كتاب البستان في ذکر الأولياء والعلماء بتلمسان: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۲: خط ۳۲:
    | پس از =
    | پس از =
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}'''کتاب البستان فی ذکر الأولیاء والعلماء بتلمسان''' اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد شریف ملیتی مدیونی تلمسانی، معروف به ابن مریم (متوفی 1014ق/ 1605م) فقیه، مورخ و ادیب مالکی، است که با تحقیق محمد بن یوسف قاضی به چاپ رسیده است.
    '''كتاب البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان'''، اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد شریف ملیتی مدیونی تلمسانی، معروف به ابن مریم (متوفی 1014ق/1605م) فقیه، مورخ و ادیب مالکی، است که با تحقیق محمد بن یوسف قاضی به چاپ رسیده است.


    کتاب حاضر، اثر برجسته‌ای از ابن مریم است كه در واقع، گزيده‌ای از كتاب «نيل الابتهاج» بابا تنبكتی و «بغية الروّاد» يحيی بن خلدون و ديگران است. اين كتاب درباره شرح حال عده‌ای از فقيهان و اوليای محلی، به خصوص كسانی است كه در تلمسان زندگی و يا تحصيل می‌كردند. اوليای مورد بحث در كتاب، مردمان صاحب كرامتی بودند كه از آموختن و عمل كردن به مطالب و احكام كتاب‌های دينی وابسته به مذهب مالكی غفلت نمی‌كردند<ref>دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608</ref>.
    کتاب حاضر، اثر برجسته‌ای از ابن مریم است که در واقع، گزیده‌ای از کتاب «نيل الابتهاج» بابا تنبکتی و «بغية الروّاد» یحیی بن خلدون و دیگران است. این کتاب درباره شرح حال عده‌ای از فقیهان و اولیای محلی، به‌خصوص کسانی است که در تلمسان زندگی و یا تحصیل می‌کردند. اولیای مورد بحث در کتاب، مردمان صاحب کرامتی بودند که از آموختن و عمل کردن به مطالب و احکام کتاب‌های دینی وابسته به مذهب مالکی غفلت نمی‌کردند<ref>ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608</ref>.


    از آنجایی که پیش از این اصل کتاب در قالب نسخه منتشر شده در سال 1226ق/ 1908م، توسط «المطبعة الثعالبیة» الجزایر با نظارت شیخ محمد ابن ابی شنب، معرفی گردیده، در این نوشتار، به معرفی نسخه دیگری از این اثر پرداخته شده که توسط «مکتبة الثقافة الدینیة» قاهره، در سال 1431ق/ 2010م، با تحقیق محمد بن یوسف القاضی، منتشر شده است.
    ازآنجاکه پیش از این، اصل کتاب در قالب نسخه منتشرشده در سال 1226ق/ 1908م، توسط «المطبعة الثعالبية» الجزایر با نظارت شیخ محمد بن ابی‌شنب، معرفی گردیده، در این نوشتار، به معرفی نسخه دیگری از این اثر پرداخته شده که توسط «مكتبة الثقافة الدينية» قاهره، در سال 1431ق/ 2010م، با تحقیق محمد بن یوسف قاضی، منتشر شده است.


    نسخه پیشین کتاب، با مقدمه کوتاهی از شیخ محمد ابن ابی شنب آغاز گردیده که در آن به صورت مختصر، به موضوع و نسخ خطی کتاب، اشاره شده است<ref>ابن مریم تلسمانی، محمد بن محمد، ص4</ref>، اما متأسفانه این نسخه، فاقد مقدمه‌ای از محقق بوده ولذا اشاره‌ای به اقدامات تحقیقی صورت گرفته در کتاب، نشده است.
    نسخه پیشین کتاب، با مقدمه کوتاهی از شیخ محمد بن ابی‌شنب آغاز گردیده که در آن به‌صورت مختصر، به موضوع و نسخ خطی کتاب، اشاره شده است<ref>ر.ک: ابن مریم تلسمانی، محمد بن محمد، ص4</ref>، اما متأسفانه این نسخه، فاقد مقدمه‌ای از محقق بوده، ولذا اشاره‌ای به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، نشده است.


    تفاوت دیگر این دو نسخه در آن است که نسخه پیشین، علاوه بر فهرست مطالب، دارای فهرست اسامی رجال و بانوان<ref>همان، ص8 (انتهای کتاب)</ref> و فهرست اسامی اماکن، شهرها، کوه‌ها و نهرها<ref>همان، ص37</ref> می‌باشد، در حالی که در نسخه حاضر، فقط فهرست مطالب و فهرست مصادر و مراجع تحقیق<ref>متن کتاب، ص407</ref> درج گردیده و شاید بتوان تنها مزیت این نسخه نسبت به نسخه پیشین را چاپ منقح و خط خوانای آن دانست.
    تفاوت دیگر این دو نسخه در آن است که نسخه پیشین، علاوه بر فهرست مطالب، دارای فهرست اسامی رجال و بانوان<ref>ر.ک: همان، ص8 (انتهای کتاب)</ref> و فهرست اسامی اماکن، شهرها، کوه‌ها و نهرها<ref>ر.ک: همان، ص37</ref> می‌باشد؛ درحالی‌که در نسخه حاضر، فقط فهرست مطالب و فهرست مصادر و مراجع تحقیق<ref>ر.ک: متن کتاب، ص407</ref> درج گردیده و شاید بتوان تنها مزیت این نسخه نسبت به نسخه پیشین را چاپ منقح و خط خوانای آن دانست.
     
    این کتاب در سال ۱۹۱۰م، به‌وسیله پروونتسالی، با عنوان «زندگی‌نامه اولیا و علمای تلمسان» به فرانسوی ترجمه و ملخص متن عربی آن توسط دلپش در «مجله آفریقایی» درج گردیده است<ref>ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608</ref>.


    اين كتاب در سال ۱۹۱۰م، به وسيله پروونتسالی، با عنوان «زندگينامه اولياء و علماء تلمسان» به فرانسوی ترجمه و ملخص متن عربی آن توسط دلپش در «مجله آفريقايی» درج گرديده است<ref>ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608</ref>.
    ==پانویس==
    ==پانویس==
    <references />
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    دیانت، ابوالحسن، «دائرة المعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377.
     
     
     
    ==پانویس ==
    <references />


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    [https://www.cgie.org.ir/fa/article/224127/ دیانت، ابوالحسن، «مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج4، ص 608 (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی)»، مدخل «ابن مریم»، آخرین بروزرسانی: سه‌شنبه 20 خرداد 1399]
    # متن کتاب.
     
    # دیانت، ابوالحسن، «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377.
     
    # ابن مریم تلسمانی، محمد بن محمد، «البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان»، اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد، ملقب به ابن مریم، با تحقیق محمد بن ابی‌شنب، الجزایر، 1226/1908.




    خط ۷۱: خط ۶۵:
    [[رده:تاریخ آفریقا]]
    [[رده:تاریخ آفریقا]]
    [[رده:مقالات تیر 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات تیر 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده بهمن 01]]
     
    [[رده:مقالات بارگذاری شده مردادماه 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده مردادماه 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1401]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1401]]

    نسخهٔ ‏۶ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۵۷

    {{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR20440J1.jpg | عنوان =کتاب البستان فی ذکر الأولیاء والعلماء بتلمسان | عنوان‌های دیگر = |پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن مریم تلمسانی، محمد بن محمد (نویسنده)

    قاضی، محمد بن یوسف (محقق) |زبان | زبان =عربی | کد کنگره =‏‎‏/‎‏ت‎‏55‎‏ ‎‏الف‎‏2 / 299 ‏DT‎‏ | موضوع = مجتهدان و علما - تلمسان – سرگذشت‌نامه

    عارفان - تلمسان – سرگذشت‌نامه

    محدثان - تلمسان – سرگذشت‌نامه

    تلمسان - سرگذشت‌نامه

    |ناشر | ناشر = مکتبة الثقافة الدینیة | مکان نشر =مصر - قاهره | سال نشر = 1431ق. = 2010م.

    | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE20440AUTOMATIONCODE | چاپ =چاپ یکم | شابک =978-977-6305-33-5 | تعداد جلد =1 | کتابخانۀ دیجیتال نور = | کتابخوان همراه نور = | کد پدیدآور =12934-09503 | پس از = | پیش از = كتاب البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان، اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد شریف ملیتی مدیونی تلمسانی، معروف به ابن مریم (متوفی 1014ق/1605م) فقیه، مورخ و ادیب مالکی، است که با تحقیق محمد بن یوسف قاضی به چاپ رسیده است.

    کتاب حاضر، اثر برجسته‌ای از ابن مریم است که در واقع، گزیده‌ای از کتاب «نيل الابتهاج» بابا تنبکتی و «بغية الروّاد» یحیی بن خلدون و دیگران است. این کتاب درباره شرح حال عده‌ای از فقیهان و اولیای محلی، به‌خصوص کسانی است که در تلمسان زندگی و یا تحصیل می‌کردند. اولیای مورد بحث در کتاب، مردمان صاحب کرامتی بودند که از آموختن و عمل کردن به مطالب و احکام کتاب‌های دینی وابسته به مذهب مالکی غفلت نمی‌کردند[۱].

    ازآنجاکه پیش از این، اصل کتاب در قالب نسخه منتشرشده در سال 1226ق/ 1908م، توسط «المطبعة الثعالبية» الجزایر با نظارت شیخ محمد بن ابی‌شنب، معرفی گردیده، در این نوشتار، به معرفی نسخه دیگری از این اثر پرداخته شده که توسط «مكتبة الثقافة الدينية» قاهره، در سال 1431ق/ 2010م، با تحقیق محمد بن یوسف قاضی، منتشر شده است.

    نسخه پیشین کتاب، با مقدمه کوتاهی از شیخ محمد بن ابی‌شنب آغاز گردیده که در آن به‌صورت مختصر، به موضوع و نسخ خطی کتاب، اشاره شده است[۲]، اما متأسفانه این نسخه، فاقد مقدمه‌ای از محقق بوده، ولذا اشاره‌ای به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، نشده است.

    تفاوت دیگر این دو نسخه در آن است که نسخه پیشین، علاوه بر فهرست مطالب، دارای فهرست اسامی رجال و بانوان[۳] و فهرست اسامی اماکن، شهرها، کوه‌ها و نهرها[۴] می‌باشد؛ درحالی‌که در نسخه حاضر، فقط فهرست مطالب و فهرست مصادر و مراجع تحقیق[۵] درج گردیده و شاید بتوان تنها مزیت این نسخه نسبت به نسخه پیشین را چاپ منقح و خط خوانای آن دانست.

    این کتاب در سال ۱۹۱۰م، به‌وسیله پروونتسالی، با عنوان «زندگی‌نامه اولیا و علمای تلمسان» به فرانسوی ترجمه و ملخص متن عربی آن توسط دلپش در «مجله آفریقایی» درج گردیده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608
    2. ر.ک: ابن مریم تلسمانی، محمد بن محمد، ص4
    3. ر.ک: همان، ص8 (انتهای کتاب)
    4. ر.ک: همان، ص37
    5. ر.ک: متن کتاب، ص407
    6. ر.ک: دیانت، ابوالحسن، ج4، ص608

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. دیانت، ابوالحسن، «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377.
    3. ابن مریم تلسمانی، محمد بن محمد، «البستان في ذكر الأولياء و العلماء بتلمسان»، اثر ابوعبدالله محمد بن محمد بن احمد، ملقب به ابن مریم، با تحقیق محمد بن ابی‌شنب، الجزایر، 1226/1908.


    وابسته‌ها