التوبيخ و التنبيه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''التوبيخ و التنبيه'''، از آثار حافظ و محدث قرن چهارم هجری قمری، [[اب‍وم‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍ل‍ه‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د بن جعفر ب‍ن‌ ح‍ی‍ان]]، مشهور به [[اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]] (274-369ق)، است که احادیث اخلاقی را با سند، ولی بدون ذکر توضیح مطرح می‌کند. پژوهشگر معاصر، [[ابوالاشبال حسن بن امین بن مندوه زهیری]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و تعلیقاتی بر آن افزوده است.
    '''التوبيخ و التنبيه'''، از آثار حافظ و محدث قرن چهارم هجری قمری، [[ابوالشیخ، عبدالله بن محمد|اب‍وم‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍ل‍ه‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د بن جعفر ب‍ن‌ ح‍ی‍ان]]، مشهور به [[ابوالشیخ، عبدالله بن محمد|اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]] (274-369ق)، است که احادیث اخلاقی را با سند، ولی بدون ذکر توضیح مطرح می‌کند. پژوهشگر معاصر، [[ابن مندوه، حسن|ابوالاشبال حسن بن امین بن مندوه زهیری]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و تعلیقاتی بر آن افزوده است.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، استفاده از اثر حاضر و مواظبت بر آن را برای انسان مسلمان، لازم شمرده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص24</ref>.
    * [[ابوالشیخ، عبدالله بن محمد|اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، استفاده از اثر حاضر و مواظبت بر آن را برای انسان مسلمان، لازم شمرده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص24</ref>.
    * محقق با تأکید بر اهمیت سنت نبوی(ص) و وجود دروغگویان و تحریف‌گران و نیاز به علم رجال و خالی نبودن کتاب‌های روایی از اسرائیلیات، افزوده است:
    * محقق با تأکید بر اهمیت سنت نبوی(ص) و وجود دروغگویان و تحریف‌گران و نیاز به علم رجال و خالی نبودن کتاب‌های روایی از اسرائیلیات، افزوده است:
    * خدا را شکر که با تحقیق و تصحیح و تعلیقات در جهت تفکیک روایات صحیح از سقیم، سهمی در خدمت به سنت نبوی و پالایش آن دارم<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3-6</ref>.
    * خدا را شکر که با تحقیق و تصحیح و تعلیقات در جهت تفکیک روایات صحیح از سقیم، سهمی در خدمت به سنت نبوی و پالایش آن دارم<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3-6</ref>.
    خط ۳۶: خط ۳۶:


    ==نقد محقق بر نویسنده==
    ==نقد محقق بر نویسنده==
    * کتاب «التوبيخ و التنبيه» در باب خودش اثری بزرگ و پرفایده است و شامل روایاتی در موضوع موعظه و ارشاد می‌شود که هر مسلمانی در زندگی و معادش به آن نیاز دارد و نویسنده در هر بابی روایات مناسب را همراه با سند آورده است، ولیکن بر این کتاب مانند سایر تألیفات [[اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، ضعف غالب است؛ هرچند نگارنده‌اش مقام علمی والایی دارد و شایسته بود که تألیفش را از روایات واهی پاک می‌کرد. البته به نظر می‌رسد که برخلاف نظر ما، رأی [[اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، این است که آوردن روایات ضعیف در مواعظ و فضائل اشکالی ندارد...<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11</ref>.
    * کتاب «التوبيخ و التنبيه» در باب خودش اثری بزرگ و پرفایده است و شامل روایاتی در موضوع موعظه و ارشاد می‌شود که هر مسلمانی در زندگی و معادش به آن نیاز دارد و نویسنده در هر بابی روایات مناسب را همراه با سند آورده است، ولیکن بر این کتاب مانند سایر تألیفات [[ابوالشیخ، عبدالله بن محمد|اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، ضعف غالب است؛ هرچند نگارنده‌اش مقام علمی والایی دارد و شایسته بود که تألیفش را از روایات واهی پاک می‌کرد. البته به نظر می‌رسد که برخلاف نظر ما، رأی [[ابوالشیخ، عبدالله بن محمد|اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی]]، این است که آوردن روایات ضعیف در مواعظ و فضائل اشکالی ندارد...<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11</ref>.


    ==نمونه مباحث==
    ==نمونه مباحث==

    نسخهٔ ‏۸ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۰:۴۰

    التوبيخ و التنبيه
    التوبيخ و التنبيه
    پدیدآورانابوالشیخ، عبدالله بن محمد (نويسنده) ابن مندوه، حسن (محقق)
    ناشرمکتبة التوعية الإسلامية
    مکان نشرمصر - جیزه
    سال نشر1408ق
    چاپ1
    موضوعاحادیث اخلاقی - قرن 4ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    الف2ت9 248 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التوبيخ و التنبيه، از آثار حافظ و محدث قرن چهارم هجری قمری، اب‍وم‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍ل‍ه‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د بن جعفر ب‍ن‌ ح‍ی‍ان، مشهور به اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی (274-369ق)، است که احادیث اخلاقی را با سند، ولی بدون ذکر توضیح مطرح می‌کند. پژوهشگر معاصر، ابوالاشبال حسن بن امین بن مندوه زهیری، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و تعلیقاتی بر آن افزوده است.

    هدف و روش

    • اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی، استفاده از اثر حاضر و مواظبت بر آن را برای انسان مسلمان، لازم شمرده است[۱].
    • محقق با تأکید بر اهمیت سنت نبوی(ص) و وجود دروغگویان و تحریف‌گران و نیاز به علم رجال و خالی نبودن کتاب‌های روایی از اسرائیلیات، افزوده است:
    • خدا را شکر که با تحقیق و تصحیح و تعلیقات در جهت تفکیک روایات صحیح از سقیم، سهمی در خدمت به سنت نبوی و پالایش آن دارم[۲].

    ساختار و محتوا

    • در این اثر، 246 روایت در 20 باب و یک باب جامع ذکر شده است. برخی از موضوعات مهمّ مورد بحث عبارت است از: لزوم خیرخواهی و مهربانی مسلمان با برادران مسلمان، ضرورت پرهیز از کینه و حسد، سفارش پیامبر(ص) به پرهیز از غیبت، اجتناب از آشکارسازی عیوب پنهان مسلمانان و مؤمنان، ریا و عقوبت آن، کفاره غیبت، نهی از تهمت.

    نقد محقق بر نویسنده

    • کتاب «التوبيخ و التنبيه» در باب خودش اثری بزرگ و پرفایده است و شامل روایاتی در موضوع موعظه و ارشاد می‌شود که هر مسلمانی در زندگی و معادش به آن نیاز دارد و نویسنده در هر بابی روایات مناسب را همراه با سند آورده است، ولیکن بر این کتاب مانند سایر تألیفات اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی، ضعف غالب است؛ هرچند نگارنده‌اش مقام علمی والایی دارد و شایسته بود که تألیفش را از روایات واهی پاک می‌کرد. البته به نظر می‌رسد که برخلاف نظر ما، رأی اب‍وال‍ش‍ی‍خ‌ اصفهانی، این است که آوردن روایات ضعیف در مواعظ و فضائل اشکالی ندارد...[۳].

    نمونه مباحث

    • با سند نقل کرده است که پیامبر(ص) دو بار گفت: دین، نصیحت و خیرخواهی است. پس مردی گفت: ای فرستاده خدا! خیرهواهی برای چه کسی؟ گفت: برای خدا، کتاب خدا، پیامبرش، پیشوایان مؤمنان و عموم آنان[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص24
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص3-6
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص11
    4. ر.ک: متن کتاب، ص39-40

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها