اشعار ولایی حزین لاهیجی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NURاشعار ولایی حزین لاهیجیJ1.jpg | عنوان =اشعار ولایی حزین لاهیجی | عنوان‌های دیگر = |پدیدآورندگان | پدیدآوران = حزین لاهیجی، محمدعلی بن ابی‌طالب (نویسنده) شکوفگی، حامد (گزینش و شرح ابیات) |زبان | زبان = | کد کنگره =‏ |...» ایجاد کرد)
     
    خط ۵۹: خط ۵۹:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:زبان‌شناسی، علم زبان]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات فارسی]]
    [[رده:زبانها و ادبیات ایرانی]]
    [[رده:مقالات(مرداد) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات(مرداد) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1403]]

    نسخهٔ ‏۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۱۲

    اشعار ولایی حزین لاهیجی
    اشعار ولایی حزین لاهیجی
    پدیدآورانحزین لاهیجی، محمدعلی بن ابی‌طالب (نویسنده) شکوفگی، حامد (گزینش و شرح ابیات)
    ناشرکتاب نیستان
    مکان نشرتهران
    سال نشر1401
    شابک7ـ805ـ208ـ622ـ978
    کد کنگره

    اشعار ولایی حزین لاهیجی مقدمه، گزینش و شرح ابیات: حامد شکوفگی؛ در این کتاب گزیدۀ اشعار ولایی حزین لاهیجی به همراه شرح ابیات و برخی نکات لغوی، ادبی و تلمیحات قرآنی و روایی ابیات نیز به دست داده شده است.

    گزارش کتاب

    یکی از تنومندترین و ارجمندترین شاخه‌های ادبیات فارسی، ادبیات شیعی است؛ میراثی عظیم از نظم و نثر در مدح و مرثیۀ اهل بیت (ع) و مجموعه‌ای سترگ از معارف شیعی. با تحیر و تأثر باید گفت این میراث مکتوب به شکلی شگفت، دیده نشده و سهم و قدرش در ادبیات فارسی ناشناخته مانده است.

    حزین لاهیجی از شاعران سبک هندی است که جنبه‌هایی از شعر او ناشناخته مانده است؛ چراکه در تمام این سال‌ها، بیشتر به غزل‌های عارفانه و عاشقانۀ او توجه شده و تعداد درخور توجهی از قصاید و اشعار ولایی و مذهبی او یا اصلاً خوانده نشده یا کمتر خوانده و معرفی شده است. برخی ویژگی‌های سبک هندی مانند یافتن مضامین دیریاب هم در قصاید او دیده می‌شود؛ اگرچه در کل او را در غزل، شاعر متوسطی به شمار آورده‌اند و پایگاه و ارج علمی‌اش را بیش از پایگاه شعری‌اش دانسته‌اند که البته تا اندازه‌ای نیز در قصاید حزین این داوری درست به نظر می‌رسد.

    علاقمندان شعر آیینی نباید از مطالعۀ اشعار ولایی حزین غافل بمانند؛ زیرا گاه ابیات و مضامینی در اشعار ولایی او دیده می‌شود که حاصل تجربیات شخصی وی است؛ به همین دلیل در این کتاب گزیدۀ اشعار ولایی حزین لاهیجی به همراه شرح ابیات و برخی نکات لغوی، ادبی و تلمیحات قرآنی و روایی ابیات نیز به دست داده شده است.

    حزین که نام او محمد و شهرتش علی است، به سال 1103 قمری در اصفهان به دنیا آمده و در سال 1180 تا 1187 قمری از دنیا رفته است. بخش درخور توجهی از زندگی او در غربت و به دور از وطن مألوف او گذشت. او از جمله شاعرانی است که بسیار اهل سفر بود؛ اما به نظر می‌رسد برخلاف شاعرانی مانند سعدی که با طیب خاطر و به قصد دیدار سرزمین‌ها و آشنایی با فرهنگ‌های تازه سفر می‌کردند، حزین بیشتر از سر ناسازگاری روحی با مردمان و نوعی دل‌ناخوشی دائم از آشوب شهرها بود که دوران‌هایی گاه کوتاه و گاه بلند در دیار مختلف اقامت داشته است.

    او از همان آغاز کودکی به تحصیل علوم مقدماتی اشتیاق نشان می‌دهد. از اولین استادان او، پدرش ابوطالب است که یک بار در طول سفر به لاهیجان «تجرید الاعتقاد» خواجه نصیرالدین طوسی را به او می‌آموزد. غیر از مقدمات، مطالعات او در علوم دیگر اسلامی به اندازه‌ای است که می‌توان او را از دانشمندان قرن دوازدهم هجری به شمار آورد.

    بی‌شک افزون بر جنبه‌های مختلف زندگی و شعر، یکی از وجوه امتیاز حزین لاهیجی از بسیاری از شاعران دورۀ خود، مبارزه برای بسط عدالت اجتماعی در احوال مردمان روزگار خویش است و این امر شاید به دلیل اعتقادی باشد که در او به عنوان شیعۀ اثنی‌عشری وجود داشت. علاقۀ او به حضور در عرصه‌های اجتماعی تا آنجاست که به قول دکتر شفیعی کدکنی، واله داغستانی ـ مؤلف ریاض الشعراء ـ علت رفتن به هند را افتادن خون محمدخان و حدوث فتنه در جهرم به گردن او می‌داند. گویا در حادثۀ شورش جهرم، به یاغیان حکومت پناه می‌دهد و به فرار آنها کمک می‌کند.

    دیوان اشعار حزین دربرگیرندۀ قصاید، غزل، مثنوی، رباعی، ترکیب‌بند، قطعه و ابیات پراکنده است. از میان این قالب‌ها، غزل‌های او اهمیت بیشتری دارند. قصاید او بیشتر استقبال از انوری و خاقانی است و دلیل آن، تصویرپردازی‌های این دو شاعر است. غزلیات او بیشتر از اشعار دیگر شاعران سبک هندی عاشقانه و عارفانه‌اند. او همچنین اشعاری به عربی دارد که به نظر برخی، این اشعار به پایۀ اشعار فارسی وی نمی‌رسند.

    قصاید آیینی حزین لاهیجی بیشتر از نوع قصایدی است که تحت تأثیر عاطفه و احساس سروده می‌شوند؛ قصایدی که شاعرانشان برای عقاید خالصانل خود و بدون چشمداشت صله می‌سرایند، با زبانی روان و سلیس و نزدیک به زبان غزل‌های عاشقانه. سرایندگان این اشعار که معمولاً افرادی آگاه به علوم حدیث‌اند، پس از ستایش خداوند و آوردن صفات جمال و جلال الهی، به پیامبر و ائمه درود و سلام می‌فرستند.

    گزینش اشعار در این کتاب، از چاپ منقح صاحبکار است که فعلاً پاکیزه‌ترین طبع از اشعار حزین به شمار می‌آید و اشعار ولایی بر اساس قالب‌های شعری در این تصحیح و با ارجاع به شمارۀ صفحۀ آن آمده است. کوشیده شده همۀ ابیاتی که نیاز به توضیح دارند، برای علاقمندان شرح شوند.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها