ازدواج در ایران باستان

    از ویکی‌نور
    ازدواج در ایران باستان
    ازدواج در ایران باستان
    پدیدآورانسلطانی، فاطمه (مؤلف)
    ناشرفارس الحجاز
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388
    چاپیکم
    موضوعایران‌ -- تا‌ریخ‌ زنا‌شویی‌, زنا‌شویی‌ در ادبیا‌ت‌,آداب‌ و رسوم‌ زنا‌شویی‌
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    HQ 743/س۸الف۴

    ازدواج در ایران باستان ، تألیف فاطمه سلطانی، به بررسی ازدواج در ادیان باستان و بازتابش در برخی از آثار منظوم فارسی از جمله خسرو و شیرین، ویس و رامین، گرشاسب‌نامه، سام‌نامه، گل و نوروز و همای و همایون پرداخته است.

    نویسنده بر آن بوده است که نشان دهد این چند اثر منظوم تا چه اندازه توانسته‌اند فرهنگ و آداب و رسوم ایرانیان را در مورد رسم ازدواج در خود حفظ کنند. کتاب به روش توصیفی در یک مقدمه و سه بخش به نگارش درآمده که هر بخش نیز فصل‌هایی دارد. مقدمه مشتمل بر گفتاری کوتاه در توضیح مطالب کتاب و بخش‌های مختلف آن و معرفی آثار منظوم آمده می‌باشد. بخش اول به ارائه کلیاتی درباره نخستین زوج بشر و اسطوره ازدواج و وضعیت خانواده و مقام زن در ایران باستان اختصاص دارد.

    بخش دوم، در دو فصل، وضعیت ازدواج در ادوار مختلف ایران باستان، اهمیت زناشویی از دوره مادها تا ساسانیان و انواع مختلف آن‌ها را با نظر به متون زرتشتی و همچنین قوانین و اخلاق مربوط به ازدواج از نظر می‌گذراند. بخش سوم، در سه فصل به بررسی هدف‌های ازدواج در متون منظوم با نظر به رسوم عهد باستان و نیز معیارها و ملاک‌های ازدواج و مراح آن اختصاص دارد. بحث درباره ازدواج‌های برون همسری و درون همسری، ازدواج عاشقانه و ازدواج با محارم، چند همسری، جایگاه نقش اخترشناسان و نقش میانجی‌ها در این ازدواج‌ها در این متون منظوم، مطالب پایانی این بخش را تشکیل می‌دهند.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص309

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها