بحث کاربر:Mortezaa.bayat@chmail.ir
منهاج الطب "مدخلی بر علم طب مبتنی بر زیست شناسی اسلامی"
منهاج الطب ؛ عنوان کتابی است تخصصی در حوزه طب اسلامی-ایرانی که نویسنده (مرتضی بیات) با گرد آوری و تالیف آثار دانشمند محترم «آیت الله مرتضی رضوی» در تبیین زیست شناسی اسلامی و نیز تصحیح نظریات پزشک نامدار پاکستانی «مرحوم دکتر صابر ملتانی-1950 میلادی » (مبتکر نظریه اعضای مفرد) تلاش کرده است مباحث جدیدی را در حوزه زیست شناسی معرفی کرده و با ارائه "نظریه الگوریتم رفتارهای سلولی" ، مباحث جدیدی را در "روش شناسی طب سنتی" و قواعد نوینی را درچهار چوب "نظریه اعضای مفرد" ارائه نماید .
شناسنامه اثر
سرشناسه : بیات، مرتضی، ۱۳۶۵ -
عنوان و نام پديدآور : منهاجالطب : مدخلی بر علم طب مبتنی بر زیستشناسی اسلامی/ تالیف و تصنیف مرتضی بیات.
مشخصات نشر : قم: آوای ابتکار، ۱۳۹۷. مشخصات ظاهری : ۱۶۶ص. : مصور(رنگی).
شابک : 978-622-6086-08-0
وضعیت فهرست نویسی : فیپا
یادداشت : کتابنامه: ص. [۱۵۵] -۱۵۶.
عنوان دیگر : مدخلی بر علم طب مبتنی بر زیستشناسی اسلامی.
موضوع : پزشکی اسلامی
موضوع : *Medicine, Islamic
موضوع : پزشکی سنتی
موضوع : Traditional medicine
موضوع : پزشکی اسلامی -- نسخهها و دستورالعملها
موضوع : *Medicine, Islamic-- Formulae, receipts, prescriptions
موضوع : پزشکی در قرآن
موضوع : Medicine in the Qur'an
موضوع : پزشکی اسلامی -- احادیث
موضوع : *Medicine, Islamic -- Hadiths
رده بندی کنگره : R۱۲۸/۳/ب۹م۸ ۱۳۹۷
رده بندی دیویی : ۶۱۰/۹۱۷۶۷۱
شماره کتابشناسی ملی : ۵۲۱۹۱۷۹
پیشگفتار
طب سنتی؛ این درخت پهناور کهن سال؛ اکنون در جایگاهی است که جلوه باشکوه، سایهسار وسیع و شاخههای رفیع آن هر بینندهای را مجذوب خود میکند. میوههای کوچک و بعضاً نارسِ خشکیدهای که در اطراف این درخت پهن پیکر به زمین افتاده، گویای مثمر بودن آن است. اغلب رهگذران و تماشاگران مجذوب در این شکوه فریبا، غافل از این نقیصه بزرگ، معطوف تماشا و تفریح در خنکای دلنشین سایهسار آن، مدتی را سپری کرده و بیتفاوت از کنار انبوه این میوههای ناقص و نارس عبور میکنند و شرح سیاحت خود را برای نادیدهگان این پدیده میگویند و مینویسند؛ اما چرا چنین نقیصهای بر احوال این درخت عارض گشته؟ چه آفتی سبب بروز این پدیده شده است؟ چرا یک درخت مثمر بدین عظمت محصولاتی ناقص و نارس را پروریده است؟ اگر نیک بنگریم در برخی از شاخههای بالادست آن، میوههای درشت و شادابی پیداست؛ لیکن تعداد این میوههای مرغوب بسیار اندک است. آب، غذا و نور از ملزومات اصلی حیات زیستی گیاهان و درختان است؛ اما روند رشد پایدار و مطلوب یک درخت مثمر، وابسته به «شناخت شاخههای زائد» و «هرس» آنهاست. افزایش مقادیر آب و غذا منهای «هرس مناسب» نه تنها باعث ثمردهی آن نخواهد شد بلکه حجم شاخههای آن را نیز افزایش خواهد داد. مشکل اصلی درخت پهناور طب سنتی نیز این است که هرسال بزرگ و بزرگتر میشود و کسی درفکر هرس آن نبوده و این رشد فزاینده باعث شده تا از کیفیت محصول این درخت عزیز الوجود کاسته شود.
و اما بعد؛
فقدان وجود یک الگوریتم منطقی (قابل محاسبه) در ساز وکارهای تشخیصی، درمانی و داروسازی طب سنتی باعث شده است که طب سنتی در ساختارهای توصیفی (کیفی)، افواهی، سلیقهای و تقلیدی محصور گشته و مانع از استاندارد سازی و ارزیابیهای علمی گردد. با بهرهگیری از آثارمکتوب دانشمند محترم «آیت الله مرتضی رضوی» در تبیین زیستشناسی اسلامی و نیز تصحیح نظریات مرحوم «دکتر صابر ملتانی» (مبتکر نظریه اعضای مفرد) در حدّ وسع خویش تلاش کردهام تا معبری در اذهان محققان و اندیشوران حوزه علم طب ایجاد گردد. امیدوارم این کتاب سر آغازی در جهت پیریزی مبانی طب اسلامی- ایرانی قرار گیرد.
{رَبّ اَدخِلنی مُدخلَ صِدق وَ اَخرِجنی مُخرِجَ صِدق}