ماضي النجف و حاضرها: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۴۶: خط ۴۶:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:مقالات آذر 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات آذر 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۱۹ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۲:۰۱

    ماضي النجف و حاضرها
    ماضي النجف و حاضرها
    پدیدآورانآل‌محبوبه‌، جعفر بن‌ با‌قر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگریبحث‌ عن‌ موقع‌ النجف‌ الطبیعي‌ و...
    ناشردار الأضواء
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1406ق - 1986م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    ن3آ7 79/9 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ماضی النجف وحاضرها اثر جعفر بن باقر آل محبوبه، از منابع ارزشمند پژوهشی در زمینه تاریخ و تراجم خاندان‌ها و عالمان شهر مقدس نجف است.

    تاکنون سه جلد از اثر حاضر منتشر شده، ولی تمام این سه جلد، تنها بخش اول کتاب را تشکیل می‌دهد. نویسنده در این کتاب، 44 خاندان را مستقلا بررسی کرده و بیش از هشتاد سیره علمی را به طور مستقل یا در ضمن خاندان دیگری، آورده است. بخش دوم این اثر، به خاندان‌های علوی نجف اختصاص دارد و آن بخش هم در سه جلد، منتشر خواهد شد[۱].

    جلد اول، حوادث تاریخ نجف، مثل استقلال خواص و آزادی نجف از چنگ استعمارگران و غاصبان را دربر دارد. در این جلد، از رخدادهای مرتبط با بارگاه مقدس علوی، آبادسازی و تعمیر و تذهیب و دیگر خدماتی که شیفتگان مولا انجام داده‌اند، سخن رفته است. مؤلف در این جلد، از جنبش‌های فرهنگی و علمی که مراکز علمی و مؤسسات دینی به اتمام رسانده‌اند، می‌گوید و گزارشی از کتابخانه‌های عمومی و خصوصی نجف ارائه می‌دهد و نقش دانشگاه بزرگ نجف را در نشر اسلام، رشد عقلی و تهذیب اخلاقی امت و پاسداری از زبان و فرهنگ قرآن کریم در آن دوران سیاه، نشان می‌دهد[۲].

    مجلدات دیگر کتاب، به نگارش زندگی‌نامه خاندان‌های علمی ساکن شهر نجف که جوار امیرالمؤمنین(ع) را برای استمرار پیشرفت علمی و اجتهاد فقهی برگزیده‌اند، اختصاص یافته است. مؤلف خاندان‌های مجاور مولا را به دو گروه بزرگ علویان و غیرعلویان تفکیک کرده و در جلد دوم و سوم، به زندگی‌نامه غیرعلویان پرداخته است[۳].

    این سه جلد را مؤلف در زمان حیات خویش تکمیل کرده و به جامعه علمی دنیای اسلام تقدیم داشته است. بخش دیگری از پژوهش وی که مربوط به علویان بوده، ناتمام مانده و در عصر وی، به چاپ نرسیده است. جلد اول این کتاب، با استقبال کم‌نظیر چهره‌های علمی و فرهنگی روبرو شد و عالمانی که در سراسر دنیای اسلام، تشنه آگاهی و آشنایی با تاریخ و حوادث این شهر بودند، به سرعت نسخه‌های آن را خریداری نمودند. این اصرار علاقمندان سبب شد تا مؤلف مطالب بسیاری بر کتاب بیفزاید و آن را برای چاپ دوباره آماده سازد[۴].

    پانویس

    1. مهدی‌پور، محمود، ص158
    2. همان، ص153- 154
    3. همان، ص154
    4. همان

    منابع مقاله

    مهدی پور، محمود، «سیری در کتاب «ماضی النجف و حاضرها»»، پایگاه مجلات تخصصی نور، فرهنگ زیارت، بهار 1390- شماره 6، به آدرس: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1691128/

    وابسته‌ها