صفحهٔ اصلی
به ویکی نور خوش آمدید
دانشــنامه تخصـصی کتابشـناسی و زندگینامـه (با ۴۶٬۸۹۹ مقاله فارسی)
مسند الإمام الصادق أبيعبدالله جعفر بن محمد (عليهما السلام)
معرفى اجمالى
مسند الإمام الصادق أبيعبدالله جعفر بن محمد(ع)، تأليف شيخ عزيزالله عطاردى، هفتمين كتاب از مجموعه بزرگ «مسانيد الأئمة(ع)» است كه به زبان عربى در 22 جلد منتشر شده است. در اين كتاب اخبار و احاديث حضرت امام صادق(ع) در موضوعات مختلف گردآورى و دستهبندى شده است. اين مجموعه، اثرى مرجع محسوب مىشود و براى همگان، بهويژه پژوهشگران كاربرد دارد.
ساختار
احاديثى كه در اين مسند گرد آمده بر سه بخش است:
- احاديثى كه مربوط به زندگى و شخصيت و روابط آن معصوم است كه در 12 باب آمده است؛
- احاديثى كه آن معصوم در موضوعات مختلف بيان كردهاند كه همچون ساير مجموعههاى حديثى در ضمن كتابهايى مشتمل بر ابواب متعدد ذكر شده است؛
- راويانى كه از آن معصوم نقل حديث كردهاند، بههمراه يادكرد آنها در كتب رجال.
نويسنده، مباحث كتاب را از منابع معتبر شيعه و سنى گردآورى نموده است.
گزارش محتوا
نويسنده در مقدمه كتاب توضيحات مختصرى در باره كتاب و مباحث مطرحشده در آن نوشته است. در جلد نخست اين مسند، ابتدا در ضمن دوازده باب، مطالبى را در باره ولادت، اسماء، القاب و فضايل امام صادق(ع) و نيز شيوه رفتارى آن جناب با زيد شهيد، منصور و ابوحنيفه و مطالبى را در باره خانواده و اولاد ايشان ذكر نموده است،پس از آن تا ششمين جلد اين مسند، روايات امام صادق(ع) را همانند كتاب كافى كلينى در موضوعاتى چون علم، توحيد، نبوت، امامت و مانند آن دستهبندى كرده است.
در جلد ششم با عنوان كتاب تفسير، احاديث آن حضرت در فضيلت قرآن كريم و عمل به آن، ناسخ و منسوخ و تفسير به رأى و مانند آن گرد آمده است. پس از آن روايات امام صادق(ع) در تفسير آيات قرآن كريم به ترتيب سورههاى قرآن ذكر شده كه تمامى جلد هفت و يكصد صفحه از جلد هشتم را نيز در بر گرفته است. ادامه جلد هشتم و بخش عمدهاى از جلد نهم به دعاهاى امام صادق(ع) با موضوعات مختلف تعلق دارد.
نويسنده سپس به ذكر 14 مورد از احتجاجات امام صادق(ع) با افرادى چون ابن ابىالعوجاء، سفيان ثورى و ابوحنيفه بسنده نموده است. مكتب جعفرى مديون تلاش امام صادق(ع) در تبيين مذهب است؛ لذا روايات فقهى آن حضرت بخش اعظم كتاب را فراگرفته است، بهطورىكه از يكصد صفحه آخر جلد نهم آغاز و تا نيمه جلد بيستم ادامه يافته است.
در بخش ديگرى از جلد بيستم با عنوان «باب حشر و نشر»، رواياتى اعتقادى در موضوعات حساب، عبور از صراط، شفاعت و بهشت و جهنم ذكر شده است. در باب «غرر و درر و نوادر» نيز 415 خبر با موضوعات مختلف و گاه نادر جمع شده است...ادامه
معیارهای اخلاقی در فقه امام صادق(علیه السلام)
معرفى اجمالى
«معيارهاى اخلاقى در فقه امام جعفر صادق(ع)» ترجمه كتاب «قيم اخلاقية في فقه الإمام جعفر الصادق(ع)» تأليف عالم برجسته لبنانى محمدجواد مغنيه (متولد 1322ق) مىباشد كه به قلم علىاكبر مهدىپور به فارسى ترجمه شده است.
اين اثر، با حجم كوچك خود، مطالب و حقايق فراوانى را دربردارد و خواننده را با بُعدى تازه از ابعاد فقه اسلامى، آشنا مىسازد و گامى تازه به سوى شناخت انسان و ارزشهاى والاى اين موجود ناشناخته برمىدارد (مقدمه ناشر: ص10).
كتاب با دو مقدمه از ناشر و مؤلف آغاز و مطالب در چهار دفتر، عرضه شده است.نويسنده در ابتداى هر بحث، روايتى از امام صادق(ع) نقل و سپس به شرح و توضيح آن پرداخته است.
گزارش محتوا
نويسنده در مقدمه به اين نكته اشاره كرده كه پيش از اين كتابى با نام «مفاهيم انسانية في كلمات الإمام جعفر الصادق(ع)» از نويسنده منتشر شده كه با كتاب حاضر هر دو در يك زمينه نگارش شده است؛ جز اينكه در قبلى معيارهاى اخلاقى از ديدگاه اخلاق و اجتماع و در اين كتاب معيارهاى اخلاقى از ديدگاه فقه غنى و پربار امام صادق(ع) مورد مطالعه قرار گرفته است (مقدمه نویسنده: ص11).
«ايمان منهاى اخلاق» عنوان بخش (دفتر) اول كتاب است. نويسنده در ابتداى اين دفتر، به اين نكته اشاره دارد كه همه احاديث اهل بيت(ع)، بر اساس مبانى اخلاقى و مكارم انسانى استوار است و هر كسى مطلبى را به آنها نسبت دهد كه با اصول اخلاقى و اهداف انسانى سازگار نباشد، به آنها تهمت زده است (متن کتاب: ص15).
وى معتقد است كه در مكتب اهل بيت(ع)، ايمان به قلب اختصاص نداشته، بلكه همه اعضا و جوارح آدمى را دربر مىگيرد. در همين رابطه، در اين دفتر، فرازهايى از حديث امام صادق(ع) كه در ضمن آن، آثار و نشانههاى ايمان، بيان شده و توضيح داده شده است كه ثمرات ايمان، در همه اعضا و جوارح آشكار بوده و آثار ايمان به روشنى در آنها ديده مىشود. فرازهايى از اين حديث شريف در ضمن شش قسمت ايمان قلب، زبان، گوش، چشم، دست و پاها با مختصر توضيحى، آورده شده است (همان: ص51-27).
در فقه اسلامى، احكام و دستوراتى هست كه در قرآن و سنت، بهطور صريح بيان و مقرر شده و قواعد و اصولى ...ادامه
- اولین گام برای ویکینویس شدن، عضویت میباشد.
- مزایای ثبت نام در ویکینور را در راهنمای عضویت مطالعه کنید.
- برای آشنایی با ویکینور، اهداف و چشماندازها و حوزه تولید نوشتارهای آن درباره ویکینور را مشاهده کنید.
- اشتباههای نگارشی و املایی نوشتارهای موجود را ویرایش کنید.
- نوشتارهای از پیش نوشته را بر اساس شیوهنامه ویکینور ویرایش کنید.
- راهنمای ویکینور جایی برای یافتن هر آنچه به آن نیاز دارید است.
- اصول بنیادین ویکینور را مطالعه کنید.
- نوشتاری جدید ایجاد کنید.