و گاه فارسى بيان شده است مانند: ألقابه، موضع وفاته.

    اشعار ملا حسن كاشى، در حد عالى نيست و گاه به نظر مى‌رسد حتى قافيه رعايت نشده و شاعر نتوانسته به‌خوبى از عهده نظم برآيد.

    اين اثر به كوشش مورخ معاصر رسول جعفريان احيا و منتشر شده است.