ثلاثة کتب من المصنفات الجعبریات

    از ویکی‌نور
    ثلاثة کتب من المصنفات الجعبریات
    ثلاثة کتب من المصنفات الجعبریات
    پدیدآورانجعبری، ابراهیم بن عمر (نويسنده)

    صالح، عبدالکریم (مصحح)

    رفاعی، جمال سید (محقق)
    عنوان‌های دیگرالافصاح فی مراتب الصحاح ** رسوم التحدیث فی علوم الحدیث ** عوالي مشیخة الجعبري، رسوم التحدیث في علوم الحدیث، الإفصاح في مراتب الصحاح ** عوالی مشیخه الجعبری
    ناشرمکتبة اولاد الشيخ للتراث
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2005م
    چاپ1
    شابک977-371-100-5
    موضوعحدیث - علم الروایه - حدیث - علم الرجال - احادیث اهل سنت - قرن 8ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    8ث7ج 107/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ثلاثة كتب من المصنفات الجعبريات، شامل 3 رساله حدیثی از آثار ادیب، محدّث و دانشمند ذوفنون شافعی قرن هفتم و هشتم هجری، برهان‌الدین ابراهیم ‌بن عمر جَعبَری (640-732ق) است که آن را جمال سید رفاعی تصحیح و همراه با مقدمه عبدالکریم صالح منتشر کرده است. این رساله‌ها به‌ترتیب عبارتند از:

    عوالي مشيخة الجعبري

    برهان‌الدین جعبری نوشته است: از خدای متعال خیر طلبیدم و هرکسی که بخواهد از من روایت کند، پس روایات و تألیفات مرا با شرطش نقل کند و استادانی که از آنان این علوم شریف را نقل کرده‌ام، 200 نفر از مشرق و مغرب جهان هستند و در اینجا اسامی استادانی را ذکر می‌کنم که اسناد یا علمی فاخر دارند و من روایات را به‌شکلی (با اجازه آنها یا با قرائت در نزدشان یا شنیدن از آنان و یا مشاهده تقریرشان نسبت به روایات دیگران) با تأیید آنان آورده‌ام[۱]. سپس نویسنده اسامی تعداد 21 استاد عالی خودش را یاد کرده و به معرفی مختصر آنان پرداخته است[۲].

    رسوم التحديث في علوم الحديث

    • عبدالکریم صالح می‌گوید: این اثر بزرگ، جویندگان را به مسائل مرتبط با علوم حدیث آگاه می‌کند[۳].
    • نویسنده گفته است: حدیث‌شناسان در مباحث علوم حدیث، کتاب‌های بسیاری تألیف کرده‌اند که کتاب ابن الصلاح در بین آنها ممتاز و نقطه عطف است و من مطالب مهمّ آن را در این اثر خلاصه کرده و توضیحاتی فقهی و ترجیحاتی اصولی بر آن افزوده و نظمی جدید به آن بخشیده‌ام[۴]. جعبری در این رساله، اصطلاحات علوم حدیث را تعریف کرده و توضیحات روشنگری در باب برخی از راویان آورده است.

    الإفصاح في مراتب الصحاح

    برهان‌الدین جعبری نوشته است: در رساله «رسوم التحديث في علوم الحديث» به‌صورت اجمالی، درجات احادیث صحیح را گفتم و در این اثر، به‌صورت تفصیلی، مراتب روایات صحیح را به‌ترتیب از صحیح‌ترها شروع کرده و آورده‌ام و در هر نوعی به 10 روایت بسنده کرده‌ام و بر اساس چینش روایات صحابه منظمش ساخته‌ام و از روایات صحیحین با الفاظ بخاری ذکر کرده‌ام و...[۵]. جمال سید رفاعی نوشته است: نویسنده در این رساله، روایات خود از استادانش را نقل کرده است که اسناد عالی دارد[۶].

    نمونه مباحث

    • «شیخ جمال‌الدین سلیمان بن حسن بن نقیب حنفی مصری»: فقیهی نیک و محدثی بزرگ است که تفسیری در حدود 50 جلد تصنیف کرد و در آن، سخنان مفسران را گرد آورد و عابد و زاهد بود[۷].
    • متواتر آن روایتی است که 15 نفر یا بیشتر آن را نقل کنند و از روی علم و با استناد به حسّ بگویند[۸].
    • بخاری با سند از انس نقل کرده است: «إنّ النبي(ص) كان يجمع بين هاتين الصلاتين في السفر؛ يعني المغرب و العشاء»[۹]؛ ترجمه: انس گفته است که پیامبر(ص) در سفر بین این دو نماز (مغرب و عشاء) جمع می‌کرد و فاصله نمی‌گذاشت.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص11
    2. ر.ک: متن کتاب، ص11-17
    3. ر.ک: مقدمه مصحح، ص3
    4. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص21
    5. ر.ک: همان، ص69
    6. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
    7. ر.ک: متن کتاب، ص17
    8. ر.ک: همان، ص21
    9. ر.ک: همان، ص71

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها