جامی، عبدالرحمن
نام | جامی، عبد الرحمن بن احمد |
---|---|
نام های دیگر | جامی، نور الدین عبد الرحمن |
نام پدر | |
متولد | |
محل تولد | |
رحلت | 898 هـ.ق |
اساتید | |
برخی آثار | |
کد مولف | AUTHORCODE776AUTHORCODE |
ولادت
عبدالرحمن جامی به سال 817 در خرجرد(يا خرگرد)جامى از نواحى هرات چشم به جهان گشود.پدر او نظام الدين احمد دشتى از دشت اصفهان به خرجرد مهاجرت كرده بود.
کسب علم و دانش
جامى در سنين كودكى همراه پدر خود به هرات رفت و در آنجا شروع به كسب علوم دينى و ادبى كرد.از اوايل حال استعداد عجيبى در فهم مسائل علمى از خود نشان مىداد و در طى چند سال در علوم نقلى و عقلى متبحر شد.صفى الدين على در رشحات عين الحيات،يكى از كتابهاى معتبر در شرح حال جامى،نقل مىكند كه در جوانى حتى در علم نجوم با بزرگان نامدار عصر خود مثل قاضىزاده رومى همپايه شد.
در مورد تبحر جامى در هيأت و نجوم عبد الغفور لارى راجع به على قوشچى (ف 879)،كه خود از بزرگان متأخر علم نجوم و مأمور تشكيل رصدخانه الغبيگ در سمرقند بود و زيج الغ بيگ را به پايان رساند،چنين مىنويسد:مدتى قوشچى را «مسئلهاى مشكل بوده است در علم هيأت...و از هيچ محل مشكل وى حل نمىگشته، تا آنكه اتفاقا به شرف صحبت حضرت ايشان(يعنى جامى)رسيده است و از ايشان استفسار نموده،و ايشان حل مشكل وى كرده است».
لارى قدرت قوه عقلى و تعمق جامى در علوم متعدد را معلول انتساب او به طريقه صوفيه نقشبنديه مىداند،كه آن«ممد تعقل و مقوى قوت مدركه»او بوده است. شك نيست كه براى درك مقام علمى و شعرى جامى فهم اين نسبت در درجه اول اهميت است.خود جامى نيز اين نسبت را در زندگى و افكار خويش كاملا مؤثر مىدانست.تصوف از نظر او حقيقت اسلام بود،و از پرتو سير و سلوك صوفيانه بود كه به اعلا مراحل عرفان نظرى و عملى رسيده بود.مقصود از«عملى»اين است كه عرفان او فقط«علمى»و نظرى نبود،بلكه به حقايق اسلام از طريق ذوق نيز پى برده بود.حقيقت اسلام توحيد است،و توحيد براى اينكه در وجود انسان تحقق يابد نمىتواند ذهنى بماند،بلكه بايد در دل سالك سرايت كند.به قول جامى،«فرق است ميان يكتا گفتن و يكتا بودن»، و او خود بدون شك به مرحله«يكتا بودن»رسيده بود،چنانكه عبد الغفور لارى در ضمن شرح حال او مكرر به اين نكته اشاره كرده است.
استغراق و استهلاك جامى در حقيقت دين و عرفان ناچار در تمام آثار او متجلى شده است،چنانكه عبد الغفور لارى نقل مىكند كه جامى درباره خود گفته است، «سر وحدت و معنى توحيد چنان غالب شده است كه دفع وى را از خود نمىدانيم، و در اين هيچ اختيارى نيست.هيچ چيز قبل از اين معنى در خاطر نيايد.اين معنى پيش همه گرفته است.«ما رأيت شيئا الا و رأيت الله قبله.» پس از نظر عملى و ذوقى جامى مظهر مقام فناء و بقاء بود،زيرا خود به اين مرحله از سير و سلوك رسيده بود؛ و از نظر عقيده و رأى چون تابع مكتب شيخ اكبر بود،ناچار مقام وصال خود را به شيوه اين مكتب بيان مىكرد.
رابطه جامى با طريقه نقشبنديه يا«طريقه خواجگان»را عبد الغفور لارى به تفصيل شرح داده است،و تذكره او در اين مورد از جمله منابع موثق به شمار مىرود، زيرا وى خود مريد و شاگرد بلافصل جامى بوده و بنابر اين به آداب و شيوه سير و سلوك اين طريقه كاملا وارد بوده است.
استاد معنوى و مرشد جامى سعد الدين كاشغرى(ف 860)بوده،كه با دو واسطه مريد مؤسس طريقه نقشبندى خواجه بهاء الدين محمد بن محمد نقشبند بخارى (ف 791)بوده است. به قول لارى جامى ابتدا خواجه سعد الدين را در واقعهاى ديده بوده و سپس به خدمت او رسيده و به فقر مشرف شده است. هنگامى كه جامى به صحبت خواجه رسيده او گفته بوده است،«شاهبازى به چنگ ما افتاده». اين مىرساند كه در همان بدايت كار استعداد معنوى جامى در نظر حقيقت بين خواجه كاملا مشهود بوده است.ظاهرا جامى در ابتدا شش ماه در خلوت نشسته،زيرا همانطور كه رسم صوفيان است مريد در بدو امر به«چله»يا خلوت چهل روزه(و گاهى كمتر و گاهى بيشتر از چهل روز)مىنشيند تا تعلق او به دنيا و عادتهاى ديرين خود قطع شود و زندگى تازهاى را آغاز كند.
در كتاب جامى از«استادان معنوى جامى»سخن رفته استص 66-76، و همانطور كه استاد حكمت تصريح كرده است جامى در طول عمر خود نسبت به دو نفر از بزرگان مشايخ نقشبندى ارادت تمام داشته است.يكى از آنان خواجه سعد الدين است،كه نام وى قبلا ذكر شد،و ديگرى خواجه نصير الدين عبيد الله-معروف به خواجه احرار(م 895)-كه جامى به اسم او مثنوى تحفة الاحرار را سروده است و همه جا از او به عنوان استاد و«مخدوم»خود ياد مىكند. ليكن تا آنجا كه بر نگارنده معلوم است هيچ كس تا كنون ارتباط اين دو مرشد را با يكديگر شرح نداده است.اين امر را خود جامى در نفحات الانس روشن مىكند:پس از ذكر سال وفات خواجه سعد الدين مىگويد،«امروز مظهر آيات و مجمع كرامات و ولايات طبقه خواجگان و رابطه التيام و واسطه انتظام سلسله شريفه ايشان قدس الله تعالى اسرارهم حضرت خواجه(يعنى عبيد الله)و مخلصان و نيازمندان ايشاناند». از اين عبارت معلوم مىشود كه در حدود سال 883(سال تحرير كتاب نفحات الانس)مرشد طريقه نقشبندى و جانشين خواجه سعد الدين خواجه احرار بوده است.
در جاى ديگر در نفحات الانس ضمن شرح حال شيخ سعد الدين سعيد فرغانى جامى از كتاب او به اسم مناهج العباد الى المعاد،كه آن«ما لا بد هر طالب و مريد است»، درباره انواع انتساب مريدان به مشايخ نقل قول مىكند.از اينجا مىتوانيم نتيجه بگيريم كه انتساب جامى به خواجه سعد الدين از نوع«خرقه ارادت گرفتن»بوده است، «كه آن را جز از يك شيخ ستدن روا نباشد».و اين نوع معمولا با نوع ديگر انتساب، يعنى«تلقين ذكر»،توأم است.و انتساب او به خواجه احرار از نوع سومى بوده،يعنى «به صحبت و خدمت و تأدب به آن»،زيرا«در نسبت خرقه ارادت و نسبت تلقين ذكر از دو شيخ گرفتن مذموم است،اما در نسبت صحبت محمود است،ليكن به شرط اجازت يا فوت شيخ اول».
آثار جامى در عرفان نظرى ثمره رابطه او با تصوف است،زيرا بدون آن رابطه او نمىتوانست كتبى مانند لوامع و لوايح را با آن وضوح و زيبائى و سلاست نثر بنويسد،چنانكه خود مىگويد،«باعث بر تسويد اوراق در باب تصوف آن بود كه در مبادى حال كه در سخنان اين طايفه شروع كرديم،فهم مقاصد قوم(يعنى صوفيه)
از تحت عبارات ايشان به غايت مشكل بود.نذر كردم كه اگر اين باب مفتوح گردد (و توسط سير و سلوك مفتوح گشت)،مقاصد قوم بر وجهى بيان كرده شود كه مردم به سهولت فهم كنند».
برخوردارى از فيض و بركت معنوى جامى به استفاده از آثار او منحصر نبود. از مرشد خود اجازه بيعت و دستگيرى نيز داشت،و يا به قول متصوفه ايران به عنوان «شيخ»از طرف قطب تعيين شده بود.و با اينكه گفته است،«تحمل بار شيخى را ندارم»، گاهى مريدان را قبول مىكرد.عبد الغفور لارى حكايت سرسپردگى مريدى را،كه جامى او را تلقين ذكر كرده بود،نقل مىكند.«آن شخص...به فرموده ايشان مشغول گشته،فى الحال در وى اثر معهود اين طايفه به ظهور آمده...».و به قول لارى، «در اواخر حال ارباب طلب را طالب بودند.مىفرمودند كه دريغا،طالب يافت نيست. طالب بسياراند،اما طالب حظ نفس خود».
در پايان اين مقال ذكر عقيده براون در خلاصه شرح حال و اهميت جامى مناسب بنظر مىرسد:
«هيچ استاد سخن و گوينده فارسى زبان در تنوع موضوع و تفنن به فنون مختلفه به پايه كمال او نمىرسد،و اعجاب و تحسين معاصران وى نسبت به قريحه فروزان او بجا و سلطنت او در ملك سخن بسزاست».
جامى كه آفتاب سپهر كمال بود تصنيف كرد علم به هر نسخه بىحسيب رفت از جهان و خواند ميان سخنوران تاريخ فوت خويشتن«اشعار دلفريب»(898 در سن 81 سالگى)
آثار جامى
به قول استاد حكمت در ميان شاعران و نويسندگان بزرگ ادبيات فارسى شخصيت ديگرى پيدا نمىشود كه به اندازه جامى زندگى و شرح حال او بر ما شناخته شده و راجع به او تا اين حد كتب معتبر نوشته شده باشد. استاد حكمت از بيشتر اين مآخذ در كتاب بسيار مفيد و هنوز بىنظير خود جامى استفاده كردهاند.تذكرههاى مختصرتر ولى در عين حال دقيق نيز به زبان فارسى و زبانهاى خارجى وجود دارد.
نگارنده اين سطور مطلب تازهاى بر آنچه در اين مآخذ يافت مىشود نمىتواند بيفزايد،ولى-به قول بابر-اگر فقط از باب تيمن و تبرك هم باشد،نوشتن مختصرى در شرح حال جامى ضرورى است.
مولانا نور الدين عبد الرحمن بن نظام الدين احمد بن شمس الدين محمد جامى نوشته هانرى ماسه،در دائرۀ المعارف اسلامى جديد(رك فهرست مآخذ كتاب حاضر).
آثار جامى را استاد حكمت در كتاب جامى براى اولين بار در دوران معاصر با دقت بر شمرده است،و فهرست ايشان اساس همه كارهاى بعدى است.از روى اين فهرست آقاى مدرس گيلانى در مقدمه مثنوى هفت اورنگ و آقاى هاشم رضى در مقدمه ديوان كامل جامى هر يك فهرست جداگانهاى تهيه كردهاند.ولى هر كدام از اين سه فهرست به عللى ناقص است،و با اينكه نگارنده اين سطور فقط تا حدى درباره آثار جامى تحقيق كرده است،لازم مىبيند كه براى بار سوم فهرست آثارى كه استاد حكمت آورده است تصحيح كند.علاوه بر اين،چون هر يك از اين فهرستها بدون اتخاذ روش خاصى تهيه شده است،چنانكه نه مطابق تاريخ تأليف است و نه موضوع و نه حتى تنظيم الفبائى،لذا تقسيم بندى موضوعى اين آثار بىفايده نيست.در اينجا لازم به تذكر است كه به علت فقدان مآخذ حل بعضى از مسائل-مانند انتساب برخى از كتب مشكوك به جامى-براى نگارنده اين سطور ميسر نبود.اميد است كه در آينده محققان اين كار را به انجام رسانند.
اساس كار استاد حكمت فهرستى بوده است از چهل و پنج اثر جامى كه سام ميرزاى صفوى در تحفه سامى آورده است،و«اين جامعترين فهرستى است از مؤلفات جامى كه در كتب تذكره قريب به زمان او ثبت شده است».كتاب جامى،ص 162 تكمله عبد الغفور لارى،كه به قول استاد حكمت«البته معتبرتر از تحفه سامى است»،دو رساله را به فهرست سام ميرزا اضافه مىكند.نويسندگان متأخر تدريجا آثار ديگرى را به جامى نسبت دادهاند،و در زمان حاضر نيز آثار متعددى به فهرست كتابهاى جامى اضافه شده است.اين امر ظاهرا نتيجه شتابزدگى فهرست نويسانى است كه به مجرد اينكه اسم جامى را پشت جلد يك نسخه خطى مىبينند در كتابهاى خود آنرا به نام جامى ضبط مىكنند.شايد به اين دليل است كه در كتابهائى مانند فهرست نسخههاى خطى فارسى از آقاى منزوى كتابهاى زيادى به جامى نسبت داده شده است كه در فهرستهاى قديم نيست.البته در اين زمينه مشكلى ديگر نيز وجود دارد،و آن اين است كه هر كتاب و رساله جامى معمولا دو و گاهى چند اسم دارد.در نتيجه در همان فهرست نسخههاى خطى فارسى ملاحظه مىشود كه در بعضى از موارد يك اثر با دو يا چند اسم در دو يا چند جاى آن كتاب آمده است. بديهى است كه اين مشكل در بيشتر فهرستها وجود دارد.بنابر اين در فهرست زير سعى شده است كه نامهاى مختلف هر رساله و نيز آغاز و انجام پارهاى از آنها نوشته شود تا جلوى اين نوع تكرارها گرفته شود.به هر تقدير گمان مىرود كه فهرست زير تمام آثار مهم جامى را در بر گيرد.كتابهاى ديگرى كه اسم آنها در منابع مختلف آمده است به احتمال قوى يا از جامى نيست يا تكرار همين رسائل فهرست ماست با نامهاى ديگر.
در اين فهرست نخست اسم يا اسمهاى هر كتاب ذكر مىشود،سپس تاريخ تأليف آن اگر معلوم باشد،سپس تعداد صفحات چاپ شده آن اگر چاپ شده باشد، و اگر نه،تعداد تخمينى صفحهها در صورتى كه به زيور طبع آراسته شود،و سپس توضيحات مختصر درباره موضوع آن.سرانجام در بين الهلالين شماره هر اثر در فهرست استاد حكمت(جامى،ص 161-162)،آقاى مدرس گيلانى(هفت اورنگ، ص نوزده-سى و چهارم)و آقاى هاشم رضى(ديوان كامل جامى،مقدمه،ص 293- 300)داده خواهد شد.هرگاه كتابى به زبان عربى باشد تصريح خواهد شد،و هرگاه تصريح نشده باشد آن كتاب به زبان فارسى است.در پاورقيها سعى شده است كه بعضى از جزئيات طبع اين آثار داده شود،منتها به چاپهاى معروف و يا چاپهائى كه نگارنده ديده است اكتفا شده است،و قصد آن نبود كه تمام چاپهاى مختلف هر اثر قيد شود.
در تقسيم بندى آثار جامى به سه بخش عمده توجه مىشود:
اول ادبيات به معنى متداول لفظ،يعنى شعر و انشاء و نثرهاى ادبى؛
دوم علوم نقلى(قرآن،حديث، سيره،فقه،تصوف،علوم زبان)،
سوم علوم عقلى(موسيقى،عرفان و حكمت).
ناگفته نماند كه ديوان جامى و مثنوى هفت اورنگ و منشآت او هر كدام سرشار از مطالب عرفانى و حكمى است،و ممكن بود اينها را نيز تحت عنوان«عرفان و حكمت»
قرار دهيم. ليكن از آنجا كه اين نوشتهها بيشتر جنبه ادبى دارد،آنها را تحت عنوان«ادبيات»قرار داديم و قسمت«عرفان و حكمت»را به كتب و رسائل جداگانه اختصاص داديم.
ادبيات
الف.نثر
1.بهارستان،892،چاپى،116 ص.كتابى است به اسلوب گلستان سعدى (30،18،26).
2.منشآت يا رقعات يا انشاء،چاپى،حدود 80 ص.نامههائى كه جامى به اشخاص مختلف نوشته است.بعضى از آنها شامل نكتههاى نظرى عرفانى نيز هست (37،18،34).
ب.نظم
(مثنوى هفت اورنگ)
3.سلسلة الذهب،873-877،چاپى،308 ص(18،45،19).
4.سلامان و ابسال،885،چاپى،54 ص(19،46،20).
5.تحفة الاحرار،886،چاپى،78 ص(20،47،21).
6.سبحة الابرار،887،چاپى،108 ص(21،48،22).
7.يوسف و زليخا،888،چاپى،171 ص(22،49،23).
8.ليلى و مجنون،889،چاپى،161 ص(23،50،24).
9.خردنامه اسكندرى،در حدود 890،چاپ،103 ص(24،51،25).(ديوانهاى سهگانه،چاپى)
10.ديوان اول،تدوين و تنظيم 884(26،41،-).
11.ديوان دوم،تدوين و تنظيم 886(27،42،-).
12.ديوان سوم،تدوين و تنظيم 896(28،43،-).
علوم نقلى
الف.علوم قرآنى
13.تفسير تا به آيه«و اياى فارهبون»40:2(سوره بقره،آيه 38).ظاهرا رساله كوتاهى است به عربى.يك نسخه از آن نزد استاد حكمت بوده است(1،19،1).
ب.حديث
14.اربعين يا ترجمه چهل حديث،886،چاپى،در حدود 10 صفحه.
احاديث به رباعيهاى فارسى ترجمه شده است(12،13،12).
ج.سيره نبوى و شرح احوال بزرگان
15.شواهد النبوة،885،چاپى،234 ص.سيره نبوى و نيز شامل شرح حال تابعين تا صدر اول صوفيه است(2،2،2).
16.نفحات الانس،883،چاپى،636 ص.شرح حال 606 تن از صوفيه بزرگ اسلام(41،12،38).
17.مناقب شيخ الاسلام خواجه عبد الله الانصارى،چاپى، 22 ص.تا مدتى پيش گمان مىرفت كه اين اثر مفقود شده است،ولى مصحح آن،مستشرق معروف آربرى، اثبات كرده است كه به احتمال قوى نسخه منحصر به فردى كه در دهلى موجود است همان رساله جامى است.كاتب اين رساله،كه به گمان آربرى از روى خط جامى آن را استنساخ كرده است،در آخر آن مىنويسد،«رساله شريفه صورت اتمام نيافته بود و سمت اختتام نپذيرفته».چنانكه آربرى مىگويد تقريبا دو سوم اين رساله را جامى در نفحات الانس آورده است،ولى يك سوم ديگر آن در جاى ديگر ديده نشده است(14،24،14).
18.مناقب مولوى.اطلاعى از اين كتاب در دست نيست(44،35،41).
د.اصول دين و فقه و شرعيات
3.اعتقاد نامه يا عقايد،چاپى،13 ص.اين مثنوى كوتاه بيانى است از اصول اسلامى كه با وحدت وجود شروع مىشود و با درجات بهشت به آخر مىرسد.
جامى اين اثر را به مثنوى سلسلة الذهب الحاق كرده است،ولى ظاهرا در اصل اثر مستقلى بوده،و به اين دليل است كه به صورت جداگانه چاپ شده و در بعضى از مجموعههاى خطى قديم نيز به صورتى جدا محفوظ است(-،1،43).
19.رساله مناسك يا اركان حج،887،حدود 80 ص با حواشى مفصل از خود جامى.رساله فقهى است در بيان مناسك حج و زيارت اماكن مقدسه در حجاز طبق مذاهب اربعه سنى(17،4،17).
ه.تصوف و آداب عملى آن
20.رساله طريق صوفيان،رساله در طريق خواجگان،رساله پاس انفاس،رساله طريق توجه خواجهها،رساله در شرايط ذكر،رساله در طريق نقشبنديه،رساله سررشته، نوريه،نقشبنديه.چاپى،حدود 5 ص.در بيان مسائل عملى تصوف و اركان آن، يعنى ذكر،توجه و مراقبه،رابطه با پير پرونده.شبيه است به آنچه در شرح آخرين رباعى رساله شرح رباعيات جامى(رك شماره 33)و در بعضى از مواضع نفحات الانس و همچنين در صفحات زيادى از تكلمه عبد الغفور لارى آمده است (42،32،39).
آغاز:
سر رشته دولت اى برادر به كف آر وين عمر گرامى به خسارت مگذار
بدان-أفناك الله عنك و أبقاك به-كه حاصل طريقه خواجه بزرگوار و خلفاى ايشان...
انجام:
حق سبحانه و تعالى همگنان را از آنچه نشايد نگاه دارد،و از آنچه نبايد در پناه.جمله سر خواص و عوام گفته شد،و السلام و الاكرام،و الحمد لله رب العالمين.
21.رساله لا اله الا الله يا رساله تهليليه،حدود 5 ص.در شرح معنى«لا اله الا الله»
و اهميت ذكر آن و كلمه«محمد رسول الله».در اين رساله درباره معانى و رموز سه حرف«الف و لام و هاء»كه در كلمه طيبه لا اله الا الله آمده است نيز بحث مىشود (13،23،13).
آغاز:
من طلب البر من البارى،فهو مشرك من البارى.عشق دوئى بر نتابد، قبله گاه وى ذات معشوق است و بس...
انجام:
تا خاطر خود زغير صافى نكنى شايسته سر لا يزالى نكنى
و الحمد لله...يهدى من يشاء إلى صراط مستقيم.
و.علوم زبان:دستور،لغات،فنون شاعرى
22.صرف فارسى منظوم و منثور.رسالهاى درباره صرف عربى به زبان فارسى است(49،37،46).
23.فوائد الضيائية فى شرح الكافية(عربى)،897،چاپى،223 ص.يكى از كتابهاى معتبر نحو عربى است كه هنوز كتاب درسى است.بارها به چاپ رسيده است(38،40،35).
24.تجنيس اللغات يا تجنيس الخط،چاپى.منظومه ايست كه در آن راجع به لغات عربى كه به آسانى تصحيف مىشود بحث مىشود(46،8،47).
25.رساله در قافيه يا مختصر وافى فى علم قوافى يا الرسالة الوافية فى علم القافية، چاپى،حدود 10 صفحه(25،11،28).
26.رساله در عروض،حدود سى صفحه(35،29،32).
27.رساله كبير در معما موسوم به حليه حلل،856،در حدود 80 ص.منتخب و تحريرى است از كتاب حلل مطرز در معما و لغز از شريف الدين على يزدى(31، 9،27).
28.رساله متوسط در معما،يا طبق بعضى از نسخههاى خطى،مختصرى در بيان قواعد معما،حدود 35 ص(32،27،29).
29.رساله صغير در معما،حدود 30 ص(33،10،30).
30.رساله منظومه اصغر در معما،890،چاپى،حدود 6 ص در 68 بيت (34،28،31).
علوم عقلى
الف.رياضيات
31.رساله در موسيقى،890،چاپى،حدود 50 ص.رسالهاى است فنى در باره دستگاهها و مايههاى موسيقى كه حاوى جداول توضيحى نيز هست(36، 30،33).
آغاز:بعد از ترنم به نغمات سپاس خداوندى،كه شعبه دانان مقامات بندگى را گوش اميد بر آوازه نويد لطايف انعام و افضال اوست...
انجام:اين است بيان آنچه از اصول و فروع اين فن ميسر شد.و الله سبحانه ملهم الصواب،و منه المبدأ و اليه المآب.و تيسر ذلك الاتمام فى غرة رجب- المرجب سنة تسعين و ثمانمائة.
ب.عرفان و حكمت
بخش اول:آثار طويل
32.نقد النصوص فى شرح نقش الفصوص(عربى و فارسى در هم آميخته)،863، 128 ص در چاپ سنگى و 266 ص در چاپ حاضر.اولين اثر عرفانى جامى و اساس تحقيقات بعدى اوست(40،6 و 32،4).
33.شرح رباعيات،چاپى،84 ص.جامى اين كتاب را در شرح رباعياتى از خود،كه فهم پارهاى از اشارات آنها براى برخى مشكل بوده،نوشته است.از آنجا كه تكليف خاصى در سبك اين كتاب ديده نمىشود،و نيز چون جامى يك سوم عبارات آن را عينا يا به صورت ترجمه از نقد النصوص نقل مىكند،در حالى كه عبارات نقد النصوص به صورت مفصل در هيچ كدام از آثار ديگر او پيدا نمىشود، به نظر نگارنده اين كتاب را بايد از آثار اوليه جامى شمرد.در اين كتاب جامى به بحثهاى مشكل عرفانى مىپردازد(7،16،7).
آغاز:
حمدا لا اله الا هو بالحمد حقيق در بحر نوالش همه ذرات غريق
انجام:
هم فاتحه هم خاتمهاش جمله توئى فافتح بالخير رب و اختم بالخير
34.لوايح،حدود 870،چاپى،77 ص.از كتابهاى بسيار مهم و مبتكرانه جامى است كه در آن موضوعات اصلى مكتب شيخ اكبر به صورت منقح و به نثر فارسى فصيح و روان تحرير شده است.جامى معمولا در بيشتر كتابهايش كه به اين قبيل بحثها مىپردازد آثار عرفانى ديگران را شرح مىكند.اما اين كتاب در حد خود كتابى مستقل است(8،3،8).
آغاز:
لا أحصى ثناء عليك،كيف...خداوندا سپاس تو بر زبان نمىآريم،و ستايش تو بر تو نمىشماريم...
انجام:
چون لال توان بود در او گر پس از اين لب بگشائى به نطق خاكت بدهن
35.لوامح يا شرح قصيده ميميه ابن فارض،883،چاپى،89 ص.شرح قصيده خمريه معروف ابن فارض است،با مقدمهاى سى صفحهاى در بيان مراحل وجود و حقيقت محبت.در اين كتاب جامى به عقايد شيخ اكبر توسل مىجويد تا معنى قصيده مزبور را شرح دهد.نثر او در اين كتاب شيرين و پخته است،و حقايق عرفانى را به اسلوبى شيواتر و گيراتر از كتب پيشين خود بيان مىكند(5،7،5).
آغاز:
سبحان من جميل ليس لوجهه نقاب...
اى گشته نهان ز غايت پيدائى وندر همه عالمى ز بس يكتائى
انجام:
آن لحظه كه شد تمام آورد بدر تاريخ مه و سال وى از شهر صفر
36.شرح بعضى از ابيات قصيده تائيه فارضيه،حدود 35 ص.در اين اثر جامى بدون مقدمه به ترجمه و شرح 75 بيت(از مجموع 750 بيت)قصيده تائيه كبراى ابن فارض معروف به«نظم السلوك»مىپردازد،و هر بيت را در پنج يا شش سطر فارسى زيبا و روان شرح و تفسير مىكند.به نظر مىرسد كه بيشتر مطالب اين رساله از مشارق الدرارى فرغانى(رك بخش چهارم اين مقدمه)تحرير شده است.براى آشنائى با نمونهاى از سبك اين رساله رك نقد النصوص 7248-21.در آنجا جامى شرح يك بيت را از رساله مزبور نقل مىكند(6،-،6).
آغاز:
پاكا خداوندى كه صفحات كاينات نامه سپاس و ستايش اوست،و صحيفه مكونات نسخه بخشش و بخشايش او...
انجام:
هر خسته دل اختيار يارى كرده است ما را ز ميان همه مختار توئى
37.اشعة اللمعات،886،چاپى،151 ص.شرح لمعات است.اصل اين كتاب يعنى لمعات را فخر الدين عراقى پس از حضور در مجلس درس صدر الدين قونيوى نوشته و جامى به شرح آن پرداخته است.اين كتاب از آثار بسيار مهم جامى در عرفان نظرى است،و مخصوصا مقدمه آن شامل فوايد بسيار است(3،5،3).
آغاز:
لولا لمعات برق نور القدم من نحو حمى الجود...
پاكا خداوندى كه آينه حقيقت محمدى را مطرح اشعه لمعات جمال جمعى احدى ساخت...
انجام:
و اذ قال أتممته قد بدا بما قال تاريخ إتمامه
38.رساله تحقيق مذهب صوفى و متكلم و حكيم يا الدرة الفاخرة(عربى)، 886،چاپى،47 ص.مقايسهايست بين آراى متكلمين اشعرى و حكماء و صوفيه از دانشگاه اورگان آمريكا به صورت منقح و با اضافه حواشى متعدد خود جامى تصحيح كرده است و اكنون از طرف موسسه مك گيل در تهران در دست طبع است.تاريخ كتابت اين كتاب را بنا به تحقيق آقاى هير معلوم گشته است.ژ
در مسائل وحدت وجود و اسماء و صفات و علم و قدرت و اراده و كلام الهى و صدور كثرت از وحدت.در آن جامى از آثار صدر الدين قونيوى و خواجه نصير طوسى و اشارات شيخ الرئيس و شرح فنارى بر مفتاح الغيب و كتابهاى ديگر اقوالى آورده است(15،25،15).
آغاز:الحمد لله الذى تجلى بذاته لذاته،فتعين فى باطن علمه مجالى ذاته و صفاته،ثم انعكست آثار تلك المجالى...
انجام:فيمكن أن يكون الصادر أولا بالوجود العينى أكثر من واحد،كما ذهب إليه الصوفية الموحدة قدس الله أسرارهم.
39.شرح فصوص الحكم(عربى)،896،چاپى،حدود 300 ص.آخرين اثر مهم عرفانى جامى است.اين مسئله جالب توجه و حاكى از مسلك جامى است كه اولين و آخرين اثر عرفانى او،يعنى نقد النصوص و شرح فصوص،هر دو مستقيما يا من غير مستقيم در شرح كتاب فصوص الحكم است.در بخش پنجم اين مقدمه به تفصيل راجع به اين كتاب سخن خواهيم راند(4،-،18 و 37).
آغاز:الحمد لله الذى زين خواتم قلوب أولى الهمم بفصوص فصوص الحكم و ختم بها باب النبوة...
انجام:لقد وفق للفراق عن فك ختام هذه الفصوص و كشف إيهام هذه النصوص العبد...عبد الرحمن بن أحمد الجامى...غرة جمادى الأولى المنتظمة فى سلك شهور سنة 896.و الله اعلم.
بخش دوم:آثار كوتاه
40.رسالة فى الوجود يا الوجودية يا رساله وجيزه در تحقيق و اثبات واجب الوجود(عربى)،چاپى،حدود 10 ص.بحثى فنى درباره وجود و ماهيات،كه ژ
بيشتر بر مذاق متكلمين و حكما است تا بر مذاق عرفا(11،22،11).
آغاز:الوجود أى ما بانضمامه إلى الماهيات تترتب عليها آثارها المختصة لها...
انجام:إلى انحصار الوجود الواحد فى كونه قائما بكل واحد منهما و كونه قائما بالمجموع،فلا يجدى نفعا.
41.سخنان خواجه پارسا يا الحاشية القدسية(فارسى و عربى درهم آميخته)، حدود 10 ص.اين سخنان را،كه مشتمل بر بحثهاى نظرى مشكل عرفانى است، جامى از حواشى بعضى از كتابهائى كه متعلق به خواجه پارسا بوده جمع كرده و به رشته تحرير در آورده است(45،14،42 و 50).
آغاز:بعد از گشايش مقال بستايش خجسته مآل ملك متعال و توسل به درود فرخنده ورود صاحب آيات تكميل و اكمال...
انجام:لا يجوز أن يغفل عن تبعية نوره لنور الشمس.
42.شرح بيت خسرو دهلوى،حدود 5 ص.رسالهاى منثور و منظوم است در شرح بيت ذيل:
ز درياى شهادت چون نهنگ«لا»بر آرد سر تيمم فرض گردد نوح را در وقت طوفانش
جامى در اين رساله كوتاه طبق عقايد ابن عربى(رك كتاب حاضر،ص 126)
صحبت از نوح به عنوان نماينده صفات تنزيهى پيش مىآورد و مىگويد كه راه رجوع عبد به عدم اصلى خويش ذكر است،كه ما سوى را فانى مىسازد(43،34،40).
آغاز:
يا من لا رب غيره و لا إله سواه وفقنا فى القول و العمل لما تحبه و ترضاه
انجام:
مرغ غم او به حيله شد با ما رام خاموش كه مرغ رام را رم ندهى
43.شرح حديث ابو رزين العقيلى يا شرح حديث العلماء،حدود 3 ص.اسم صحيح اين اثر در هيچ كدام از فهرستهاى سهگانه آثار جامى نيامده است.جامى در نقد النصوص بدون ذكر اسم ابو رزين حديث او را،كه معروف است به«حديث عماء»،آورده است(1140).در شرح اين حديث جامى به شش مرتبه ظهور وجود متوسل مىشود(10 و 47،21 و 36،10 و 44).
آغاز:
اى پاك ز حيز و مبرا ز مكان خالى ز تو نى درون و بيرون جهان
انجام:
هر حرف خطا كه جسته باشد ز قلم شوئيد به آب عفو باران كرم
44.شرح دو بيت مثنوى يا نىنامه يا الرسالة النائية،چاپى،9 ص.بحثى منثور و منظوم مبتنى بر دو بيت اول مثنوى مولوى درباره عدم اصلى موجودات و اينكه چرا و اصلان از يار ستمكار شكايت مىكنند.در قسمتهاى منثور آن رابطه جامى با مكتب شيخ اكبر روشن است،به خصوص در بحثى درباره مراتب وجود،كه بعضى از عبارات آن عين عبارات 631-15 نقد النصوص است(9،17 و 20،9).
آغاز:
عشق جز نائى و ما جز نى نئيم او دمى بى ما و ما بى وى نئيم
انجام:
در بقاى او شوى فانى تمام باقى جاويد باشى و السلام
بخش سوم:آثارى كه ظاهرا مفقود است
45.شرح بعضى از مفتاح الغيب منظوم و منثور.به قول لارى اين كتاب«به بياض نرفته».مفتاح الغيب از كتب مهم صدر الدين قونيوى است و جامى از آن در نقد النصوص مكررا نقل قول مىكند(39،31،36).
46.رساله جواب سؤال از هندوستانيا رساله سوال و جواب هندوستان.ظاهرا در جواب مسئلهاى است-به احتمال قوى در عرفان-كه از هندوستان از جامى پرسيدهاند(16،26،16).
4.رسالاتى كه از موضوع آنها اطلاعى در دست نيست
47.رساله منظومه.ممكن است اين رساله همان اعتقادنامه باشد(رك توضيحات قبلى بين شمارههاى 18 و 19)يا همان رساله اصغر در معما(30)(29،-،43).
وابستهها
الدرة الفاخرة فی تحقیق مذاهب الصوفیة و المتكلمین و الحكماء المتقدمین / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
نقش الفصوص / نوع اثر: کتاب / نقش: شارح
شرح الجامی الملا عبدالرحمن بن احمد بن محمد الملقب بنورالدین علی فصوص الحكم للشیخ الاكبر محیی الدین ( شرح فصوص الحکم جامی) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
نامه ها و منشآت جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
لوامع و لوایح در شرح قصیده خمریه ابن فارض و در بیان معارف و معانی عرفانی ( سه رساله در تصوف) / نوع اثر: کتاب / نقش: شارح
نفحات الانس من حضرات القدس / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
اشعة اللمعات ( شرح لمعات) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
لوایح الحق و لوامع العشق / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
مرقع نی نامه جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: تصحيح و تنظيم
آوردگاه متکلمان، حکماء و عرفا / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
کلیات دیوان جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
رسائل صوفیة مخطوطة / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
لوایح / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
رساله تشویق السالکین؛ اجوبه، لوایح، لوامع / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
نقد النصوص فی شرح نقش الفصوص / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
الدره الفاخره فی تحقیق مذاهب الصوفیه و المتكلمین و الحكماء المتقدمین / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
الدرة الفاخرة فی تحقیق مذاهب الصوفیة و المتكلمین و الحكماء المتقدمین ( حکمت عمادیة) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
شرح رباعیات در وحدت وجود ( سه رساله در تصوف) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
شرح ملا جامي علی متن الکافیة في النحو / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
مثنوی هفت اورنگ / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
یوسف و زلیخا از هفت اورنگ جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
بهارستان جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
جواهر النصوص في شرح الفصوص / نوع اثر: کتاب / نقش: حاشيه نويس
گزيده هفت اورنگ / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
سلامان و ابسال جامی: با شرح و سنجش آن با روایتهای پور سینا و حنین بن اسحاق و مقولاتی در تمثیل شناسی / نوع اثر: کتاب / نقش: سراينده
شرح الجامي علي کتاب الکافية / نوع اثر: کتاب / نقش: شارح
بهارستان و رسائل جامي: مشتمل بر رساله هاي: موسيقي، عروض، قافيه، چهل حديث، نائيه، لوامع، شرح تائيه، لوايح و سررشته / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
نفحات الأنس / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
مثنوی هفت اورنگ / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
دیوان جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
ديوان جامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده