مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی

مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی، مرکز منسجم و گسترده‌ای است که توسط دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و با درک نیازهای جامعه و مطالبات مردم در زمینه پاسخ‎گویی دینی و به‌منظور تمرکز و ارتقاء سطح پاسخ‎گویی، تأسیس شده که از جمله اهداف آن تبیین تعلیمات دینی و آموزه‌های متعالی اسلام از طریق پاسخ‎گویی به سؤالات دینی است.

مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی
نام مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی
نام‌های دیگر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علميه قم. پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی. مرکز پاسخ به سؤالات
رئیس حجت‌الاسلام علی مخدوم
هیئت مدیره
بنیانگذاری
وبگاه http://www.pasokhgoo.ir
کد مؤلف AUTHORCODE33896AUTHORCODE

معرفی

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، با درک نیازهای جامعه و مطالبات مردم در زمینه پاسخ‎گویی دینی و به‌منظور تمرکز و ارتقاء سطح پاسخ‎گویی، مراکز مختلف پاسخ‎گویی خود را سامان داده و مرکز منسجم و گسترده‌ای تحت عنوان «مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی» را تأسیس نمود[۱].

پرسشگران در ارتباط با این مرکز تخصصی، علاوه بر دریافت پاسخ سؤالات و رفع شبهات از آموزه‌های دینی، ارتباط مستقیم و بی‎واسطه‌ای را با متخصصان و کارشناسان حوزه علمیه تجربه می‌کنند که این تجربه هم اعتماد آنها به یک مرکز پاسخ‎گویی دینی حوزوی را افزایش داده و هم به آرامش و اطمینان درونی آنها در مواجهه با پرسش‎ها و شبهات موجود کمک می‌کند[۲].

این مرکز با استفاده از اساتید و محققین حوزه علمیه و با هدف پاسخ‎گویی تخصصی به سؤالات دینی اقشار مختلف جامعه، کارشناسان خود را در گروه‌هایی تخصصی سازمان‌دهی کرده و مشغول انجام وظیفه می‌باشند که عبارتند از: قرآن و حدیث؛ فقه؛ کلام و اعتقادات؛ اخلاق؛ تاریخ و سیره؛ مشاوره و فقه خواهران (تلفنی)[۳].

اهداف

  1. تبیین تعلیمات دینی و آموزه‌های متعالی اسلام از طریق پاسخ‎گویی به سؤالات دینی؛
  2. دفاع مستدل از مبانی فکری و آموزه‌های اسلام و پاسخ‎گویی به شبهات رایج متناسب با نیاز مخاطبان؛
  3. ارائه مشاوره دینی در پاسخ به نیازهای فکری، رفتاری و روانی مخاطبان؛
  4. تحلیل جریان‎شناسانه پرسش‎ها و شبهات به‌منظور اطلاع‎رسانی به مراکز حوزوی،‎ علمی، فرهنگی و مجموعههای مرتبط[۴].

وظایف

  1. پاسخ به سؤالات، استخراج، ‎جمع‎آوری، طبقه‌بندی و تنظیم شبهات و پرسش‎های مخاطبان؛
  2. تهیه منابع اطلاعاتی و مطالعاتی حوزه‌های پاسخ‎گویی مورد نیاز؛
  3. برقراری ارتباط فعال و سازنده با دیگر مراکز پاسخ‎گویی با هدف برقراری هماهنگی،‎ اجرای طرح‎های مشترک و جلوگیری از انجام کارهای موازی؛
  4. تدوین مجموعه‌های نرم‌افزاری،‎ جزوه، کتاب و...؛
  5. اطلاع‎رسانی به حوزه‌های علمیه و سایر مراکز علمی مرتبط در زمینه پرسش‎ها و چالش‎های ناپیدای جامعه و نظام اسلامی.

عرصه‌های پاسخ‎گویی

  1. مکتوب: این واحد، قدیمی‌ترین و پرسابقه‌ترین واحد رسمی پاسخ‎گویی دینی دفتر تبلیغات اسلامی است. حاصل تلاش این گروه، پاسخ‎گویی به بیش از 300 هزار سؤال با موضوعات گوناگون می‌باشد.
  2. تلفنی: این واحد، با همکاری بیش از 300 نفر از فضلا و اساتید متخصص در رشته‌های مختلف علوم اسلامی، از طریق شماره تلفن سراسری (096400)، روزانه 12 ساعت با در اختیار داشتن 60 کرسی پاسخ‎گویی هم‎زمان و 300 خط تلفن در خدمت هم‌وطنان عزیز می‌باشد. استقبال زیاد پرسشگران از این سامانه، بسیار بیشتر از حد امکانات و ظرفیت موجود است؛ به‌طوری‎که در ماه مبارک رمضان، بر اساس گزارش ترافیک‎سنجی شرکت مخابرات، روزانه 150 هزار بار شماره این مرکز از سراسر کشور گرفته شده است. توفیقاتی که مرکز در طول راه‌اندازی این خدمت کسب کرده است، پاسخ‎گویی روزانه به بیش از 6000 نفر در روز و بیش از سه میلیون سؤال و جواب در طول راه‌اندازی این سامانه است.
  3. اینترنتی: مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی، با راه‌اندازی واحد اینترنتی، در این عرصه نیز دارای سایت‎ها و انجمن‎های بزرگ و متعدی می‌باشد که در این مجال به بیان کوتاهی در این‎باره بسنده می‌کنیم:
    1. سایت پاسخ‎گو:
      http://www.pasokhgoo.ir
      این سایت به‎عنوان پرتال مرکز ملی و ویترین آن مجموعه، به ارائه خدمات می‌پردازد.
    2. انجمن گفتگوی دینی (اسک دین):
      http://www.askdin.com
      این انجمن جزو 250 سایت برتر در ایران بوده و تعداد کاربران فعال در آن، حدود 12000 نفر می‌باشد. این سایت تاکنون توفیق داشته طی حدود 16 هزار پست و پرسش و پاسخ دینی، پاسخ‎گوی پرسشگران باشد که مجموعا بیش از 255 هزار بازدید روزانه داشته باشد.
    3. انجمن گفتگوی قرآنی:
      http://www.askquran.ir
      این سایت در حوزه پاسخ‎گویی به سؤالات تخصصی و عمومی قرآن فعالیت می‌کند و به‎عنوان پرکاربرترین و پربازدیدترین جامعه مجازی قرآنی و دینی کشور به حساب می‌آید و در سال 1390 مفتخر به کسب رتبه اول و دریافت لوح زرین برترین سایت عرصه فرهنگ و اندیشه در پنجمین جشنواره رسانه‌های دیجیتال گردید.
    4. شهر جواب:
      www.javabcity.ir
      شهر جواب، نقش پشتیبان انجمن پرمخاطب گفتگوی دینی (اسک دین) را برعهده دارد. مطالب و پرسش و پاسخ‎هایی که در انجمن گفتگوی دینی به نتیجه نهایی رسیده، جمع‎بندی شده و در قالب یک مقاله کامل بر روی خروجی سایت شهر جواب قرار می‌گیرد.
    5. پرسمان قرآن:
      http://www.porsemanequran.com
      پایگاه اطلاع‎رسانی پرسمان قرآن، نقش پشتیبان انجمن پرمخاطب گفتگوی قرآنی (اسک قرآن) را برعهده دارد. مطالب و پرسش و پاسخ‎هایی که در انجمن گفتگوی قرآنی به نتیجه نهایی رسیده، جمع‎بندی شده و در قالب یک مقاله کامل بر روی خروجی این سایت قرار می‌گیرد.
    6. کلوپ مرکز ملی:
      http://www.cloob.com/pasokh
      این سایت با توجه به مشابهت‎های فراوان با فیس‎بوک، توانسته خیل عظیمی از کاربران اینترنتی را به‎سوی خود جذب کند و جزو پنج کلوپ برتر دینی از نظر تعداد اعضا می‌باشد. تعداد اعضای رسمی کلوپ مرکز ملی پاسخ‎گویی، نزدیک به 16 هزار بوده و تعداد بسیار زیاد دیگری از کاربران نیز به دلایل شخصی در کلوپ یادشده عضو نیستند، اما با کارشناسان مربوط ارتباط مستقیم دارند. کارشناسان کلوپ مرکز ملی پاسخ‎گویی به‌طور متوسط ماهانه بیش از هزار سؤال مستقیم کاربران خود را پاسخ می‌گویند و نیز تاکنون بالغ بر 5200 مقاله در موضوعات مختلف دینی بارگذاری شده است.
    7. شهر سؤال:
      www.soalcity.ir
      این سایت، جمع‎بندی و خلاصه‌ای از پرسش و پاسخ‎های مطرح‎شده در جوامع مجازی را در خود جای داده است و مرجعی کامل برای مقالات دینی و پرسش و پاسخ‎های مورد نیاز و مبتلابه کاربران می‌باشد.
    8. سامانه پاسخ‎گوی آنلاین:
      www.09640.ir
      محققان و کارشناسان سامانه پاسخ‎گوی آنلاین با حضور روزانه 35 کارشناس به‌صورت مستقیم (آنلاین) به پرسش‎های مخاطبان به‌صورت زنده پاسخ می‌دهند و تاکنون توفیق یافته‌اند که بیش از 188 هزار پرسش و پاسخ را در حوزه‌های مختلف، پاسخ‎گویی نمایند.
    9. پیامک:
      این سامانه به‌منظور پاسخ‎گویی سریع به سؤالات فقهی و با شماره 30009640 مشغول به فعالیت است و پاسخ‎گوی بیش از 1000 سؤال فقهی در روز می‌باشد.
    10. رسانه:
      از جمله فعالیت‎های مرکز ملی پاسخ‎گویی به سؤالات دینی، حضور در رسانه است که با ارائه موضوع و محتوا در رسانه‌های دیداری و شنیداری، همچون رسانه ملی، پیام‎نمای شبکه 2، رادیو معارف و رادیو قرآن، اقدام به پاسخ‎گویی به سؤالات مطرح‎شده می‌نماید[۵].

پانویس

  1. مرکز پاسخ‎گویی به سؤالات دینی
  2. همان
  3. همان
  4. همان
  5. همان

منابع مقاله

پایگاه اطلاع‎رسانی «مرکز پاسخ‎گویی به سؤالات دینی»، به آدرس اینترنتی: http://www.pasokhgoo.ir/aboutus

وابسته‌ها