پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله در کلیات اقبال لاهوری

    از ویکی‌نور
    پیامبر اعظم صلی اله علیه وآله در کلیات اقبال لاهوری
    پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله در کلیات اقبال لاهوری
    پدیدآورانفاضلی، قادر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرچشم هند ** دیوان. شرح
    ناشرفضيلت علم
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1386ش
    چاپ1
    شابک978-964-7393-19-9
    موضوعاقبال لاهوری، محمد، 1877 - 1938م. دیوان - نقد و تفسیر - شعر فارسی - قرن 14 - تاریخ و نقد - محمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - در ادبیات
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف7 د9083 9239 ‏‎‏PIR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    پیامبر اعظم(ص) در کلیات اقبال لاهوری اثر فاضل قادری، معرفی و شرح و توضیح ابیاتی از کلیات اشعار اقبال لاهوری است که در وصف پیامبر(ص) و خاندان پاک او(ع) سروده شده است.

    هيچ شاعرى در جهان اسلام يافت نمى‌شود كه در وصف پیامبر(ص) و خاندان او(ع)، ابراز عشق و محبت نكرده باشد. بعضى از شاعران كه جنبه عرفانى قوى‌ترى داشته‌اند از جهات عرفانى و آنكه از جنبه سياسى دقيق‌تر بوده است، از جهت سياست و هرکدام از ظن خود یار او شده و در عظمت وى سخن گفته و شعر سروده‌اند. اقبال لاهورى از نوادر شاعرانى است كه در چندين جهت و از ابعاد گوناگون در شأن ایشان سخن گفته است، به‌گونه‌ای كه در جاى‌جاى ديوان او، به بهانه‌هاى مختلف، به قول و فعل و سيره آن حضرت(ص) استناد شده است. نویسنده، از اول ديوان اقبال تا پايان آن پيش رفته و هر جا سخن از وجود مقدس رسول اعظم(ص) شده را به شرح و بسط پرداخته است[۱].

    به‌منظور آشنایی بیشتر با کتاب، به برخی از عناوین و مطالب مطرح شده تحت هر عنوان، به‌صورت مختصر، اشاره می‌شود: 1- مقام مطلق رسول اعظم(ص): از نظر اقبال، پیامبر(ص) داراى مقام مطلق و بى‌نهايتى است كه وى را از هر تعلقى جز تعلق به حضرت بارى‌تعالى جدا ساخته است. اگرچه ظاهراً از قوم عرب و از شهر مكه است، لكن باطناً و حقيقتاً از همه اين امور جدا بوده و جوهره او جداى از اين امور است:

    پیش او گیتی جبین فرسوده است خویش را خود عبدهو فرموده است
    عبدهو از فهم تو بالاتر است زان که او هم آدم و هم جوهر است
    جوهر او نی عرب نی اعجم است آدم است و هم ز آدم اقدم است...[۲]

    2- مقام مصطفی(ص) در دل مسلم: اقبال در مثنوی اول کتاب خود، به بیان عظمت خودی پرداخته و نقش خودشناسی را در احیاء جوامع اسلامی گوشزد می‌کند که این مقام، از توجه به مقام مصطفی(ص) شکوفا می‌شود:

    دل ز عشق او توانا می‌شود خاک همدوش ثریا می‌شود
    در دل مسلم مقام مصطفی است آبروی ما ز نام مصطفی است...[۳]

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. متن کتاب، ص10- 11
    3. همان، ص15

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها