عنوان بصری

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    عنوان بصری
    عنوان بصری
    پدیدآورانحسینی طهرانی، محمد محسن (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرحدیث عنوان بصری. فارسی - عربی. شرح
    ناشرمکتب وحی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1392ش - 1396ش - 1401ش - 1402ش - 1403ش - 1434ق - 1438ق - 1443ق - 1444ق - 1445ق
    چاپ1
    شابک978-600-91647-1-4
    موضوعاحادیث اخلاقی - قرن 14 - احادیث خاص (عنوان بصری) - احادیث شیعه - قرن 14 - جعفر بن محمد(ع)، امام ششم، 80 - 148ق. - احادیث - عرفان
    زبانفارسی
    تعداد جلد6
    کد کنگره
    ‎‏ع 904225 145 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    عنوان بصری؛ «شرح و تفسیر فقره إني رجل مطلوب»، اثر سید محمدمحسن حسینی طهرانی، شرح و تفسیر فقره «إني رجل مطلوب» از حدیث معروف عنوان بصری است.

    اثر حاضر، چکیده سخنرانی‌هایی است که تحت عنوان «شرح حدیث عنوان بصری»، توسط مؤلف، در طی سالیان متمادی، برای ارادتمندان و شائقین مسلک و مکتب عرفانی علامه سید محمدحسین طهرانی، تقدیم شده است[۱].

    آنچه باعث حسن کتاب شده، این است که پس از پیاده کردن سخنان از وسائل صوتی و تهذیب آن از حشو و زوائد و اصلاح عبارات و قرار دادن بعضی از مطالب متن در پاورقی به جهت سهولت در فهم، مطالب و مباحث، تا حدودی از مرتبت و موقعیت خطابه، به‌صورت کتابت و تألیف درآمده است. البته باید اذعان نمود که دقت و ظرافتی را که مؤلف در تدوین نوشتاری به‌کار می‌برد، قطعا در چنین پدیده‌ای که در سیاق سخن و خطابه به انجام رسیده است، نمی‌باشد، ولی نفس این‌گونه تأدیه مطالب نیز خالی از لطف نیست؛ زیرا طبعیتا آن خشکی و جمود بر الفاظ و ترکیب که در تألیفات به چشم می‌خورد، در این نوشتار کمتر می‌باشد[۲].

    روایت عنوان بصری، روایتی است از امام صادق(ع) که در «بحار الأنوار» علامه مجلسی (1037/1038-1110/1111ق) ذکر شده است و چون این روایت، دستورالعمل جامعی است که از ناحیه آن امام همام بیان شده است، نویسنده عین الفاظ و عبارات روایت را ذکر نموده و به دنبال آن، ترجمه‌اش را بدون اندک تصرفی، آورده است که به‌منظور آشنایی بیشتر با کتاب، به بخشی از آن، اشاره می‌شود:

    متن:

    «أقول: وجدت بخط شيخنا البهائي – قدس‌الله‌روحه - ما هذا لفظه: قال الشيخ شمس‌الدين محمد بن مكي: نقلت من خط الشيخ أحمد الفراهاني – رحمه‌الله - عن عنوان البصري و كان شيخا كبيرا قد أتی عليه أربع و تسعون سنة، قال: كنت أختلف إلی مالك بن أنس سنين».

    ترجمه:

    «می‌گویم: من به خط شیخ ما، بهاءالدین عاملی – قدس‌الله‌روحه - چیزی بدین عبارت یافتم: شیخ شمس‌الدین محمد بن مکی (شهید اول) گفت: من نقل می‌کنم از خط شیخ احمد فراهانی – رحمه‌الله - از عنوان بصری و وی پیرمردی فرتوت بود که از عمرش نودوچهار سال سپری می‌گشت، او گفت: حال من این‌طور بود که به نزد مالک بن انس رفت و آمد داشتم»[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص21
    2. ر.ک: همان، ص22
    3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص25-26

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها