القول الفاصل في الرد علی مدعي التحريف

    از ویکی‌نور
    القول الفاصل في الرد علی مدعي التحریف
    نام کتاب القول الفاصل في الرد علی مدعي التحریف
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان مرعشی، محمود (اهتمام)

    جدیدی نژاد، محمد رضا (محقق)

    مرعشی، شهاب‌الدین (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏89‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏4‎‏ق‎‏9
    موضوع قرآن - تحریف

    قرآن - دفاعیه‎ها و ردیه‎ها

    قرآن - علوم قرآنی

    ناشر مکتبة آیة الله العظمی المرعشي النجفي (ره)
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1382 هـ.ش یا 1424 هـ.ق یا 2003 م
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE10542AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى:

    «القول الفاصل في الرد على مدّعي التحريف»، كتابى است كه در پاسخ به شبهۀ وقوع تحريف در قرآن كريم نوشته شده است. تحريف داراى اقسامى است؛ از جمله تحريف به نقصان كه طرفداران اين نظريه عقيده دارند، قرآنى كه در دسترس ما قرار دارد، تمام آنچه را كه بر پيامبر اكرم(ص) نازل شده است، در بر نمى‌گيرد، بلكه دچار نقص و كمبود است.

    اين نقص و كمبود هم يا از ناحيه اسقاط مخالفين و معاندين ناشى مى‌شود و يا به وسيلۀ عوامل طبيعى كه در روند جمع‌آورى قرآن اتفاق افتاده صورت گرفته است.

    از جمله كسانى كه به اين نظريه قائل است، مرحوم ميرزا حسين نورى متوفاى 1320 هجرى قمرى است كه كتاب«فصل الخطاب في تحريف الكتاب» را در همين زمينه به رشته تحرير درآورده است. وى در اين كتاب دوازده دليل بر وقوع تحريف در قرآن كريم برشمرده و نسبت به ادله معتقدان به عدم وقوع تحريف پاسخ‌هايى سست و بى‌پايه ارائه مى‌كند.

    بسيارى از علماء و دانشمندان مسلمان به ويژه شيعه در ردّ اين كتاب آثارى از خود به يادگار گذاشته‌اند. از جمله مرحوم آيت اللّه سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى كه رساله حاضر را در نقد و ردّ كتاب ميرزاى نورىتحرير نموده است.

    ساختار و گزارش محتوا:

    كتاب؛ مشتمل بر مقدمه‌اى از محقق اثر مى‌باشد كه در آن به بيان اقسام تحريف و معرفى رساله مورد نظر پرداخته شده است. سپس مقدمه مؤلف و مطالب كتاب طى 4 عنوان ذيل به همراه يك خاتمه آمده است:

    1-تفصيل الاجوبة عن روايات التحريف، 2-ادلة على عدم التحريف، 3-دلائل 4-دلائل مدعي التحريف و الجواب عنها 5-ادلة التحريف غير ما مرّ. ذيل اين عنوان اخير سه دليل و پاسخ مؤلف از آنها بيان شده است.

    اين رساله بخشى هم با عنوان «المتفرقات في علوم القرآن و اصول الفقه» دارد كه به مباحثى؛ چون: تناسب الآيات و السور، الوقف و الابتداء، انواع الوقف و غيره پرداخته است. در پايان هم منابع رساله يادآورى شده است.

    مولف معتقد است، عمده دلايلى كه صاحب «فصل الخطاب» در اثبات مدعاى خويش بدان‌ها استناد جسته رواياتى است كه بيش از نيمى از آنها ضعيف السند هستند، چرا كه توسط غاليان و يا ناصبيان وضع و جعل شده‌اند. از اين‌رو به هيچ وجه قابل اعتماد نيستند.

    مؤلف در بخشى از اين رساله به ارائه جواب‌هايى مفصل در قبال اين روايات مى‌پردازد و آنها را سندا و دلالتا مورد خدشه قرار مى‌دهد. سپس در ادامه دلائل عدم وقوع تحريف در قرآن، دلائل مدعيان تحريف و ردّ اين دلائل را يادآور مى‌شود.

    در پايان رساله برخى مباحث علوم قرآنى نظير تناسب آيات و سوره‌ها، وقف و ابتداء، انواع وقف، اختلاف قرائات نيز بيان شده است.

    نسخه‌شناسى:

    اين رساله به قلم مرحوم آيت اللّه سيد شهاب‌الدين مرعشى نجفى نگاشته شده و توسط آقاى محمدرضا جديدى‌نژاد مورد تحقيق و پژوهش قرار گرفته است. پژوهشگر اين رساله تعليقات مفصلى نيز در پاورقى رساله براى مزيد اطلاع خوانندگان ضبط كرده است.

    اين رساله در قطع رقعى با جلد شوميز در 72 صفحه نخستين بار در سال 1424 هجرى قمرى از سوى انتشارات كتابخانه بزرگ آيت اللّه مرعشى نجفى منتشر شده است.

    منبع:

    مقدمه و متن رساله.


    پیوندها

    مطالعه کتاب القول الفاصل في الرد علی مدعي التحریف در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور