معجم و تفسير لغوي لکلمات القرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' ،' به '،')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''معجم و تفسير لغوي لكلمات القرآن'''، تألیف حسن عزالدین الجمل (معاصر)، فرهنگ الفاظ و واژگان قرآن کریم است که واژگان را به‌اختصار معنا کرده است.
    '''معجم و تفسير لغوي لكلمات القرآن'''، تألیف [[جمل، حسن عز الدین|حسن عزالدین الجمل]] (معاصر)، فرهنگ الفاظ و واژگان قرآن کریم است که واژگان را به‌اختصار معنا کرده است.


    اولین کسی که به فکر نوشتن معجم الفاظ قرآن کریم افتاد، مستشرق آلمانی «گوستاو فلوگل» بود. او کتابش را «نجوم الفرقان في أطراف القرآن» نامید و بهترین اثر در این زمینه در قرن نوزدهم میلادی بود. پس از آن «المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم» نوشته محمد فؤاد عبدالباقی بهترین کتاب بی‌رقیب در این موضوع در قرن بیستم بوده است. کتاب حاضر «تفسير لغوي لكلمات القرآن» (تفسیر لغوی کلمات قرآن) است و هرکس می‌خواهد همه الفاظ قرآن کریم را استدراک کند، به «المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم» محمد فؤاد عبدالباقی مراجعه کند<ref>ر.ک: مقدمه، ص9-8</ref>‏.
    اولین کسی که به فکر نوشتن معجم الفاظ قرآن کریم افتاد، مستشرق آلمانی «[[گوستاو فلوگل]]» بود. او کتابش را «نجوم الفرقان في أطراف القرآن» نامید و بهترین اثر در این زمینه در قرن نوزدهم میلادی بود. پس از آن «[[المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم]]» نوشته [[عبدالباقی، محمد فؤاد|محمد فؤاد عبدالباقی]] بهترین کتاب بی‌رقیب در این موضوع در قرن بیستم بوده است. کتاب حاضر «تفسير لغوي لكلمات القرآن» (تفسیر لغوی کلمات قرآن) است و هرکس می‌خواهد همه الفاظ قرآن کریم را استدراک کند، به «[[المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم]]» [[عبدالباقی، محمد فؤاد|محمد فؤاد عبدالباقی]] مراجعه کند<ref>ر.ک: مقدمه، ص9-8</ref>‏.


    این کتاب، مشتمل بر 1750 ماده لغوی است که در قرآن کریم ذکر شده است. الفاظ به‌ترتیب حروف الفبا ذکر شده و در حد توان، اصول الفاظ و معانی هر ماده نیز بررسی شده است. این معجم مقایسه‌ای بین «كلمات القرآن» شیخ حسنین محمد مخلوف و بین «مختصر تفسير الجمل» است<ref>ر.ک: همان، ص7</ref>‏.
    این کتاب، مشتمل بر 1750 ماده لغوی است که در قرآن کریم ذکر شده است. الفاظ به‌ترتیب حروف الفبا ذکر شده و در حد توان، اصول الفاظ و معانی هر ماده نیز بررسی شده است. این معجم مقایسه‌ای بین «كلمات القرآن» شیخ حسنین محمد مخلوف و بین «مختصر تفسير الجمل» است<ref>ر.ک: همان، ص7</ref>‏.

    نسخهٔ ‏۲۷ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۱۹

    معجم و تفسير لغوي لکلمات القرآن
    معجم و تفسير لغوي لکلمات القرآن
    پدیدآورانجمل، حسن عز الدین (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرمخطوطه الجمل
    ناشرالهیئة المصریة العامة للکتاب
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2003م - 2005م - 2007م - 2008م
    چاپ1
    شابک9960-35-399-0
    موضوعقرآن - اصطلاح‏ها و تعبیرها - قرآن - واژه‏نامه‏ها - عربی
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ج‎‏8‎‏م‎‏6 86 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معجم و تفسير لغوي لكلمات القرآن، تألیف حسن عزالدین الجمل (معاصر)، فرهنگ الفاظ و واژگان قرآن کریم است که واژگان را به‌اختصار معنا کرده است.

    اولین کسی که به فکر نوشتن معجم الفاظ قرآن کریم افتاد، مستشرق آلمانی «گوستاو فلوگل» بود. او کتابش را «نجوم الفرقان في أطراف القرآن» نامید و بهترین اثر در این زمینه در قرن نوزدهم میلادی بود. پس از آن «المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم» نوشته محمد فؤاد عبدالباقی بهترین کتاب بی‌رقیب در این موضوع در قرن بیستم بوده است. کتاب حاضر «تفسير لغوي لكلمات القرآن» (تفسیر لغوی کلمات قرآن) است و هرکس می‌خواهد همه الفاظ قرآن کریم را استدراک کند، به «المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم» محمد فؤاد عبدالباقی مراجعه کند[۱]‏.

    این کتاب، مشتمل بر 1750 ماده لغوی است که در قرآن کریم ذکر شده است. الفاظ به‌ترتیب حروف الفبا ذکر شده و در حد توان، اصول الفاظ و معانی هر ماده نیز بررسی شده است. این معجم مقایسه‌ای بین «كلمات القرآن» شیخ حسنین محمد مخلوف و بین «مختصر تفسير الجمل» است[۲]‏.

    مشخصه اصلی این فرهنگ، الفبایی (ابجدی) بودن آن است؛ یعنی حروف اوایل کلمات را مبنا قرار داده است، نه ماده یا ریشه را؛ مثلاً کلمه «اباریق» را در این فرهنگ باید در الف و با ملاحظه حرف‌های بعدی یعنی «ب»، «الف»، «ر» و به‌ترتیب حرف‌های دیگر جستجو کرد، نه در «برق»؛ همچنین «استبرق» را نیز در «ا»، «س»، «ت»... نه در «برق»[۳]‏. پس از ذکر معنای آیه، به آیات مرتبط با کلمه نیز اشاره شده است.

    کتاب در 28 جلد تنظیم شده است. حرف «نون» در جلد 28 بیشترین حجم و حرف «ض» کمترین حجم را به خود اختصاص داده است[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص9-8
    2. ر.ک: همان، ص7
    3. ر.ک: خرمشاهی، بهاءالدین، ص62
    4. ر.ک: مقدمه، ص19

    منابع مقاله

    1. مقدمه.
    2. خرمشاهی، بهاءالدین، «فرهنگ کلمات قرآن کریم، معرفی و نقد»، نشر دانش، خرداد و تیر 1369، شماره 58، ص61 تا 64:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/41137


    وابسته‌ها