رياض الملوك في رياضات السلوك: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۹: خط ۲۹:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''رياض الملوك في رياضات السلوك''' تألیف [[شامی، نظام‌الدین|علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی (نظام‌الدین شامی)]]، مصحح [[ایمانی، بهروز|بهروز ایمانی]]؛ این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع ابن ظفر صقلی مکی (565-497ق) است به قلم نظام الدین شامی (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. [[شامی، نظام‌الدین|شامی]]، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.
    '''رياض الملوك في رياضات السلوك''' تألیف [[شامی، نظام‌الدین|علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی (نظام‌الدین شامی)]]، مصحح [[ایمانی، بهروز|بهروز ایمانی]]؛ این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع [[ابن ظفر، محمد بن عبدالله|ابن ظفر صقلی مکی]] (565-497ق) است به قلم نظام الدین شامی (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. [[شامی، نظام‌الدین|شامی]]، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.


    ==ساختار و گزارش محتوا==
    ==ساختار و گزارش محتوا==
    این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع ابن ظفر صقلی مکی (565-497ق) است به قلم علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی معروف به [[شامی، نظام‌الدین|نظام‌الدین شامی]] (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. شامی، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.  
    این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع [[ابن ظفر، محمد بن عبدالله|ابن ظفر صقلی مکی]] (565-497ق) است به قلم علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی معروف به [[شامی، نظام‌الدین|نظام‌الدین شامی]] (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. شامی، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.  


    در ابتدای این کتاب نخست مقدمه‌ی مصحح آمده است که مشتمل بر موارد زیر است:
    در ابتدای این کتاب نخست مقدمه‌ی مصحح آمده است که مشتمل بر موارد زیر است:

    نسخهٔ ‏۱۶ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۵۳

    رياض الملوك في رياضات السلوك
    رياض الملوك في رياضات السلوك
    پدیدآوراناب‍ن‌ ظف‍ر، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ع‍ب‍دالله (نویسنده)

    شامی، نظام‌الدین (نویسنده)

    ایمانی، بهروز (مصحح)
    ناشرانتشارات دکتر محمود افشار-سخن
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۸ش
    چاپيکم
    شابک978-622-6441-20-9
    موضوعداستان‎هاي اخلاقي -- قرن 6ق.

    نثر عربي -- قرن 6ق. -- ترجمه شده به فارسي

    نثر فارسي - قرن 8ق.
    کد کنگره
    ‏1397 8041س2الف / 247/4 BP

    رياض الملوك في رياضات السلوك تألیف علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی (نظام‌الدین شامی)، مصحح بهروز ایمانی؛ این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع ابن ظفر صقلی مکی (565-497ق) است به قلم نظام الدین شامی (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. شامی، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.

    ساختار و گزارش محتوا

    این کتاب ترجمه‌ی سلوان المطاع فی عدوان الاتباع ابن ظفر صقلی مکی (565-497ق) است به قلم علی بن محمد بن ابی طالب تبریزی معروف به نظام‌الدین شامی (810-740ق)، که به سلطان اویس جلایری (حک: 776-757ق) اتحاف شده است. شامی، در ترجمه‌ی این کتاب، دست ذوق را آزاد گذاشته و انشایی تازه از آن به سبک کلیله و دمنه، مرزبان نامه و سندبادنامه پرداخته است. در قالب ابواب پنج گانه‌ی کتاب که با نقل حکایات متعدد همراه است، به مسائل و مطالب سیاسی، اخلاقی و حکمی پرداخته شده است.

    در ابتدای این کتاب نخست مقدمه‌ی مصحح آمده است که مشتمل بر موارد زیر است:

    نگاهی گذرا به تاریخ دوره‌ی فترت بین حکومت ایلخانان و تیموریان، سلسله‌ی آل جلایر، زندگینامه‌ی ابن مظفر مؤلف سلوان المطاع و آثار وی، ترجمه و چاپ های سلوان المطاع، سبک نثر دوره‌ی تیموری، پدید آورنده ریاض الملوک و شیوه‌ی ترجمه‌ی وی، بررسی حکایات سلوان المطاع و ریاض الملوک، سبک نثر ریاض الملوک، اطناب در توصیف پدیده‌های طبیعی، اشیا و یا اشخاص انسانی و حیوانی، استعمال اصطلاحات و تعبیرات علمی، درج و تضمین اشعار و امثله، کاربرد صنایع لفظی و معنوی، تأثیر ریاض الملوک بر متون، احوال نظام الدین شامی، ...

    سپس دیباچه‌ی مترجم ذکر شده که در آن سبب تألیف کتاب، فهرست ابواب کتاب و مقدمه‌ای در تعریف کتاب به همراه چند حکایت آمده است. در ادامه پنج باب با عناوین ذیل آورده شده که هر یک مشتمل بر حکایات گوناگون است:

    باب اول در تفویض و نتایج آن

    باب دوم در تأسی و فواید آن

    باب سوم در صبر و عواید آن

    باب چهارم: در رضا و میامن آن

    باب پنجم در زهد و عواقب آن[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها