يوميات صنعاء في القرن الحادي عشر

    از ویکی‌نور
    يوميات صنعاء في القرن الحادي عشر
    يوميات صنعاء في القرن الحادي عشر
    پدیدآورانابن‌ قاسم‌، یحیى‌ بن‌ حسین‌ (نويسنده) حبشی، عبدالله محمد (محقق)
    ناشرالمجمع الثقافي
    مکان نشرامارات - ابوظبی
    سال نشر1996م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ص8ی8 248 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    يوميات صنعاء في القرن الحادي عشر، گزیده و منتخبی است از وقایع و حوادث یمن در قرن یازدهم هجری، مذکور در کتاب «بهجة الزمن في حوادث اليمن»، اثر یحیی بن حسین بن قاسم (1046- 1099ق)، که توسط عبدالله بن محمد حبشی، برگزیده، تحقیق و منتشر شده است.

    یکی از مهم‌ترین کتاب‌های یحیی بن حسین، «بهجة الزمن في حوادث اليمن» است که دربردارنده تاریخ یمن بوده و شرح حوادث آن را دقیقا از سالی آغاز نموده است که در کتاب دیگر خود، یعنی «أنباء الزمن في تاريخ اليمن» در آن سال به پایان رسانده؛ یعنی سال 1046ق و در واقع، ذیلی برای آن، محسوب می‌شود. با توجه به اهمیت این اثر که توسط یحیی بن حسین نوشته شده، محقق تصمیم گرفته است تا مجموعه‌ای از حوادث را از آن استخراج نماید که به‌طور کلی، جنبه تلفیقی از حوادث اجتماعی داشته که این کتاب، بدان می‌پردازد و به‌طور کلی، حوادث مذکور در اثر حاضر، حوادثی هستند که مشخصه‌ای جداگانه از بقیه مطالب اصل کتاب دارند[۱].

    مطالب مذکور در اثر حاضر، حوادثی است مربوط به رفتار حاکمان و درگیری و رقابت مکرر بین کسانی از امرای آل قاسم و دیگر طالبان قدرت از مناطق دیگر، برای به قدرت رسیدن[۲].

    ما در تاریخ یمن، تقریبا مطالب و وقایع مشابهی را می‌یابیم، اما در اثر حاضر، با پدیده‌ای منحصربه‌فرد روبه‌رو هستیم و آن اینکه مؤلف، مطالب و مباحثی را ارائه می‌دهد که با حس اجتماعی فطری خود دریافته است و آن عبارت است از تتبع اخبار عامه و زندگی مردم در جامعه قرن یازدهم هجری. این امر، تقریبا پدیده‌ای است که از میان مورخین، تنها مؤلف این کتاب به آن پرداخته است[۳].

    آنچه باعث اهمیت کتاب شده، این است که گویی نویسنده با آنچه در این کتاب نوشته، آینه صادق جامعه خود شده است، بی‌توجه به آنچه که هریک از رهبران حاکم یا صاحبان قدرت می‌گویند[۴].

    یکی از امتیازات کتاب، مقدمه مفصل و جامعی است که محقق در ابتدای آن افزوده و در آن، به مهم‌ترین ویژگی‌های کتاب، اشاره کرده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص16
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص16-17
    4. ر.ک: همان، ص17
    5. ر.ک: همان، ص3-22

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها