آسیب‌شناخت حدیث (مسعودی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (A-esmaili صفحهٔ آسیب شناخت حدیث (مسعودی، عبدالهادی) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به آسیب‌شناخت حدیث (عبدالهادی مسعودی) منتقل کرد)
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ آسیب‌شناخت حدیث (عبدالهادی مسعودی) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به آسیب‌شناخت حدیث (مسعودی) منتقل کرد)

    نسخهٔ ‏۲۷ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۵۰

    آسیب شناخت حدیث (مسعودی، عبدالهادی)
    آسیب‌شناخت حدیث (مسعودی)
    پدیدآورانمسعودی، عبدالهادی (نويسنده)
    ناشرآستانه مقدسه قم. انتشارات زائر ** دانشکده علوم حديث
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1389ش
    چاپ1
    شابک978-964-180-119-1
    موضوعحدیث - نقد و تفسیر - حدیث - علم الدرایه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م5آ5 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    آسیب‌شناخت حدیث، نوشته عبدالهادی مسعودی (متولد 1343ش)، از جمله آثار معاصر شیعه در بررسی آسیب‌هایی است که پژوهشگر و روش ‌پژوهش در حدیث و نیز ماده ‌پژوهش در مرحله صدور و نقل حدیث با آنها مواجه هستند.

    این اثر به شیوه‌ای تحقیقی در هفده درس با ذکر اهداف هر درس در ابتدای آن و اشاره به چکیده هر درس و پرسش و پژوهش‌هایی در انتهای آن مطرح شده است.

    نویسنده انگیزه و هدف از نگارش اثر را این‌گونه توضیح می‌دهد: «چنین احساس کردیم که نیاز است آسیب‌های مرحله نقل، فهم و حتی نقد حدیث در هر پژوهش حدیثی به شکل مستقل، بررسی و عرضه شود و خطاهای شیوه‌های تعامل با حدیث، شناسایی و در صورت امکان، راه حل آنها ارائه گردد»[۱].‏

    نویسنده در اشاره به اهمیت آسیب‌شناسی حدیث می‌نویسد: «اگر حدیث، در زندگی اثرگذار و بااهمیت نبود، اگر حدیث، مفسر و مبین ثقل اکبر نبود و اگر حدیث، مادر علوم اسلامی نبود، هیچ‌گاه، شناخت آسیب‌های دامنگیر آن نیز ضروری نبود»[۲]‏.

    در این کتاب آسیب‌ها در دو بخش «ماده پژوهش» و «روش پژوهش»، اولی در دو مرحله صدور حدیث و نقل حدیث و دومی در دو بخش روش پژوهش و پژوهشگر، مورد بررسی قرار گرفته است[۳]‏. اگرچه در مرحله صدور حدیث چه‌بسا تأخیر بیان، توریه و کتمان و نیز تقیه و نسخ، ضرورت می‌یافت، اما آسیب‌های مرحله نقل حدیث که در جریان انتقال کتبی و شفاهی روایات رخ داده‌اند، بیشتر و اثرگذارترند. نویسنده در فصل دوم از بخش نخست کتاب بیش از ده آسیب مرتبط با نقل حدیث را آورده و برای همه آنها، به‌ویژه آسیب‌های پربسامدی مانند تصحیف، درج و سقط، تقطیع و اختصار و نقل معنا، در درس‌های متعدد نمونه‌هایی را ارائه کرده است. در پایان فصل نیز به آسیب‌های سندی پرداخته و با کمک گرفتن از دانش رجال و اصطلاح‌شناسی حدیث، به ضعف و گسست‌های گریبان‌گیر اسناد احادیث اشاره کرده است[۴]‏.

    در بخش دوم، ابتدا آسیب‌های روش پژوهش – که فراوانی نسبی بیشتری دارند - بررسی شده است که نخستین آسیب از این دسته، تتبع ناقص است. پس از آن به بیان آسیب‌های مرتبط با پژوهشگر پرداخته شده که هرچند معدود هستند، اما اثرگذار و در گستره بیشتری، زیان‌بار و آسیب‌زا می‌باشند[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص15
    2. ر.ک: متن کتاب، ص18
    3. ر.ک: همان، ص23
    4. ر.ک: همان، ص30
    5. ر.ک: همان، ص161

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها