اختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ اختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به إختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی منتقل کرد)
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ إختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به اختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی منتقل کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۹ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۳۶

    اختلاف أبي حنیفه و ابن أبي لیلی
    اختلاف أبي حنیفة و ابن أبي لیلی
    پدیدآورانابویوسف قاضی، یعقوب بن ابراهیم (نويسنده) افغانی، ابوالوفاء (مصحح)
    ناشرعبدالرحمن‌ با‌قرزاده‌ با‌بلی‌
    مکان نشرهند - حیدرآباد
    سال نشر1357ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    الف۲الف۳ 169/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اختلاف أبی حنیفة و ابن أبی لیلی، اثر قاضى ابویوسف، يعقوب بن ابراهیم بن سعد بن بجير انصارى (113- 182ق)، مشهور به ابویوسف قاضی، یکى از بنيان‌گذاران فقه حنفى و شاگرد ابوحنیفه، کتابی است که در آن، به بررسی اختلاف نظرهای فقهی نعمان بن ثابت بن زوطی مشهور به ابوحنيفه (80- 150ق) متکلم و فقیه مشهور كوفه و استاد وی، ابن ابی لیلى، محمد بن عبدالرحمن بن ابی لیلی انصاری كوفی (۷۴- ۱۴۸ق/ ۶۹۳-۷۶۵م)، فقیه محدث، مفتی و قاضی كوفه، پرداخته است. این اثر با تصحیح و تعلیق ابوالوفا افغانی منتشر گردیده است.

    نویسنده در این کتاب، اختلافات فقهی این دو فقیه را در ابواب گوناگون فقهی، گردآورده است که با بررسی آن، می‌توان دریافت 88 درصد موارد اختلاف، به مسائل غیرعبادی و 12 درصد آن به مسائل عبادی بازمی‌گردد. با بررسی محتوایی این 12 درصد و بهره‌گیری از توضیحات ابویوسف و شافعی درباره منشأ اختلاف آشکار می‌گردد که بیش‌تر اختلافات آنان در عبادات، بر خلاف موارد غیرعبادی، به منابع نقلی بازمی‌گردد[۱].

    آنچه باعث اهمیت کتاب شده، توجه به این نکته است که پاره‌ای از احکام شریعت، به موضوعات روزمره زندگی بشری ارتباط می‌یابند و حکمت اصلی وضع این احکام، نه تعبد و تقرب بندگان، بلکه ایجاد یک نظام حقوقی و جزایی اسلام در جامعه است و همین دسته از احکام شریعت است که ابوحنیفه بیشترین کاربرد رأی را در استنباط و تبیین آن‌ها می‌دانست و یوزف شاخت در مقایسه تحلیلی بین آراء ابوحنیفه و ابن ابی لیلی، نشان می‌دهد که رأی ابوحنیفه در مجموع، رأیی نظام‌یافته و هماهنگ و سازگار با عقل سلیم است[۲]

    در مقدمه کتاب، به منظور آشنایی با اهمیت کتاب، به این نکته اشاره شده است که این اثر، کتابی است ارزشمند و کمیاب که دارای اهمیت فراوان بوده و در آن به احادیث و آثار مرفوعه، موقوفه مسنده و منقطعه احتجاج شده است[۳]. در این مقدمه، ابتدا به موضوع و اهمیت کتاب اشاره شده و سپس، شرح حال مختصری از ابن ابی لیلی، ارائه گردیده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: پاکتچی، احمد، ج5، ص397
    2. ر.ک: همان
    3. مقدمه، ص5
    4. همان6

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. پاکتچی، احمد، «دائرة المعارف بزرگ اسلامی»، جلد 5، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1378.

    وابسته‌ها