حقائق عن التصوف

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    حقائق عن التصوف
    حقائق عن التصوف
    پدیدآورانعیسی، عبدالقادر (نويسنده)
    ناشرعادل عبدالجلیل بترجی
    مکان نشرسوریه - حلب
    سال نشر1428ق - 2007م
    چاپ16
    شابک-
    موضوعتصوف - تصوف - آداب و اعمال
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ع‎‏9‎‏ح‎‏7 288 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حقائق عن التصوف، تألیف عبدالقادر عیسی (متولد 1338ق)، کتابی در معرفی عقاید و تبیین شیوه و روش صوفیه و ردیه‌ای بر مخالفین ایشان است.

    کتاب با شرح حال مؤلف آغاز شده است. نویسنده سپس در مقدمه هدف از نگارش این کتاب را دفاع از تصوف و تشخیص لبّ از پوسته آن و اظهار حق و نابودی باطل، با استناد به کتاب و سنت و اقوال ائمه چهارگانه و فقها و اصولیین و محدثین و بزرگان صوفیه، دانسته است[۱].

    مباحث کتاب در پنج باب ارائه شده است. باب اول، به معرفی تصوف اختصاص دارد. نویسنده تعاریف متعددی را ذکر کرده که از آن جمله تعریف ابن عجیبه است: تصوف علمی است که به‌واسطه آن کیفیت سلوک به محضر خداوند و تصفیه باطن از رذائل و آراستن آن به انواع فضائل دانسته می‌شود و ابتدای آن علم و وسطش عمل و آخرش موهبت است[۲].

    در باب دوم، مهم‌ترین راه‌های عملی تصوف برای وصول به رضا و معرفت خداوند مطرح شده است. نویسنده مدعی است که صوفیه شیوه و اسلوب جدیدی ابداع نکرده، بلکه در قول و عمل و اخلاق پیرو رسول‌الله(ص) بوده‌اند[۳].

    طریق وصول الی الله، موضوع باب سوم است که عبارت از مقامات قلبی، مانند: توبه، محاسبه، خوف و رجا و مراقبه و همچنین صفات خُلقی، مانند: صدق، اخلاص و صبر است که سالک در طریق معرفت ذوقی خداوند به آن آراسته و به مقام احسان که حدی برای مراتبش نیست، واصل می‌شود[۴].

    نویسنده در باب چهارم از محصول و ثمره تصوف سخن گفته است. وی معتقد است که تمامی مقامات پیش از محبت مانند: توبه و صبر و زهد، مقدمه آن است و محبت نهایت مقامات و بالاترین درجات و تمامی مقامات، مانند شوق و انس و رضا ثمره محبت است[۵].

    باب پنجم، به برخی مناقشات درباره تصوف اختصاص یافته است. عبدالقادر عیسی، غرض‌ورزی کسانی چون ابن تیمیه نسبت به صوفیه را باطل و بهتان توصیف کرده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص12
    2. ر.ک: متن کتاب، ص18
    3. ر.ک: همان، ص39-40
    4. ر.ک: همان، ص221
    5. ر.ک: همان، ص321
    6. ر.ک: همان، ص388

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها