مقامات شیخ حسن بلغاری: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR133033J1.jpg | عنوان = مقامات شیخ حسن بلغاری | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = بلغاری، حسن (نويسنده) حسینی، مریم (محقق) رجبی‌نیا، مریم ( محقق) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = 7م8ب 279/2 BP | موضوع =بلغار...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مقامات شیخ حسن بلغاری'''، اثر محمد زینی (قرن هفتم هجری)، کتابی است در شرح احوال و حالات عرفانی صلاح‌الدین حسن نخجوانی، مشهور به بلغاری (605-698)، از مشایخ صوفیه در قرن هفتم هجری که با تصحیح و تحقیق مریم حسینی و مریم رجبی‌نیا، منتشر شده است.
    '''مقامات شیخ حسن بلغاری'''، اثر [[محمد زینی]] (قرن هفتم هجری)، کتابی است در شرح احوال و حالات عرفانی [[بلغاری، حسن|صلاح‌الدین حسن نخجوانی]]، مشهور به [[بلغاری، حسن|بلغاری]] (605-698)، از مشایخ صوفیه در قرن هفتم هجری که با تصحیح و تحقیق [[حسینی، مریم|مریم حسینی]] و [[مریم رجبی‌نیا]]، منتشر شده است.


    اثر حاضر، منبعی ارزشمند برای شناخت عارفی است که در دوران حکومت و سلطه مغول‌ها در ایران زیسته و سال‌ها با ایشان به‌صورت‌های مختلف، حشر و نشر داشته است. از طریق این مقامات، نه فقط زندگی‌نامه عارفی از قرن هفتم هجری با ویژگی‌های منحصربه‌فردش به دست می‌‌آید، بلکه می‌‌توان اطلاعاتی در مورد تاریخ و جغرافیای آن دوران و عالمان و بزرگان آن، کسب کرد<ref>ر.ک: مقدمه، ص25</ref>.
    اثر حاضر، منبعی ارزشمند برای شناخت عارفی است که در دوران حکومت و سلطه مغول‌ها در ایران زیسته و سال‌ها با ایشان به‌صورت‌های مختلف، حشر و نشر داشته است. از طریق این مقامات، نه فقط زندگی‌نامه عارفی از قرن هفتم هجری با ویژگی‌های منحصربه‌فردش به دست می‌‌آید، بلکه می‌‌توان اطلاعاتی در مورد تاریخ و جغرافیای آن دوران و عالمان و بزرگان آن، کسب کرد<ref>ر.ک: مقدمه، ص25</ref>.


    در خلال برخی باب‌های کتاب، به ویژگی‌های ظاهری وی، اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص16</ref>. محمد زینی، مرید و معتقد شیخ حسن بلغاری، به خواهش یاران و مریدان دیگر پیر، اثر حاضر را نگاشته است. وی این اثر را با تحمیدیه‌ای در ستایش خداوند و پیامبر(ص) و صحابه وی، آغاز کرده و پس از بیان دلیل نگارش کتاب، سه قسم برای مطالب آن در نظر گرفته و آن‌ها را چنین نام‌گذاری کرده است: قسم نخست، در تقسیم احوال شیخ از اول تا آخر؛ قسم دوم، در مکاتبات و رسایل شیخ و قسم سوم، در شرح واقعات مریدان. بنا بر گفته زینی، دو قسم آخر به‌تمامی کلام شیخ است. البته این تقسیم‌بندی در متن رعایت نمی‌شود و کتاب دارای نه باب است. در ابتدای باب سوم (در ذکر صحبت ایشان با مشایخ) و باب نهم (در شرح واقعات اصحاب خلوت) مقدمه‌ای عالمانه درباره موضوع فصل نوشته شده است. مقدمه باب سوم، از زبان شیخ است، اما درباره گوینده مقدمه باب نهم، سخنی به میان نیامده است و احتمال دارد این مقدمه به قلم مؤلف باشد<ref>ر.ک: همان، ص18-19</ref>.
    در خلال برخی باب‌های کتاب، به ویژگی‌های ظاهری وی، اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص16</ref>. [[محمد زینی]]، مرید و معتقد [[بلغاری، حسن|شیخ حسن بلغاری]]، به خواهش یاران و مریدان دیگر پیر، اثر حاضر را نگاشته است. وی این اثر را با تحمیدیه‌ای در ستایش خداوند و پیامبر(ص) و صحابه وی، آغاز کرده و پس از بیان دلیل نگارش کتاب، سه قسم برای مطالب آن در نظر گرفته و آن‌ها را چنین نام‌گذاری کرده است: قسم نخست، در تقسیم احوال شیخ از اول تا آخر؛ قسم دوم، در مکاتبات و رسایل شیخ و قسم سوم، در شرح واقعات مریدان. بنا بر گفته زینی، دو قسم آخر به‌تمامی کلام شیخ است. البته این تقسیم‌بندی در متن رعایت نمی‌شود و کتاب دارای نه باب است. در ابتدای باب سوم (در ذکر صحبت ایشان با مشایخ) و باب نهم (در شرح واقعات اصحاب خلوت) مقدمه‌ای عالمانه درباره موضوع فصل نوشته شده است. مقدمه باب سوم، از زبان شیخ است، اما درباره گوینده مقدمه باب نهم، سخنی به میان نیامده است و احتمال دارد این مقدمه به قلم مؤلف باشد<ref>ر.ک: همان، ص18-19</ref>.


    در این اثر، فصلی مربوط به کرامات پیر وجود ندارد و تنها در خلال برخی حکایت‌ها، به کرامت‌های مادی و معنوی پیر اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>.
    در این اثر، فصلی مربوط به کرامات پیر وجود ندارد و تنها در خلال برخی حکایت‌ها، به کرامت‌های مادی و معنوی پیر اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>.


    باب دوم این اثر، بیان تجارب عرفانی شیخ است. باب سوم، به صحبت حسن بلغاری با مشایخ اختصاص دارد و در خلال حکایات این بخش، اطلاعات مهمی درباره برخی مشایخ، به خواننده داده شده است. باب چهارم در ذکر نسبت و خرقه پوشیدن و تربیت یافتن حسن بلغاری است<ref>ر.ک: همان</ref>.
    باب دوم این اثر، بیان تجارب عرفانی شیخ است. باب سوم، به صحبت [[بلغاری، حسن|حسن بلغاری]] با مشایخ اختصاص دارد و در خلال حکایات این بخش، اطلاعات مهمی درباره برخی مشایخ، به خواننده داده شده است. باب چهارم در ذکر نسبت و خرقه پوشیدن و تربیت یافتن حسن بلغاری است<ref>ر.ک: همان</ref>.


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==

    نسخهٔ ‏۱۱ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۰۰

    مقامات شیخ حسن بلغاری
    مقامات شیخ حسن بلغاری
    پدیدآورانبلغاری، حسن (نويسنده)

    حسینی، مریم (محقق)

    رجبی‌نیا، مریم ( محقق)
    ناشرسخن
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1398ش
    چاپ1
    شابک978-622-6441-04-9
    موضوعبلغاری، حسن، 605 - 698ق. - عارفان - قرن 7ق. - سرگذشت نامه - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    7م8ب 279/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقامات شیخ حسن بلغاری، اثر محمد زینی (قرن هفتم هجری)، کتابی است در شرح احوال و حالات عرفانی صلاح‌الدین حسن نخجوانی، مشهور به بلغاری (605-698)، از مشایخ صوفیه در قرن هفتم هجری که با تصحیح و تحقیق مریم حسینی و مریم رجبی‌نیا، منتشر شده است.

    اثر حاضر، منبعی ارزشمند برای شناخت عارفی است که در دوران حکومت و سلطه مغول‌ها در ایران زیسته و سال‌ها با ایشان به‌صورت‌های مختلف، حشر و نشر داشته است. از طریق این مقامات، نه فقط زندگی‌نامه عارفی از قرن هفتم هجری با ویژگی‌های منحصربه‌فردش به دست می‌‌آید، بلکه می‌‌توان اطلاعاتی در مورد تاریخ و جغرافیای آن دوران و عالمان و بزرگان آن، کسب کرد[۱].

    در خلال برخی باب‌های کتاب، به ویژگی‌های ظاهری وی، اشاره شده است[۲]. محمد زینی، مرید و معتقد شیخ حسن بلغاری، به خواهش یاران و مریدان دیگر پیر، اثر حاضر را نگاشته است. وی این اثر را با تحمیدیه‌ای در ستایش خداوند و پیامبر(ص) و صحابه وی، آغاز کرده و پس از بیان دلیل نگارش کتاب، سه قسم برای مطالب آن در نظر گرفته و آن‌ها را چنین نام‌گذاری کرده است: قسم نخست، در تقسیم احوال شیخ از اول تا آخر؛ قسم دوم، در مکاتبات و رسایل شیخ و قسم سوم، در شرح واقعات مریدان. بنا بر گفته زینی، دو قسم آخر به‌تمامی کلام شیخ است. البته این تقسیم‌بندی در متن رعایت نمی‌شود و کتاب دارای نه باب است. در ابتدای باب سوم (در ذکر صحبت ایشان با مشایخ) و باب نهم (در شرح واقعات اصحاب خلوت) مقدمه‌ای عالمانه درباره موضوع فصل نوشته شده است. مقدمه باب سوم، از زبان شیخ است، اما درباره گوینده مقدمه باب نهم، سخنی به میان نیامده است و احتمال دارد این مقدمه به قلم مؤلف باشد[۳].

    در این اثر، فصلی مربوط به کرامات پیر وجود ندارد و تنها در خلال برخی حکایت‌ها، به کرامت‌های مادی و معنوی پیر اشاره شده است[۴].

    باب دوم این اثر، بیان تجارب عرفانی شیخ است. باب سوم، به صحبت حسن بلغاری با مشایخ اختصاص دارد و در خلال حکایات این بخش، اطلاعات مهمی درباره برخی مشایخ، به خواننده داده شده است. باب چهارم در ذکر نسبت و خرقه پوشیدن و تربیت یافتن حسن بلغاری است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص25
    2. ر.ک: همان، ص16
    3. ر.ک: همان، ص18-19
    4. ر.ک: همان، ص19
    5. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها