مباحث التخصيص عند الأصوليين: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR67721J1.jpg | عنوان = مباحث التخصيص عند الأصوليين | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = شیلخانی، عمر بن عبد العزیز (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = ش9م2 164/3 BP | موضوع = |ناشر | ناشر = دار اسامة | مکان ن...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - 'مولف ' به 'مؤلف ')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    '''مباحث التخصیص عند الاصولیین''' تالیف عمر بن عبدالعزیز شیلخانی، بخش تخصیص از مباحث علم اصول را به سبب اهمیت جایگاه و کثرت استعمال آن، جهت رساله دکتری <ref> ر.ک مقدمه کتاب: ص 4 </ref>، موردبحث قرار داده است.
    '''مباحث التخصیص عند الاصولیین''' تالیف عمر بن عبدالعزیز شیلخانی، بخش تخصیص از مباحث علم اصول را به سبب اهمیت جایگاه و کثرت استعمال آن، جهت رساله دکتری <ref> ر.ک مقدمه کتاب: ص 4 </ref>، موردبحث قرار داده است.


    روش مولف بدین صورت است که ابتدا آرای علما را در هر مسئله‌ای مطرح و بعد از ذکر ادله آن‌ها به ترتیب مذاهبشان، مناقشات پیرامون این ادله را می‌آورد. در صورت امکان برخی از این مناقشات را دفع، و در نهایت آن چه را که به نظر خودش، ارجح است مطرح می‌کند. <ref>همان </ref>.
    روش مؤلف  بدین صورت است که ابتدا آرای علما را در هر مسئله‌ای مطرح و بعد از ذکر ادله آن‌ها به ترتیب مذاهبشان، مناقشات پیرامون این ادله را می‌آورد. در صورت امکان برخی از این مناقشات را دفع، و در نهایت آن چه را که به نظر خودش، ارجح است مطرح می‌کند. <ref>همان </ref>.


    مولف، مباحث خود را در قالب یک مقدمه و سه باب و خاتمه، ارائه کرده است که هر کدام از ابواب نیز مشتمل بر سه فصل است.
    مولف، مباحث خود را در قالب یک مقدمه و سه باب و خاتمه، ارائه کرده است که هر کدام از ابواب نیز مشتمل بر سه فصل است.


    مقدمه شامل بر تعریف عام و خاص و نوع دلالتشان(از حیث قطعی و ظنی بودن) و آثار مترتب بر این بحث است و در  باب اول، تعریف تخصیص و فرق آن با نسخ، جواز تخصیص و ادله موافقین و مخالفین آن، آمده است. حقیقت مخصص و انواع آن، عام مخصوص بین حقیقت و مجاز، و حجیت آن، آرای اصولیون در استدلال به عام قبل از تفحص از مخصص و میزان تفحص، جزو مباحث باب دوم است. انواع مخصص (متصل و منفصل)، و انواع مخصص متصل از قبیل شرط و صفت و غایت و همچنین انواع مخصص منفصل مانند مخصص عقلی و حسی و دلیل سمعی، در باب سوم بحث می‌شود. مواردی مثل اجماع و قیاس و مفهوم و عادت، تقریر نیز از سوی برخی، به‌عنوان مخصص مطرح شده که مولف آن‌ها را نمی‌پذیرد. تخصیص به‌خصوص سبب و مذهب راوی و تعاطف بین عام و خاص و رجوع ضمیر به بخشی از عام، نیز از جمله مباحث باب سوم است. خاتمه نیز اختصاص به نتیجه بحث‌های کتاب دارد. <ref>همان ص 5 و 6 </ref>
    مقدمه شامل بر تعریف عام و خاص و نوع دلالتشان(از حیث قطعی و ظنی بودن) و آثار مترتب بر این بحث است و در  باب اول، تعریف تخصیص و فرق آن با نسخ، جواز تخصیص و ادله موافقین و مخالفین آن، آمده است. حقیقت مخصص و انواع آن، عام مخصوص بین حقیقت و مجاز، و حجیت آن، آرای اصولیون در استدلال به عام قبل از تفحص از مخصص و میزان تفحص، جزو مباحث باب دوم است. انواع مخصص (متصل و منفصل)، و انواع مخصص متصل از قبیل شرط و صفت و غایت و همچنین انواع مخصص منفصل مانند مخصص عقلی و حسی و دلیل سمعی، در باب سوم بحث می‌شود. مواردی مثل اجماع و قیاس و مفهوم و عادت، تقریر نیز از سوی برخی، به‌عنوان مخصص مطرح شده که مؤلف  آن‌ها را نمی‌پذیرد. تخصیص به‌خصوص سبب و مذهب راوی و تعاطف بین عام و خاص و رجوع ضمیر به بخشی از عام، نیز از جمله مباحث باب سوم است. خاتمه نیز اختصاص به نتیجه بحث‌های کتاب دارد. <ref>همان ص 5 و 6 </ref>


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==

    نسخهٔ ‏۲۰ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۴۸

    مباحث التخصيص عند الأصوليين
    مباحث التخصيص عند الأصوليين
    پدیدآورانشیلخانی، عمر بن عبد العزیز (نويسنده)
    ناشردار اسامة
    مکان نشراردن - عمان
    سال نشر2000م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ش9م2 164/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مباحث التخصیص عند الاصولیین تالیف عمر بن عبدالعزیز شیلخانی، بخش تخصیص از مباحث علم اصول را به سبب اهمیت جایگاه و کثرت استعمال آن، جهت رساله دکتری [۱]، موردبحث قرار داده است.

    روش مؤلف بدین صورت است که ابتدا آرای علما را در هر مسئله‌ای مطرح و بعد از ذکر ادله آن‌ها به ترتیب مذاهبشان، مناقشات پیرامون این ادله را می‌آورد. در صورت امکان برخی از این مناقشات را دفع، و در نهایت آن چه را که به نظر خودش، ارجح است مطرح می‌کند. [۲].

    مولف، مباحث خود را در قالب یک مقدمه و سه باب و خاتمه، ارائه کرده است که هر کدام از ابواب نیز مشتمل بر سه فصل است.

    مقدمه شامل بر تعریف عام و خاص و نوع دلالتشان(از حیث قطعی و ظنی بودن) و آثار مترتب بر این بحث است و در باب اول، تعریف تخصیص و فرق آن با نسخ، جواز تخصیص و ادله موافقین و مخالفین آن، آمده است. حقیقت مخصص و انواع آن، عام مخصوص بین حقیقت و مجاز، و حجیت آن، آرای اصولیون در استدلال به عام قبل از تفحص از مخصص و میزان تفحص، جزو مباحث باب دوم است. انواع مخصص (متصل و منفصل)، و انواع مخصص متصل از قبیل شرط و صفت و غایت و همچنین انواع مخصص منفصل مانند مخصص عقلی و حسی و دلیل سمعی، در باب سوم بحث می‌شود. مواردی مثل اجماع و قیاس و مفهوم و عادت، تقریر نیز از سوی برخی، به‌عنوان مخصص مطرح شده که مؤلف آن‌ها را نمی‌پذیرد. تخصیص به‌خصوص سبب و مذهب راوی و تعاطف بین عام و خاص و رجوع ضمیر به بخشی از عام، نیز از جمله مباحث باب سوم است. خاتمه نیز اختصاص به نتیجه بحث‌های کتاب دارد. [۳]

    پانویس

    1. ر.ک مقدمه کتاب: ص 4
    2. همان
    3. همان ص 5 و 6

    منابع مقاله

    1. متن کتاب


    وابسته‌ها