ما روته العامة من مناقب أهل‌البیت علیهم‌السلام

    از ویکی‌نور
    ما روته العامة من مناقب أهل البیت علیهم السلام
    ما روته العامة من مناقب أهل‌البیت علیهم‌السلام
    پدیدآورانشروانی، حیدر علی بن محمد (نويسنده) حسون، محمد (محقق)
    عنوان‌های دیگر�المناقب و المثالب ** فضائل اهل البیت و مناقبهم علیهم السلام و مثالب اعدائهم و مطاعنهم ** ما روته العامه من مناقب اهل البیت علیهم السلام و مثالب اعدائهم ** مناقب الحیدریه ** مناقب اهل البیت علیهم السلام
    ناشرمطبعة المنشورات الإسلامیة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1417ق
    چاپ2
    شابک-
    موضوعاحادیث اهل سنت - مجموعه‌‏ها - امویان - تاریخ - چهارده معصوم - فضایل - احادیث اهل سنت - خاندان نبوت - فضایل - خلفای راشدین - شیعه - تاریخ - عباسیان - تاریخ
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ش‎‏4‎‏م‎‏2 36 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ما روته العامة من مناقب أهل‌البيت(ع)، اثر حیدرعلی بن محمد شروانی (از اعلام قرن دوازدهم)، کتابی است در بیان مناقب و فضایل اهل‌بیت(ع) و رذایل و خبایث دشمنان آنان، با استفاده از منابع عامه، که با تحقیق محمد حسون، منتشر شده است.

    محقق در مقدمه‌ای که به ابتدای کتاب افزوده، انگیزه خویش از انتخاب آن برای تحقیق و تصحیح را توضیح داده و سپس به موضوعاتی همچون نام کتاب و ماهیت آن، شرح حال و ترجمه مؤلف، نسخ خطی مورد استفاده در تحقیق کتاب و اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن پرداخته است که از جمله آنها، عبارتند از:

    1. تلفیق میان دو نسخه خطی و ثبت موارد صحیح یا صحیح‌تر در متن و مقابل آنها در پاورقی‌های کتاب.
    2. تخریج آیات قرآنی و احادیث و اقوال، از مصادر و منابع اصلی آنها.
    3. تبیین معانی لغوی کلماتی که مصنف آنها را توضیح نداده است.
    4. تهیه فهارس فنی کامل برای کتاب[۱].

    فهرست‌نویسان، اصحاب تراجم و سیره و شرح‌حال‌نویسان، در نام کتاب، دچار اختلاف شده که احتمالا علت آن، این است که مؤلف خود در مقدمه کتاب، به نام آن تصریح نکرده است. از جمله اسامی که برای کتاب ذکر شده است، عبارتند از: «المناقب و المثالب» (زیرا موضوع کتاب، مناقب و فضایل اهل‌بیت(ع) و رذایل دشمنان آنها می‌باشد)، «مناقب الحيدرية»، «فضائل أهل‌البيت و مناقبهم(ع) و مثالب أعدائهم و مطاعنهم»، «ما روته العامة من مناقب أهل‌البيت(ع) و مثالب أعدائهم» که محقق، نام اخیر را به دلیل انطباق آن با محتوای کتاب و موضوعات آن، برگزیده است[۲].

    ماهیت کتاب و محتوای مطالب، از عنوان و نام آن مشخص است و پیداست که در آن، به بیان فضایل و مناقب اهل‌بیت(ع) و رذایل دشمنان آنان، پرداخته شده است. در ادامه، به نکاتی اشاره می‌شود که بیشتر باعث تبیین ماهیت و محتوای مطالب کتاب می‌گردد:

    1. این کتاب، یک مجموعه محسوب می‌شود؛ زیرا مصنف در آن، به گردآوری مجموعه‌ای از فضایل و رذایل پرداخته و در مورد برخی از آنها، اظهار نظر نیز نموده است.
    2. شیوه مصنف در بیان فضایل و رذایل، استفاده از منابع و مصادر مورد اعتماد عامه بوده و در این زمینه، از منابع شیعه، جز در مواردی بسیار اندک که تعداد آن از انگشتان دست تجاوز نمی‌کند، استفاده نشده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص8-18
    2. ر.ک: همان، ص10-11
    3. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها