الايمان

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الايمان
    الايمان
    پدیدآورانعدنی، محمد بن یحیی بن أبو عمر (نويسنده) ابن حمدی جابری حربی، حمد (محقق)
    ناشرالدار السلفیة
    مکان نشرکویت - حولی
    سال نشر1407ق - 1986م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الإيمان، تألیف حافظ و محدّث و مُسنِد (کسی که در دانش حدیث‌شناسی سرآمد است) و قاضی اهل ‌سنت قرن سوم هجری قمری، ابوعبدالله محمد بن یحیی بن أبی‌عُمَر مکی عدنی دراوردی، مشهور به محمد بن أبی‌عُمَر (درگذشته ۲۴۳ق)، مجموعه روایاتی همراه با اسناد است که باور به خدای متعال و معانی و لوازم و ارتباط آن با افعال و صفات مؤمنان را بیان می‌کند. پژوهشگر معاصر، حمد بن حمدی جابری حربی، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع و اسناد روایاتش را استخراج کرده است.

    هدف و روش

    ساختار و محتوا

    در این اثر، تعداد 81 روایت با سند نقل شده است[۴]. موضوعات مورد بحث در 56 باب سامان یافته است. برخی از محورهای اصلی مباحث این کتاب، عبارت است از: نماز از ایمان است، ایمان و پرهیز از مراء، صفات منافقان، شروط کمال ایمان، ملازمه بین ایمان و عمل، افزایش و کاهش ایمان، اقوال مرجئه و جهمیه درباره ایمان، مخالفت ایمان و دروغ، تکالیف شرعی از ایمان است، صفات خوارج، زوال ایمان هنگام ارتکاب گناهان، کراهت پذیرش امارت و ایمان مانع ترور است.

    نمونه مباحث

    • با سند از ابوسعید خدری نقل می‌کند که پیامبر(ص) گفت: «إذا رأيتم الرجل يتعاهد المسجد فاشهدوا له بالإيمان قالَ اللهُ تَعالى: إِنَّمَا يعمُرُ مَسَٰجِدَ ٱللَّهِ مَن ءَامَنَ بِاللَّهِ و...» (توبه: 18)[۵]؛ یعنی: هنگامی که شخصی را دیدید که همواره به مسجد می‌رود و با آن، عهد و پیمانی بسته است، پس گواهی دهید که او ایمان دارد؛ زیرا خدای متعال گفته است: فقط کسانی مسجدهاى خدا را آباد مى‌سازند که ایمان به خدا دارند و...
    • با سند نقل کرده است که مردی از پیامبر(ص) پرسید: ای فرستاده خدا! کدام اسلام برتر است؟ پیامبر(ص) پاسخ داد: اینکه مسلمانان از زبان و دست تو در امان و سلامت باشند[۶].
    • با سند نقل کرده است که مردی به زبیر گفت: آیا نمی‌خواهی که امام علی(ع) را برای تو به قتل برسانم؟ زبیر گفت: چگونه او را می‌کُشی؟ گفت: پنهانی و با حیله می‌کُشم. زبیر جواب داد: از پیامبر(ص) شنیدم که گفت: «الإيمان قيد الفتك، لا يفتك مؤمنٌ»[۷]؛ یعنی: ایمان به خدا، قید و مانع فتک (ترور و ناگهان‌کُشی) است و هیچ مؤمنی، فتک نمی‌کند.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص52
    2. ر.ک: همان، ص53-55
    3. ر.ک: همان، ص55
    4. ر.ک: متن کتاب، ص150
    5. ر.ک: همان، ص68
    6. ر.ک: همان، ص140
    7. ر.ک: همان، ص150

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها