مجمع الفكر الإسلامي

    از ویکی‌نور
    مجمع الفكر الإسلامي
    نام مجمع الفكر الإسلامي
    نام سابق
    وضعیت حقوقی
    هدف
    رئیس
    بنیانگذاری  
    وبگاه
    کد مؤلف AUTHORCODE08106AUTHORCODE

    مجمع الفكر الإسلامي (تأسیس 1366)، یک مؤسسه اسلامی است که زیر نظر آیت‌الله محسن اراکی در راستای تحقیق و نشر آثار اسلامی، فعالیت دارد.

    تأسیس و اهداف

    پیروزى انقلاب اسلامى و تأسیس جمهورى اسلامى ایران، موج بیدارى دینى در جهان، به‌ویژه کشورهاى اسلامى را به‌همراه داشت و رسالت اندیشمندان و نویسندگان حوزه دین را در نشر معارف اصیل اسلامى دوچندان نمود؛ ازاین‌رو آیت‌اللّه‏ محسن اراکى، به‌همراه گروهى از علماى اهل قلم و اندیشمند حوزه علمیه دور هم جمع آمدند تا گامى در جهت اهداف انقلاب اسلامى بردارند. بدین منظور تألیف و نشر اندیشه‏‌هاى اسلامى در حوزه فقه، اصول، کلام، تاریخ، تراجم و حدیث و همچنین تحقیق آثار قلمى بزرگان حوزه علمیه در راستاى احیای میراث علمى را در دستور کار خود قرار داده و براى نیل به این هدف «مؤسسه مجمع الفكر الإسلامي» را در سال ۱۳۶۶ تأسیس نمودند[۱].

    این مؤسسه کار خود را با برگزارى کنگره بزرگداشت و تحقیق آثار شیخ اعظم انصارى به اوج رساند و با حمایت مقام معظم رهبرى، به فعالیت پژوهشى و علمى خود ادامه داد. در این رابطه آیت‌اللّه‏ اراکى در تاریخ 3/7/1373، در خصوص ادامه پژوهش حول آثار شیخ انصارى در مجمع الفكر الإسلامي، کتبا از محضر مقام معظم رهبرى کسب تکلیف کرد و ایشان موافقت نمودند[۲]. اکنون‏ بیش از سى سال است که این مجموعه به تحقیق و پژوهش پیرامون معارف اسلامى اشتغال دارد.

    هیئت مؤسس

    1. آیت‌الله اراکی، مؤسس و رئیس هیئت امنای مجمع و ناظر علمی بر پروژه‌های پژوهشی؛
    2. حجت‌الاسلام‌والمسلمین یوسفی غروی، مسئول مستقیم گروه علمی تاریخ؛
    3. حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسین کرمی.

    لازم به ذکر است که مدیر سابق این مؤسسه حجت‌الاسلام شیخ محمد نبى‌زاده بوده که بر اثر حادثه تصادف در سال 1391 جان خود را از دست داده است. ریاست فعلی این مجموعه با غلام‌عباس رفیع است[۳].

    ساختار سازمانی

    ریاست مؤسسه که زیر نظر هیئت مدیره فعالیت می‌کند، دارای پنج معاونت است:

    1. معاونت بین‌الملل، شامل مدیریت تألیف و ترجمه و مدیریت آموزش و مدیریت تبلیغ؛
    2. معاونت اداری – مالی، شامل بخش‌های اداری، مالی، انتشارات، فناوری اطلاعات و پشتیبانی؛
    3. معاونت پژوهش، شامل گروه‌های سنت شریف، موسوعه فقهی، مؤلفان امامی، احیای تراث و تاریخ اسلامی؛
    4. معاونت آموزش که مدرسه علیمه امام زین‌العابدین(ع) و برخی مدارس و پیش‌دبستانی‌ها را زیرمجموعه خودش دارد؛ # معاونت ارتباطات، شامل بخش‌های مستندسازی، تبلیغات و برگزاری مراسمات و مدیریت اطلاع‌رسانی و رسانه‌ها[۴].

    افتخارات

    این مؤسسه، رتبه اول را در دومین همایش کتاب برگزیده حوزه در بخش فقه و اصول، به‌خاطر تلاش پژوهشگرانش در تحقیق و تصحیح «فرائد الأصول» و «مکاسب»، دریافت کرد. همچنین مدیر وقت حوزه‌های علمیه، حجت‌الاسلام حسینی بوشهری به‌خاطر تحقیق در کتاب «الروضة البهية في شرح اللمعة الدمشقية»، از پژوهشگران این مؤسسه تقدیر کرده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه اینترنتی مجمع الفكر الإسلامي، بخش درباره ما
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    پایگاه اینترنتی مجمع الفكر الإسلامي، بخش درباره ما، به آدرس: https://majmaolfekr.ir/devision/Congress