رسالتان في اللغة

    از ویکی‌نور
    رسالتان في اللغة
    رسالتان في اللغة
    پدیدآوراناصمعی، عبدالملک بن قریب (نويسنده) تمیمی، صبیح (محقق)
    عنوان‌های دیگرالفرق و الشاء
    ناشرمکتبة الثقافة الدينية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1413ق - 1992م
    چاپ2
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    * * *
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رسالتان في اللغة؛ الفَرق و الشاء، تألیف ادیب، قاری و واژه‌شناس ممتاز قرن دوم قمری، عبدالملک بن قریب اصمعی (حدود 123-‌216ق)، کاوش و مقایسه‌ای ادبی است که تفاوت انسان و حیوان را از نظر نامگذاری اعضاء و افعال و غرایز هر یک با دیدگاه واژه‌شناسی بررسی می‌کند. پژوهشگر معاصر؛ صبیح تمیمی، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته است.

    نام کتاب

    در روی جلد کتاب عنوان «رسالتان في اللغة لأبي سعید الأصمعی: الفرق و الشاء» آمده است؛ که حاکی از آن است که مشتمل بر دو رساله از اصعمی است؛ در این مقاله به «کتاب الفرق» پرداخته شده و معرفی کتاب الشاء در مقاله جداگانه ارائه شده است.

    هدف و روش

    • تمیمی، با اشاره به عنایت ادیبان و زبان‌شناسان از ابتدای قرن دوم هجری به شناسایی تفاوت‌های نامگذاری در انسان و حیوان و ارزش ادبی کتابهای این مسأله كه به نامهای «الفرق» و «ما خالف الانسان من البهیمة» نوشته شده، افزوده است: کتاب حاضر یکی از آثار تأثیرگذار در این زمینه شمرده می‌شود.[۱]

    ساختار و محتوا

    این اثر، شامل متن کامل دو نسخه از کتاب است:

    1. نسخه جدید (کاملتر)[۲]
    2. نسخه چاپی قبلی (با اهتمام «مولر») [۳]

    نمونه مباحث

    • «یقال: جَلَسَ الرجل یجلس جلوسا و قعد یقعد قعوداً. و یقال: رَبَضَ الفرسُ و الحمارُ یربض رُبوضاً و کلُّ ذي حافرٍ. و برک البعیرُ یبرک بُروکاً. و یقال جثم الطائر یجثِم جُثُوماً....»[۴]

    مقصود این است که برای بیان فعل نشستن در انسان، از «جَلَسَ یجلس جلوساً» و «قعد یقعد قعوداً» استفاده می‌شود؛ ولی در حیوانات افعال دیگری می‌آید؛ مثلا: «رَبَضَ الفرسُ» و «جَثَمَ الطائرُ».

    پانویس

    1. همان،ص5-6
    2. متن کتاب، ص53-111
    3. همان، ص113-136
    4. همان، ص77

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها