مقدمة في علم الرجال

    از ویکی‌نور
    مقدمة في علم الرجال
    مقدمة في علم الرجال
    پدیدآورانهاشم، عادل (نويسنده)
    سال نشر1398ش - 1440ق - 2019م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقدمة في علم الرجال اثر عادل هاشم، مباحثی مقدماتی پیرامون علم رجال، با زبانی ساده و بیانی رسا.

    نویسنده پس از نگارش مباحث رجالی در دو جلد و انتشار آن، ضرورت داشتن مقدمه‌ای کلی از علم رجال برای آن مجموعه را حس کرده است که توانایی تجسم کلیت اجمالی برای تحقیقات مباحث رجالی و آنچه از علم درایه، اصول و حدیث با آن مرتبط است را در اختیار خواننده قرار دهد[۱].

    مطالب در یک مقدمه و سیزده فصل، تنظیم شده است. در فصل نخست، ضمن تعریف علم رجال و اشاره به‌غایت و هدف از این علم، به بحث پیرامون موضوع و مسائل علم رجال پرداخته شده و سپس، علت نیاز به این علم، تبیین شده است[۲]. فصل دوم، نگاهی است عمومی و کلی به تاریخ علم رجال و ترتیب طبقات آن که عبارت‌اند از: اصحاب، تابعین، تابعین تابعین، اصحاب امام باقر(ع)، اصحاب امام صادق و کاظم(ع)، اصحاب امام رضا(ع)، شاگردان اصحاب امام رضا(ع) و...[۳].

    فصل سوم، به معرفی کتاب‌ها و تألیفاتی که در علم رجال و مباحث پیرامون آن، به رشته تحریر درآمده و بیان ویژگی‌ها و خصوصیات هریک از آن‌ها، اختصاص‌یافته است که از جمله، می‌توان از: رجال برقی، رجال کشی، الفهرست و رجال شیخ طوسی و آثار سید بن طاووس، نام برد[۴].

    در فصل چهارم، مناط و ملاک‌های حجیت قول رجالی، موردبحث و بررسی دقیق و علمی قرار گرفته است[۵] و در فصل پنجم، از چگونگی حجیت خبر موثق، سخن به میان آمده است[۶].

    در فصل ششم، به بررسی و بحث پیرامون الفاظ جرح‌وتعدیل و تعیین مراتب هریک، پرداخته شده[۷] و در فصل هفتم، به توثیقات عامه، شامل اصحاب اجماع، مشایخ ثقات و... اشاره شده است[۸].

    در فصل هشتم، از کتب اربعه شیعه سخن به میان آمده[۹] و در فصل نهم، به بررسی فرق مختلف شیعه در امتداد تاریخ، پرداخته شده است[۱۰]. تقسیمات خبر و شیوه‌های تحمل روایت و کیفیت نقل آن[۱۱]، علل و مشکلات متنی و سندی حدیث[۱۲]، معرفی کتب روایی فقهی[۱۳] و ذکر برخی از فوائد رجالی[۱۴]، موضوعاتی است که در سایر فصول، بدان پرداخته شده است.

    پانویس

    1. مقدمه، ص3
    2. متن کتاب، ص7- 8
    3. همان، ص9- 19
    4. همان، ص21- 41
    5. همان، ص47
    6. همان، ص55
    7. همان، ص67
    8. همان، ص77
    9. همان، ص109
    10. همان، ص، ص119
    11. همان، ص135
    12. همان، ص145
    13. همان، ص161
    14. همان، ص181

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها