خانواده در اسلام

    از ویکی‌نور
    خانواده در اسلام
    خانواده در اسلام
    پدیدآورانمظاهری، حسین (نویسنده)
    ناشرشفق
    مکان نشرقم - ایران
    چاپ1
    موضوعاسلام و خانواده

    خانواده - جنبه‏‌های اخلاقی - اسلام

    زناشویی (اسلام) - جنبه‏‌های مذهبی - اسلام
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏253‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏6‎‏خ‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    خانواده در اسلام اثر استاد حسين مظاهرى، كتابى است به زبان فارسى كه به بيان مسائل اخلاقى در خانواده پرداخته است.

    ساختار

    كتاب با مقدمه ناشر در اشاره به مباحث آغاز شده و مطالب، مشتمل است بر نوزده جلسه سخنرانى مؤلف، در قرارگاه سپاه قم كه توسط مركز بررسى و تحقيقات، از نوار پياده شده است.

    مؤلف، مطالب اخلاقى خانواده را به صورت فشرده و اجمالى، با تمسك به آيات و روايات شريف، همراه با اشعار و حكايات آموزنده و سودمند، با بيانى شيرين و شيوا بيان فرموده‌اند.

    گزارش محتوا

    متن كتاب، با مطلبى پيرامون مسؤليت آغاز مى‌شود. مؤلف، ابتدا از مسؤليت همه ذرات عالم سخن گفته و به اين نكته اشاره نموده است كه در هستى، هيچ ذره‌اى بدون مسؤليت وجود ندارد. سپس، از مسؤليت انسان سخن گفته و انسان را داراى دو نوع مسؤليت اصلى دانسته است:

    1. مسؤليت عبودى؛ 2. مسؤليت فردى.

    نویسنده معتقد است تفاوت مسؤليت ساير موجودات با انسان، در اين است كه مسؤليت آنان جبرى و بر حسب عالم تكوين بوده ولى مسؤليت انسان، با اختيار اوست.

    در پايان اين مبحث، مؤلف به مسؤليت انسان در خانواده اشاره كرده است. وى اين مسؤليت را از همه مسئوليت‌هاى انسان سنگين‌تر و مهم‌تر دانسته و تاكيد مى‌كند كه بايد ابعاد گوناگون اين وظيفه به خوبى شناخته شود.

    از جمله مباحث مهمى كه در كتاب بيان مى‌شود «حقوق و وظايف زن و مرد» است.

    مؤلف، در اين بخش، از حقوق و عاطفه بين زوجين سخن گفته و بيان مى‌كند كه رابطه بين آن‌ها بايد مانند دو رفيق دلسوز و مهربان باشد. به نظر وى، قانون بايد با محبت و عاطفه همراه باشد تا زندگى شيرين شود و هر كدام به تنهايى در خانواده منجر به فساد مى‌گردد.

    در ادامه، عوامل مهم در نظام خانواده بيان شده است. به نظر نویسنده، دو مساله مهم در نظام خانه و روابط مرد با همسرش وجود دارد كه عبارتند از:

    1. قوانين حاكم بين آن دو يعنى حقوق زن نسبت به شوهر و حقوق مرد نسبت به زن.
    2. تفاهم و مهربانى و صفا و صميميت بين زوجين؛ كه به عقيده نویسنده، مهمتر از مساله قبل مى‌باشد.

    مؤلف، در مورد صفات پسنديده زن از امیرالمؤمنین(ع) حديثى نقل مى‌كند كه حضرت مى‌فرمايند: «بهترين صفات زن، بدترين صفات مرد است و آن صفات كبر، بخل و ترس مى‌باشد». در ادامه، حديث مذكور شرح و تفسير شده است.

    آخرين مبحث كتاب، پيرامون «قوانين تربيتى اسلام» بوده و مؤلف در آن، برخى از قوانين و عوامل تربيت فرزندان را بيان نموده و در اين مورد حكاياتى تاريخى ذكر كرده است.

    دو عامل مهم تربيتى كه ذكر مى‌شود عبارت است از:

    1. حقيقت جويى؛ 2. مذهب‌گرايى.

    نویسنده در مورد مذهب‌گرايى بر اين باور است كه از جمله غرائز بسيار مهمى كه از اوان كودكى و بلكه طفوليت، بايد بدان توجه شود، غريزه «مذهب‌گرايى» است. به نظر وى، امروزه براى همه مسلم شده است كه انسان غريزه‌اى به نام مذهب‌گرايى دارد كه فطرى است و قرآن به فطرى بودن آن تصريح فرموده است

    يكى از حكايات آموزنده‌اى كه مؤلف نقل مى‌نمايد، حكايت معاويه پسر يزيد است كه در اثر تربيت توسط معلمى صالح، از قبول خلافت پدر سرباز مى‌زند.

    عناوين برخى از مباحث مطرح شده، عبارت است از:

    نقش مهربانى در زندگى زناشوئى؛ اهميت ازدواج در اسلام؛ نعمت خانواده و آثار آن؛ خوش‌رفتارى؛ وفادارى؛ تغذيه در شخصيت كودك؛ نقش نيت در تكوين شخصيت فرزندان.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است.

    در پاورقى‌ها به ذكر منابع و توضيح كلمات و عبارات متن، پرداخته شده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.