عصاره خلقت درباره امام زمان علیه‌السلام

عصاره خلقت درباره امام زمان(علیه‌السلام)
نام کتاب عصاره خلقت درباره امام زمان(علیه‌السلام)
نام های دیگر کتاب درباره امام زمان علیه‌السلام
پدیدآورندگان جوادی آملی، عبدالله (نويسنده)

صفایی، محمد (تنظیم و ویرایش)

زبان فارسی
کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ج‎‏9‎‏ع‎‏6
موضوع محمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - غیبت

مهدویت - انتظار

ناشر اسراء
مکان نشر قم - ایران
سال نشر 1382 هـ.ش
کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13520AUTOMATIONCODE


معرّفى اجمالى

عصاره خلقت درباره امام زمان(علیه‌السلام) برگرفته از آثار نوشتارى و گفتارى آیت‌الله جوادى آملى مى‌باشد.

اثر، به ذكر فضايل و بركات نيمه شعبان روز تولد امام زمان(عج) و بحث انتظار، آثار و ابعاد مختلف آن پرداخته است.

هدف از تهيّه مجموعه اين بوده كه انديشمندان و علاقه‌مندان به فرهنگ دينى با گوشه‌اى از نظرات و انديشه‌هاى استاد با بحث مهدويّت آشنا شده تا زمينه‌اى براى معرفت بيشتر و انتظار حقيقى‌تر بران آنان حاصل شود.

ساختار كتاب

از نظر شيعه، امامت جزو اصول مذهب شمرده شده است. مردم اگر امامشان را نشناسند و بميرند به مرگ جاهليّت مرده‌اند. به همين جهت در فرهنگ شيعه به معرفت امام توجهى ويژه شده و وظيفه اصلى و مهم هر فرد، شناخت امام زمان(ع) مى‌باشد. معرفت امام باعث مى‌شود كه انسان با وظيفه خود در زندگى آشنا شده و به آنچه امام از او مى‌خواهد، عمل كند. اثر با يك ساماندهى مناسب و منظم توانسته به تبيين جايگاه امامت در مكتب تشيع و تسنّن، شناخت امام، جلوه‌هاى انتظار، وظيفه منتظران و مباحث متنوع ديگر در اين زمينه به اين هدف كه شناخت امام و آشنا شدن به آنچه امام از منتظران مى‌خواد، نائل شود.

مطالب اثر به روش تحليلى و توصيفى و با استناد به آيات قرآن و منابع حديثى و تاريخى شيعه مستند سازى شده است. و در ابتداى هر موضوع، بعد از طرح آن و بيان آيات و روايات در هرجا به تناسب موضوع براى تبيين مباحث پرداخته است.

گزارش محتوا

اثر با ذكر فضائل و بركات نيمه شعبان آغاز مى‌شود و از امام محمد باقر(ع) نقل شده كه با فضيلت‌ترين شب بعد از ليالى القدر، شب نيمه شعبان است. در ادامه با استناد به آيات و احاديث به تبيين جايگاه امامت در مكتب تشيع كه آن را جزء اصول مذهب مى‌دانند؛ در حالى كه اهل سنّت آن را از فروع دين مى‌دانند، پرداخته مى‌شود. سپس به تبيين مساله خليفه الهى انسان و مقام وى مى‌پردازد. در ادامه با ذكر روايتى از رسول خدا(ص) كه فرموده: بهترين عمل امت من انتظار فرج و گشايش از جانب خداى سبحان است، وارد بحث انتظار، آثار انتظار و ابعاد مختلف آن مى‌شود. استاد با بهره‌گيرى از روايات، انسان عصر غيبت را به دو گونه منتظر واقعى و انسان گرفتار جاهليت و عدم شناخت تقسيم مى‌كند و با توجه به حديثى از امام صادق(ع) كه به زراره فرمودند: «اگر آن زمان را درك كردى پيوسته اين دعا را بخوان: خدايا خودت را به من بشناسان كه اگر خودت را به من نشناسانى پيامبرت را نخواهم شناخت. خدايا پيامبرت را به من بشناسان كه اگر پيامبرت را به من نشناسانى، حجتت را نخواهم شناخت، خدايا حجتت را به من بشناسان كه اگر حجتت را به من نشناسانى از دين منحرف و گمراه خواهم شد.» به تبيين مفهوم معرفت و وظايف شيعه در عصر غيبت اشاره مى‌كند.استاد جوادى آملى در بحث از اصحاب خاص امام به اين نكته متذكر مى‌شوند كه در برخى از روايات آمده، ياران اوليه آن حضرت متشكل از سيصد و سيزده نفر هستند و انقلاب اسلامى و رهبرى آن به خوبى نشان داد كه مى‌توان با اين تعداد جهان را مسخر كرد. زيرا اگر يك نماينده حضرت چنين قدرتى دارد، بى ترديد امام زمان(ع) با اين تعداد مى‌تواند جهان را تحت رهبرى خود قرار دهد...ضرورت شناخت امام، منافع امام، غيبت، حكمت غيبت و اسرار نهانى آن از ديگر مباحث اين اثر است.

وضعيت كتاب

پاورقى‌ها به ذكر منابع احاديثى كه در متن آمده، پرداخته و همچنين به توضيح و شرح بعضى از مطالبى كه در متن آمده و خواننده را بهتر در جريان مطالب اثر قرار مى‌دهد، مى‌پردازد.

فهرست مطالب در آغاز اثر، گنجانده شده است.

منابع مقاله

پايگاه اطلاع رسانى سراسرى (پارسا)، 1388، امام مهدى(عج) در آينه قلم، موسسه اطلاع رسانى اسلامى مرجع


پیوندها