سید قطب

    از ویکی‌نور
    قطب، سید
    نام قطب، سید
    نام‎های دیگر
    نام پدر
    متولد 1906 م
    محل تولد
    رحلت 1344 ش یا 1387 ق یا 1966 م
    اساتید
    برخی آثار فی ظلال القرآن

    آينده در قلمرو اسلام

    فلسفه نهضت حسینی

    کد مؤلف AUTHORCODE1232AUTHORCODE

    سيّد بن قطب بن ابراهيم (1324-1387 ق1906/-1966 م)، از اديبان برجسته، از انديشوران و دعوتگران و مدافعان بزرگ عرصۀ حركت اسلامى معاصر است كه در قريۀ موشه از توابع آسيوط ديده به جهان گشود. روزگار جوانى را با اشتغال به اهتمامات ادبى گذراند و مقالات و تأليفات بسيارى در نقد ادبى نوشت.

    در اين مختصر مجال آن نخواهد بود كه پيرامون اين دوران از زندگانى سيّد قطب سخن گوييم. تنها موجزى از زندگى و انس قرآنى او را از نظر مى‌گذرانيم.

    کسب علم و دانش

    اگر از سال‌هاى آغازين زندگانى سيّد قطب كه همچون بسيارى از كودكان آن ديار مشغول حفظ قرآن بود و تمام قرآن را در مدت سه سال، هنگامى كه تحصيلات ابتدايى را مى‌گذراند، بگذريم از رويكرد قرآنى آگاهانۀ سيّد قطب مى‌توان در دهۀ چهل سخن گفت. در اين دهه به نيّت پژوهش‌هاى ادبى، در قرآن كريم نظر داشت و همين نگرش ادبى‌اش بود كه او را به راهى آورد كه نامش را جاودانه ساخت و گستره‌اى نوين فراروى او بازگشود. نام و گستره‌اى كه در ديار ما بيش‌تر از اين منظر شناخته شده است. از آن جا بود كه پاى در وادى دعوت، عمل و جهاد گذاشت و بر همين اساس قرآن خواند و قرآن آموخت تا آن كه به يكى از مشعل‌داران بزرگ نوگرايى و حركت اسلامى معاصر تبديل شد و در نهايت پس از چندين بار دستگيرى، زندان و شكنجه، چشم دوخته به همين راه، جان باخت و دانسته‌هاى قرآنى او در خون پاكش به بار نشست و افتخار «مفسّر شهيد» بر كتاب زندگى‌اش مهر پايان زد.

    آثار

    از سيّد قطب مقالات و كتاب‌هاى بسيارى برجاى مانده است كه «فى ظلال القرآن» در رأس آن‌ها جاى دارد.

    وفات

    مفسّر شهيد ما پنجاه و نه سال و دو ماه و بيست روز زندگى كرد و عاقبت به دستور جمال عبدالناصر و حكم فؤاد الدجوى، به ديدار پروردگار خويش شتافت و فكر قرآنى‌اش استقبال عام يافت و در دل دعوتگران و قرآن انيسان جاى گرفت.


    == وابسته‌ها ==