فرهنگ‌نامه یتیم‌نوازی

    از ویکی‌نور
    فرهنگ‌نامه یتیم‌نوازی
    فرهنگ‌نامه یتیم‌نوازی
    پدیدآورانمحمدی ری‌شهری، محمد (نویسنده) خوش‌نصیب، مرتضی (نویسنده)
    ناشرمؤسسه انتشاراتی دارالحدیث
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۴۰۱ش
    چاپاول
    شابک۹۷۸-۶۲۲-۲۰۷-۱۹۱-۲
    زبانفارسی عربی
    کد کنگره
    ۵/۱۴۱BP‏

    فرهنگ‌نامه یتیم‌نوازی تألیف محمد محمدی‌ ری‌شهری، مرتضی خوش‌نصیب؛ اگر چه «یتیم» در لغت و اصطلاح، به کودکی گفته می‌ شود که پدر خود را از دست داده است، ولی از منظر اجتماعی و عاطفی، کودکی که پدر، مادر یا هر دوی آنها را از دست داده یا به هر دلیل، ارتباطش با آنها قطع شده است، نیازمند همدردی، همدلی و توجّه بیشتر، دقیق‌تر و ظریف‌تر است، تا جای خالی سرپرست و مربّی او به ‌گونه‌ ای شایسته پر شود.

    در سده‌های گذشته، عموماً مردم به ‌صورت خودجوش، سرپرستی یتیمان را عهده‌ دار می‌شدند و کارهای آنان را سامان می‌ دادند. این سبک - که امروزه نیز هنوز بخشی از ضایعۀ اجتماعی مورد بحث را پوشش می‌دهد - ، مزایا و کاستی‌هایی دارد که برخی از آنها در شیوه‌های نوین، جبران شده است.

    در این میان، آشنایی با آموزه ‌های وحیانی، برگرفته از قرآن و احادیث و سیرۀ معصومان علیهم‌السلام که نحوه مواجهه با یتیمان را از جوانب مختلف، به زیبایی تبیین کرده ‌اند، راه‌گشا خواهد بود؛ در یک نگاه می توان گفت: این آموزه ‌ها فراتر از زمان، مکان، مذهب، دین و فرهنگِ یتیم و سرپرست و در یک کلمه، مطابق با فطرت انسانی بیان شده ‌اند.

    کتاب فرهنگ ‌نامۀ یتیم‌نوازی ضمن جمع ‌آوری و ارائۀ آیات و روایات مرتبط با این موضوع، تلاش دارد تا اهمیت و چگونگی مددرسانی در قالب: تربیت شایسته، مهرورزی، تأمین مالی و دیگر جلوه های یتیم نوازی را از منظر قرآن و حدیث تبیین نماید.

    کتاب حاضر در پنج فصل سامان یافته است:

    فصل اول: دوره یتیمی

    فصل دوم: رفتارهای شایسته با یتیم

    فصل سوم: رفتارهای ناروا با یتیم

    فصل چهارم: نکوهش به ناحق خوردن مال یتیم

    فصل پنجم: برکات رعایت حال یتیم

    کتاب "فرهنگ نامه یتیم نوازی" تألیف آیت‌الله ری شهری و مرتضی خوش‌نصیب، به زبان فارسی در قطع رقعی و در ۱۰۸ صفحه در سال ۱۴۰۲ با همکاری انتشارات دارالحدیث منتشر شده است.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه (حدیث نت)

    وابسته‌ها