معالم العبر في إستدراك البحار السابع عشر: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR114509J1.jpg | عنوان = معالم العبر في إستدراك البحار السابع عشر | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = نوری، حسین بن محمدتقی (نويسنده) عبدالساده، رسول کاظم (محقق) فتلاوی، جعفر ( محقق) |زبان | زبان = عربی...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''معالم العبر في استدراك البحار السابع عشر'''، از آثار محدث و رجالى شیعه در قرن چهاردهم هجرى قمری، [[میرزاحسین نوری طبرسی]] (۱۲۵۴-۱۳۲۰ق)، موعظه‌ها و حکمت‌هایی از پیامبران الهی و امامان معصوم(ع) و دیگران را بر مطالب جلد هفدهم [[بحار الأنوار]] می‌افزاید و برخی از خطاهای نسخه خطی آن را تصحیح می‌کند. پژوهشگران معاصر، [[رسول کاظم عبدالساده]] و [[جعفر فتلاوی]]، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته‌اند.
    '''معالم العبر في استدراك البحار السابع عشر'''، از آثار محدث و رجالى شیعه در قرن چهاردهم هجرى قمری، [[نوری، حسین بن محمدتقی|میرزاحسین نوری طبرسی]] (۱۲۵۴-۱۳۲۰ق)، موعظه‌ها و حکمت‌هایی از پیامبران الهی و امامان معصوم(ع) و دیگران را بر مطالب جلد هفدهم [[بحار الأنوار]] می‌افزاید و برخی از خطاهای نسخه خطی آن را تصحیح می‌کند. پژوهشگران معاصر، [[رسول کاظم عبدالساده]] و [[فتلاوی، جعفر|جعفر فتلاوی]]، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته‌اند.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[میرزاحسین نوری طبرسی]]، با تأکید بر اینکه جلد هفدهم [[بحار الأنوار]] از جلدهای نه‌گانه‌ای است که در زمان [[علامه مجلسی]] پاک‌نویسی و بازبینی نشد و بعد از رحلت او، شاگرد فاضلش، میرزا عبدالله اصفهانی، مشهور به [[افندی]] آن را آماده انتشار کرد....، افزوده است:
    * [[نوری، حسین بن محمدتقی|میرزاحسین نوری طبرسی]]، با تأکید بر اینکه جلد هفدهم [[بحار الأنوار]] از جلدهای نه‌گانه‌ای است که در زمان [[علامه مجلسی]] پاک‌نویسی و بازبینی نشد و بعد از رحلت او، شاگرد فاضلش، [[افندی، عبدالله بن عیسی‌بیگ|میرزا عبدالله اصفهانی]]، مشهور به [[افندی، عبدالله بن عیسی‌بیگ|افندی]] آن را آماده انتشار کرد....، افزوده است:
    * نسخه‌ای که از این جلد روزی من شد، افتادگی‌ها و غلط‌های بسیاری داشت و من آن را با نسخه [[افندی]] مقابله کردم، ولی این کار باعث حیرتم شد و فایده‌ای نداشت؛ پس آن را با منابع اصلی روایات مقایسه کردم و خدا را شکر، بیشتر موارد اصلاح شد و برخی از مؤمنان نیکوکار نسخه تصحیح‌شده را دیدند و درصدد نشرش برآمدند و من به نظرم رسید که برخی از مواعظ و حِکم را که در سایر مجلدات [[بحار الأنوار]] آمده و یا مواردی که اصلا از آن غفلت شده، بر آن بیفزایم و البته ادعا ندارم که بحث کامل شده است؛ زیرا وقت، تنگ است و کتب و منابع لازم، موجود نیست و جز اندکی از یاران نیستند و دشمنان هستند و اوضاع رو‌به‌راه نیست و از رموز و کوته‌نوشته‌های کتب مشترک و [[بحار الأنوار]] استفاده کردم و در باقی موارد، اسامی کتاب‌ها را می‌آورم و ترتیب و ابواب خاصی برای موعظه‌ها و حکمت‌ها انتخاب نکردم و هرچه یافتم اندک‌اندک افزودم<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص27</ref>.
    * نسخه‌ای که از این جلد روزی من شد، افتادگی‌ها و غلط‌های بسیاری داشت و من آن را با نسخه [[افندی، عبدالله بن عیسی‌بیگ|افندی]] مقابله کردم، ولی این کار باعث حیرتم شد و فایده‌ای نداشت؛ پس آن را با منابع اصلی روایات مقایسه کردم و خدا را شکر، بیشتر موارد اصلاح شد و برخی از مؤمنان نیکوکار نسخه تصحیح‌شده را دیدند و درصدد نشرش برآمدند و من به نظرم رسید که برخی از مواعظ و حِکم را که در سایر مجلدات [[بحار الأنوار]] آمده و یا مواردی که اصلا از آن غفلت شده، بر آن بیفزایم و البته ادعا ندارم که بحث کامل شده است؛ زیرا وقت، تنگ است و کتب و منابع لازم، موجود نیست و جز اندکی از یاران نیستند و دشمنان هستند و اوضاع رو‌به‌راه نیست و از رموز و کوته‌نوشته‌های کتب مشترک و [[بحار الأنوار]] استفاده کردم و در باقی موارد، اسامی کتاب‌ها را می‌آورم و ترتیب و ابواب خاصی برای موعظه‌ها و حکمت‌ها انتخاب نکردم و هرچه یافتم اندک‌اندک افزودم<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص27</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==
    * مطالب در این اثر، چندان منظم نیست و بلکه قدری آشفته است. برخی از مطالب مهمّ، به‌ترتیبی که در کتاب ثبت شده، عبارت است از: مواعظ عیسی(ع)، مواعظ داوود(ع)، حکمت‌های لقمان(ع)، مواعظ آدم(ع) و نوح(ع)... موعظه امام باقر(ع)، موعظه امام حسن(ع)، مواعظ پیامبر(ص).
    * مطالب در این اثر، چندان منظم نیست و بلکه قدری آشفته است. برخی از مطالب مهمّ، به‌ترتیبی که در کتاب ثبت شده، عبارت است از: مواعظ عیسی(ع)، مواعظ داوود(ع)، حکمت‌های لقمان(ع)، مواعظ آدم(ع) و نوح(ع)... موعظه [[امام محمد باقر علیه‌السلام|امام باقر(ع)]]، موعظه [[امام حسن علیه‌السلام|امام حسن(ع)]]، مواعظ پیامبر(ص).


    ==نمونه مباحث==
    ==نمونه مباحث==

    نسخهٔ ‏۲۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۰۶

    معالم العبر في إستدراك البحار السابع عشر
    معالم العبر في إستدراك البحار السابع عشر
    پدیدآوراننوری، حسین بن محمدتقی (نويسنده)

    عبدالساده، رسول کاظم (محقق)

    فتلاوی، جعفر ( محقق)
    سال نشر1438ق - 2017م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معالم العبر في استدراك البحار السابع عشر، از آثار محدث و رجالى شیعه در قرن چهاردهم هجرى قمری، میرزاحسین نوری طبرسی (۱۲۵۴-۱۳۲۰ق)، موعظه‌ها و حکمت‌هایی از پیامبران الهی و امامان معصوم(ع) و دیگران را بر مطالب جلد هفدهم بحار الأنوار می‌افزاید و برخی از خطاهای نسخه خطی آن را تصحیح می‌کند. پژوهشگران معاصر، رسول کاظم عبدالساده و جعفر فتلاوی، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته‌اند.

    هدف و روش

    • میرزاحسین نوری طبرسی، با تأکید بر اینکه جلد هفدهم بحار الأنوار از جلدهای نه‌گانه‌ای است که در زمان علامه مجلسی پاک‌نویسی و بازبینی نشد و بعد از رحلت او، شاگرد فاضلش، میرزا عبدالله اصفهانی، مشهور به افندی آن را آماده انتشار کرد....، افزوده است:
    • نسخه‌ای که از این جلد روزی من شد، افتادگی‌ها و غلط‌های بسیاری داشت و من آن را با نسخه افندی مقابله کردم، ولی این کار باعث حیرتم شد و فایده‌ای نداشت؛ پس آن را با منابع اصلی روایات مقایسه کردم و خدا را شکر، بیشتر موارد اصلاح شد و برخی از مؤمنان نیکوکار نسخه تصحیح‌شده را دیدند و درصدد نشرش برآمدند و من به نظرم رسید که برخی از مواعظ و حِکم را که در سایر مجلدات بحار الأنوار آمده و یا مواردی که اصلا از آن غفلت شده، بر آن بیفزایم و البته ادعا ندارم که بحث کامل شده است؛ زیرا وقت، تنگ است و کتب و منابع لازم، موجود نیست و جز اندکی از یاران نیستند و دشمنان هستند و اوضاع رو‌به‌راه نیست و از رموز و کوته‌نوشته‌های کتب مشترک و بحار الأنوار استفاده کردم و در باقی موارد، اسامی کتاب‌ها را می‌آورم و ترتیب و ابواب خاصی برای موعظه‌ها و حکمت‌ها انتخاب نکردم و هرچه یافتم اندک‌اندک افزودم[۱].

    ساختار و محتوا

    • مطالب در این اثر، چندان منظم نیست و بلکه قدری آشفته است. برخی از مطالب مهمّ، به‌ترتیبی که در کتاب ثبت شده، عبارت است از: مواعظ عیسی(ع)، مواعظ داوود(ع)، حکمت‌های لقمان(ع)، مواعظ آدم(ع) و نوح(ع)... موعظه امام باقر(ع)، موعظه امام حسن(ع)، مواعظ پیامبر(ص).

    نمونه مباحث

    • وقتی از امام هادی(ع) پرسیده شد: حلم چیست؟ پاسخ داد: اینکه مالک و اختیاردار نَفس خودت باشی و خشمت را فروبری و این نشود مگر با نیرومندی[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص27
    2. ر.ک: متن کتاب، ص394

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها