مکتوبات امام ربانی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR118958J1.jpg | عنوان = مکتوبات امام ربانی | عنوان‌های دیگر = مجموعه‌ای از نامه‌های عرفانی و ادبی قرن یازدهم هـ.ق ** مکتوبات امام ربانی حضرت مجدد الف ثانی | پدیدآورندگان | پدیدآوران = احمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد (نوي...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مکتوبات امام ربانی'''، از آثار صوفی سُنّی هندی و مروّج طریقت نقشبندی قرن یازدهم هجری قمری، [[احمد فاروقی ‌سرهندی‌]] ملقّب به «مُجَدِّد الف‌ ثانی‌» (971-1034ق)، مجموعه نامه‌های نگارنده است که به توضیح دیدگاه‌های مذهبی، اخلاقی، عرفانی و فرقه‌ای می‌پردازد. حسن زارعی و محمدایوب گنجی، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه نوشته و توضیحات و تعلیقاتی افزوده و نویسنده و کتاب حاضر را شناسانده‌اند.
    '''مکتوبات امام ربانی'''، از آثار صوفی سُنّی هندی و مروّج طریقت نقشبندی قرن یازدهم هجری قمری، [[احمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد|احمد فاروقی ‌سرهندی‌]] ملقّب به «[[احمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد|مُجَدِّد الف‌ ثانی‌]]» (971-1034ق)، مجموعه نامه‌های نگارنده است که به توضیح دیدگاه‌های مذهبی، اخلاقی، عرفانی و فرقه‌ای می‌پردازد. [[حسن زارعی]] و [[گ‍ن‍ج‍ی‌، ای‍وب‌|محمدایوب گنجی]]، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه نوشته و توضیحات و تعلیقاتی افزوده و نویسنده و کتاب حاضر را شناسانده‌اند.


    ==انتقاد==
    ==انتقاد==
    خط ۳۲: خط ۳۲:


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[احمد فاروقی ‌سرهندی‌]] مقدمه‌ای برای این کتاب فراهم نکرده و در واقع او فقط به نگارش نامه‌ها پرداخته و کتاب حاضر، گردآوری آن نامه‌ها است که شاگردان و علاقه‌مندانش آماده کرده‌اند.
    * [[احمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد|احمد فاروقی ‌سرهندی‌]] مقدمه‌ای برای این کتاب فراهم نکرده و در واقع او فقط به نگارش نامه‌ها پرداخته و کتاب حاضر، گردآوری آن نامه‌ها است که شاگردان و علاقه‌مندانش آماده کرده‌اند.
    * مصحح تأکید کرده است: مکتوبات امام ربانی، مجموعه نامه‌هایی است که حضرت مجدّد برای علما، پادشاهان و سلاطین و یا خلفا و مریدانش نوشته است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص45</ref>.
    * مصحح تأکید کرده است: مکتوبات امام ربانی، مجموعه نامه‌هایی است که حضرت مجدّد برای علما، پادشاهان و سلاطین و یا خلفا و مریدانش نوشته است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص45</ref>.
    * به ‌گفته محمدایوب گنجی، مکتوب 115 از جلد سوم، تکراری است و جمع‌کنندگان نامه تکرار کرده‌اند و شاید پرسشگری دو بار پرسیده و نگارنده هم پاسخ را تکراری ارائه کرده است<ref>ر.ک: همان، ص46</ref>.
    * به ‌گفته [[گ‍ن‍ج‍ی‌، ای‍وب‌|محمدایوب گنجی]]، مکتوب 115 از جلد سوم، تکراری است و جمع‌کنندگان نامه تکرار کرده‌اند و شاید پرسشگری دو بار پرسیده و نگارنده هم پاسخ را تکراری ارائه کرده است<ref>ر.ک: همان، ص46</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==
    خط ۴۴: خط ۴۴:
    ==نمونه مباحث==
    ==نمونه مباحث==
    * نویسنده، نامه‌های متعددی به استادش نوشته و از جمله مکتوب اولش را به پیر و مرشد خودش در طریقت نقشبندی «خواجه باقی بالله» نوشته و ادعای معراج و مشاهده مقامات اولیای الهی کرده و از جمله مقام خلفای راشدین را از مقام ائمه اهل‌بیت(ع) برتر شمرده است!<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص53-56</ref>.
    * نویسنده، نامه‌های متعددی به استادش نوشته و از جمله مکتوب اولش را به پیر و مرشد خودش در طریقت نقشبندی «خواجه باقی بالله» نوشته و ادعای معراج و مشاهده مقامات اولیای الهی کرده و از جمله مقام خلفای راشدین را از مقام ائمه اهل‌بیت(ع) برتر شمرده است!<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص53-56</ref>.
    * [[احمد فاروقی ‌سرهندی‌]]، ادعا کرده که در خواب دیدم که این مکتوبات را حضرت رسول اکرم(ص) از من گرفت و مواردی از آن را مطالعه کرد و فرمود: صدقتَ؛ این واقعاً مقبول است و به حاضران فرمود: چنین معارفی را بیان دارید و چنین حقایقی را بنگارید<ref>ر.ک: همان، ج3، ص797</ref>.
    * [[احمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد|احمد فاروقی ‌سرهندی‌]]، ادعا کرده که در خواب دیدم که این مکتوبات را حضرت رسول اکرم(ص) از من گرفت و مواردی از آن را مطالعه کرد و فرمود: صدقتَ؛ این واقعاً مقبول است و به حاضران فرمود: چنین معارفی را بیان دارید و چنین حقایقی را بنگارید<ref>ر.ک: همان، ج3، ص797</ref>.


    ==پانویس==
    ==پانویس==

    نسخهٔ ‏۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۳۴

    مکتوبات امام ربانی
    مکتوبات امام ربانی
    پدیدآوراناحمد سرهندی، احمد بن عبدالاحد (نويسنده)

    گ‍ن‍ج‍ی‌، ای‍وب‌ (مصحح)

    زارعی، حسن ( مصحح)
    عنوان‌های دیگرمجموعه‌ای از نامه‌های عرفانی و ادبی قرن یازدهم هـ.ق ** مکتوبات امام ربانی حضرت مجدد الف ثانی
    ناشرصديقی
    مکان نشرایران - زاهدان
    سال نشر1383ش - 1425ق
    چاپ1
    شابک964-8274-17-7
    موضوعمجدد الف ثانی، احمد - سرگذشت نامه - نقشبندیه - تصوف - عرفان
    زبانفارسی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    7م3م 293/21 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مکتوبات امام ربانی، از آثار صوفی سُنّی هندی و مروّج طریقت نقشبندی قرن یازدهم هجری قمری، احمد فاروقی ‌سرهندی‌ ملقّب به «مُجَدِّد الف‌ ثانی‌» (971-1034ق)، مجموعه نامه‌های نگارنده است که به توضیح دیدگاه‌های مذهبی، اخلاقی، عرفانی و فرقه‌ای می‌پردازد. حسن زارعی و محمدایوب گنجی، این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه نوشته و توضیحات و تعلیقاتی افزوده و نویسنده و کتاب حاضر را شناسانده‌اند.

    انتقاد

    • گفتنی است: طبق شیوه رایج صوفیانه در این اثر نیز ادعای کشف و کرامت و خوارق عادات و مبالغه‌گویی و ستایش‌های غلوّآمیز بسیار است و در آن، خواب و افسانه و اطلاعات نادرست متعددی (از نظر تاریخی، کلامی، عرفانی و...) دیده ‌می‌شود که توضیح و بررسی آن در معرفی اختصاری حاضر نگنجد.

    هدف و روش

    • احمد فاروقی ‌سرهندی‌ مقدمه‌ای برای این کتاب فراهم نکرده و در واقع او فقط به نگارش نامه‌ها پرداخته و کتاب حاضر، گردآوری آن نامه‌ها است که شاگردان و علاقه‌مندانش آماده کرده‌اند.
    • مصحح تأکید کرده است: مکتوبات امام ربانی، مجموعه نامه‌هایی است که حضرت مجدّد برای علما، پادشاهان و سلاطین و یا خلفا و مریدانش نوشته است[۱].
    • به ‌گفته محمدایوب گنجی، مکتوب 115 از جلد سوم، تکراری است و جمع‌کنندگان نامه تکرار کرده‌اند و شاید پرسشگری دو بار پرسیده و نگارنده هم پاسخ را تکراری ارائه کرده است[۲].

    ساختار و محتوا

    • این اثر، از 536 نامه در 3 جلد به‌ترتیب ذیل تشکیل شده است:
    • دُرّ المعرفة: شامل 313 مکتوب.
    • نور الخلائق: شامل 99 مکتوب.
    • معرفة الحقائق: شامل 124 مکتوب.

    نمونه مباحث

    • نویسنده، نامه‌های متعددی به استادش نوشته و از جمله مکتوب اولش را به پیر و مرشد خودش در طریقت نقشبندی «خواجه باقی بالله» نوشته و ادعای معراج و مشاهده مقامات اولیای الهی کرده و از جمله مقام خلفای راشدین را از مقام ائمه اهل‌بیت(ع) برتر شمرده است![۳].
    • احمد فاروقی ‌سرهندی‌، ادعا کرده که در خواب دیدم که این مکتوبات را حضرت رسول اکرم(ص) از من گرفت و مواردی از آن را مطالعه کرد و فرمود: صدقتَ؛ این واقعاً مقبول است و به حاضران فرمود: چنین معارفی را بیان دارید و چنین حقایقی را بنگارید[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص45
    2. ر.ک: همان، ص46
    3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص53-56
    4. ر.ک: همان، ج3، ص797

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها