الخیل (معمر بن مثنی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ الخیل (ابوعبیده، معمر بن مثنی) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به الخیل (معمر بن مثنی) منتقل کرد)
     
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۴۰

    الخیل(ابوعبیده، معمر بن مثنی)
    الخیل (معمر بن مثنی)
    پدیدآورانابوعبیده، معمر بن مثنی (نويسنده) عساف، نبیل (مصحح)
    عنوان‌های دیگرکتاب الخیل
    ناشردار صادر
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر2017م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2ک2 2180 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الخيل، اثر ابوعبیده معمر بن مثنی تیمی (متوفی 209ق)، فرهنگ لغتی است درباره اسب‌ها که مجموعه‌ای از ابیات شعری شعرای عرب پیرامون این حیوان نجیب و ویژگی‌ها، خصوصیات و انواع آن را در خود جای داده است. این کتاب با قرائت، ضبط و شرح نبیل دیب عساف، منتشر شده است.

    از جمله اموری که نشان‌دهنده اهمیت و ارزش کتاب است، این است که اغلب کسانی که پیرامون تراث عربی، دست به تألیف و تدوین کتاب زده‌اند، آن را جزو مهم‌ترین آثار، ذکر کرده‌اند[۱].

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز شده که در آن، ابتدا به ذکر موضوع و اهمیت اثر و کیفیت دست یافتن محقق به آن پرداخته شده[۲] و سپس، شرح حال مفصلی از نویسنده، شامل نام و نسب، ولادت، شیوخ و اساتید، شاگردان، وفات و آثار وی، در اختیار خواننده قرار گرفته[۳] و در پایان، ضمن اشاره به نسخ خطی کتاب[۴]، به شرح اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن، پرداخته شده است[۵].

    اشعار و مطالب گردآمده در کتاب، در ابواب و موضوعات مختلفی ارائه گردیده است که از جمله آنها، عبارتند از: نگهداری اعراب از اسب‌ها، علاقه آنها به اسب و شعر آنها در این‌باره[۶]؛ سفارش به ارتباط خوب با اسب و احادیث و آثار نوشته‌شده در این موضوع[۷]؛ آنچه اعراب جاهلی درباره سوارکاری و پرورش اسب گفته‌اند[۸]؛ توصیف خلقت اسب و اسامی اعضای مختلف آن[۹].

    از جمله مباحث جالب و خواندنی کتاب، مطالبی است در شرح احوال اسب‌ها و اسب‌های نریان و مادیان و توضیح چگونگی تولید نسل و پرورش اسب و وضعیت فرزندان آنها تا زمانی که دندان‌هایشان درآمده و به رشد کامل می‌رسند[۱۰]، برخی از عیوب و کاستی‌های اسب که مربوط به خلقت آنها می‌باشد[۱۱]، برخی از عیوبی که ربطی به خلقت اسب نداشته و بعدا ایجاد شده است[۱۲].

    یکی از ویژگی‌های بارز کتاب، اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن می‌باشد که از جمله آنها، می‌توان به ارائه شرح حال مختصر از شعرایی که اشعار آنها، در کتاب ذکر شده است، تخریج اشعار مذکور در کتاب، از دواوین شعرا و مجموعه‌های شعری قدیم و توضیح و تشریح الفاظ و کلمات دیریابی که در سخنان مؤلف یا اخبار وارده در کتاب وجود دارد[۱۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان، ص5-6
    3. ر.ک: همان، ص7-10
    4. ر.ک: همان، ص11-13
    5. ر.ک: همان، ص14
    6. ر.ک: متن کتاب، ص19
    7. ر.ک: همان، ص21
    8. ر.ک: همان، ص26
    9. ر.ک: همان، ص34
    10. ر.ک: همان، ص50
    11. ر.ک: همان، ص60
    12. ر.ک: همان، ص62
    13. ر.ک: مقدمه، ص14

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها