عصر امام خمینی (قدسسره)
عصر امام خمینی (قدس سره) | |
---|---|
پدیدآوران | حاجتی، میراحمدرضا |
ناشر | بوستان کتاب |
مکان نشر | ایران - قم |
سال نشر | 1381ش |
موضوع | خمینی، روحلاله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، ۱۳۶۸ - ۱۲۷۹ – تاثیر ایران --تاریخ -- انقلاب اسلامی، ۱۳۵۷- تاثیر اسلام -- تجدید حیات فکری اسلام و غرب |
زبان | فارسی |
کد کنگره | ۱۵۷۶DSR/ح۲ع۶ ۱۳۸۱ |
عصر امام خمینی (قدس سره)، اثر میر احمدرضا حاجتی (متولد 1345ش) کتابی است که به جهت ارتقای سطح معرفت و بصیرت مردم نسبت به شخصیت عظیم حضرت امام خمینی و آگاهی به تحولات شگفتی که وی در عرصه جهانی پدید آورد نگاشته شده است.
آگاهی عمیق از شخصیت قدسی رهبر کبیر انقلاب و آثار جهانی او، بزرگ ترین وظیفه انقلابیون خردمند و شیفتگان راه و منش امام خمینی است. چنان که حضرت آیت الله خامنهای میفرمایند:«بزرگترین وظیفه ما این است که مشخصات عصری را که امام آغاز کردند و ما را در فضای آن قرار دادند و به جهان اعلام فرمودند بدانیم و این مشخصه ها را حفظ کنیم».
ارتقای سطح معرفت و بصیرت مردم نسبت به شخصیت عظیم حضرت امام خمینی و آگاهی به تحولات شگفتی که وی در عرصه جهانی پدید آورد، ضرورتی است که همگان بر آن تأکید میورزند. زیرا این مهم عامل استمرار همدلی و همراهی و با آرمانهای متعالی امام راحل تلقی میگردد. این وظیفه آقای میر احمدرضا حاجتی را برآن داشته تا کتابی با عنوان عصر امام خمینی(ره) را در نشر بوستان کتاب به چاپ برساند.
ساختار
مطالب وی در این 4 بخش آمده است: شخصیت و عصر امام خمینی، عصر امام خمینی و رویکرد دینی و معنوی انسان معاصر، علل و رویکرد دینی و معنوی انسان معاصر، و سرخوردگی بشر از انحطاط معنوی و اخلاقی تمدن مادی.
گزارش محتوا
این عصر از آنجا که تحت تاثیر بزرگ ترین شخصیت این قرن، امام خمینی(ره)، قرار گرفته است به حق عصر امام خمینی(ره) است. بنیاد تبیین اندیشههای امام خمینی(ره) در دانشگاه ها با پیروزی انقلاب اسلامی ایران پیامهای الهی و معنوی امام خمینی(ره) در سراسر جهان، طنین افکن گردید. ایشان با تأسی به آموزههای اسلام ناب محمدی(ص) بسیاری از مناسبات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و متحول ساخت و نظامهای مادی و فرهنگی جهان معاصر را عمیقا الحادی را به چالش کشاند والگوی تازهای به جهانیان ارائه کرد و میلیون ها انسان سرگشته در برهوت الحاد و بی دینی و گرفتار در دام جاهلیت مدرن را با دعوت به ارزشهای وجودی خویش و دین و معنویت رهایی بخشید و عصر جدیدی را آغاز نمود. این عصر، عصر امام خمینی(ره) است، عصری که تحول بزرگ انقلاب اسلامی آغازگر تحولات عظیم و عمیقی در آن شده است. نویسنده سعی بر این داشته است تا ابعاد این عصر که عصر امام خمینی است را به مخاطب خویش ارائه دهد.
آقای میر احمد رضا حاجتی در بخش اول شخصیت حضرت امام خمینی(ره) و حماسه ای که خلق کردهاند را مورد بررسی قرار داده است. در قسمت شخصیت امام خمینی، امام از نگاه آیت الله خامنهای(مدظله العالی)، امام از نگاه علمای ربانی، امام از نگاه یک خبر نگار غربی(امریکایی) آورده شده است. در بخش حماسهی امام خمینی(ره)؛ امام خمینی که بود و چه کرد؟، اعتراف بیگانگان به عظمت امام خمینی(ره)، امام خمینی و معجزه انقلاب اسلامی، امام و انقلاب و قدرت نمایی خیره کنندهی اسلام، امام و انقلاب؛ دو پدیده انفکاک ناپذیر، اندیشهی امام مولد انقلابی استثنایی، ناتوانی تحلیلگران از درک انقلاب اسلامی و امام(ره)، شبهه افکنی در امتیازهای انقلاب اسلامی، تلاش تحلیلگران برای شناخت انقلاب اسلامی و تفکر امام خمینی(ره)، شکوفایی روز افزون خمینی کبیر، رسالت تاریخی امام(ره) عناوین در نظرگرفته شده برای بیان مطلب هستند. در بخش عصر امام خمینی(ره)؛ عصر امام خمینی(ره) از نگاه امام و مقام معظم رهبری، ویژگیهای عصر امام خمینی(ره)، عصر امام خمینی(ره) در نگاه صاحب نظرانی چون آیت الله مصباح یزدی، پروفسور حمید مولانا، سید صدرالدین صدر، سفیر وقت ایران در واتیکان از سرفصلهای این بخش هستند.
از جمله ویژگی هایی که در بخش ویژگیهای عصر امام خمینی مطرح میشود عبارتند از: تجدید حیات دینی و معنوی انسان معاصر، بطلان نظریههای ضد دینی، برائت جهانی از عقاید الحادی، احیای فکر دینی در میان سیاست مداران، حیات مجدد دین و اعترافات غربی ها، افزایش تلاش جهانی برای آشنایی با اسلام و.. پروفسور حمید مولانا رئیس و بنیان گذار بخش ارتباطات بین المللی دانشگاه امریکن واشنگتن دی سی است که با بیان بخشی از تأثیرات شگرف امام خمینی در جهان معاصر اظهار میدارد:«به عقیده من هیچ صدایی در قرن بیستم مثل صدای امام جهان را به لرزه در نیاورد. حضرت امام پس از جنگ جهانی اولین شخصیتی بودند که به صورت جهانی طلسم سکوت را در مقابل طاغوت و ظلم شکستند، اگر این طلسم نشکسته بود، امروز شوروی زنده بود.»دکتر عادل عبدالمهدی مدیر مرکز پژوهشهای اسلامی در فرانسه میباشد. وی با اشاره به عظمت روحی و فکری حضرت امام میگوید: «امام خمینی چهارده قرن را در اعمالش خالصه کرد..... ما خیلی خوشبخت هستیم که در این عصر زندگی میکنیم، گویی در عصر پیامبر(ص) زندگی میکنیم.» بخش دوم بخشی است که رویکرد دینی و معنوی انسان معاصر را تبیین میکند و اثری که عصر امام در ایجاد این رویکرد داشته است را بیان میدارد. رویکرد دینی و معنوی انسان عصر امام خمینی(ره) از دیدگاه غربیان، رویکرد دینی و معنوی شهروندان جوامع غربی، رویکرد دینی و مذهبی دانشمندان، عصر امام خمینی و توجه فزاینده به کارکردهای مثبت دین، در این بخش بررسی میشود.
دانشمند انگلیسی جان کین طی سفری به ترکیه در مصاحبه با یکی از نشریات این کشور به یک واقعیت اعتراف میکند: «سیستم حکومتی در غرب به افلاس افتاده است و الئیسم نیز نتوانسته روح تشنه انسان ها را سیراب کند» وی با انتقاد شدید از نیچه اضافه نمود:«هنگامی که نیچه ضرورت کشتن خدا را در غرب طرح کرد لائیسم به بالاترین حد قدرت خود رسیده بود، اما امروز میبینیم که در جوامع غربی حیات مطرح میشود و دین در عرصه اجتماعی کاربرد خود را دینی مجددا نشان می-دهد. بخش سوم به علل رویکرد دینی و معنوی انسان معاصر میپردازد و چهار عامل برای این رویکرد برمی شمارد و هریک از عوامل را بررسی میکند. این چهار عامل عبارتند از: حقیقت جویی، سرخوردگی از خأل روحی–روانی، سرخوردگی از نابسامانی روز افزون تمدن مادی، سرخوردگی بشر از انحطاط معنوی و اخلاقی تمدن مادی. رهبر فرزانه انقلاب درباره علل رویکرد دینی و معنوی انسان معاصر بنیاد تبیین اندیشههای امام خمینی(ره) در دانشگاه ها میفرمایند: «یک دلیل عمده که موجب ترس سردمداران دنیای غرب از انقلاب اسلامی شده است از این حقیقت ناشی میشود که انقلاب اسلامی یک تفکر صحیح تعریف شده و متکی بر جهان بینی مستدل و منطقی از عالم آفرینش ارائه میدهد و این امکان را فراهم میسازد که هر کس بداند در کجای راه قرار دارد به سمت کدام هدف حرکت میکند.» و در نهایت در بخش چهارم عصر امام خمینی(ره) را به جهت نهضت عظیم اسلام گرایی که در جهان ایجاد کرده است بررسی میکند. بخش چهارم با محورهای امام خمینی و خیزش جهانی اسلام، روند اسلام خواهی در جوامع غربی، اسلام خواهی در ایالات متحده امریکا، عوامل اساسی اسلام گرایی (به ویژه در غرب)، اعتراف صاحب نظران غربی به توان مندی و جامعیت اسلام، عصر امام خمینی(ره) از نگاه امام خمینی(ره) دسته بندی شده است. مطابقت آموزههای اسلامی با فطرت الهی انسان ها و واقعیتهای زندگی عصر حاضر و ادامه روندروز افزون اسلام خواهی ملل مختلف جهان آینده-ای بسیار روشن را برای دین خاتم نوید میدهد تا آنجا که ولی امر مسلمین تصریح میفرمایند:«چشم انداز جهان امروز گویای آن است که قرن 21 میلادی قرن اسلام است.»[۱].
پانویس
- ↑ بنیاد تبیین اندیشههای امام خمینی(ره) در دانشگاهها، سطح اول، ص6-8
منابع مقاله
بنیاد تبیین اندیشههای امام خمینی(ره) در دانشگاهها، طوبی اندیشه، سطح اول، قم، بوستان کتاب، 1381ش