فیض نشر الانشراح من روض طی الاقتراح: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''فيض نشر الانشراح من روض طي الاقتراح'''، نوشته ابوعبدالله محمد بن طیب فاسی (1170ق-1110ق)، شرحی است بر کتاب «الاقتراح في أصول النحو و جدله» از جلال‌الدین سیوطی (911ق). اثر حاضر که مشتمل بر متن و شرح هر دو است، در دو جلد با پژوهش و شرح محمود یوسف فجال چاپ شده‌ است.  
    '''فيض نشر الانشراح من روض طي الاقتراح'''، نوشته [[ابن طیب، محمد بن طیب|ابوعبدالله محمد بن طیب فاسی]] (1170ق-1110ق)، شرحی است بر کتاب «الاقتراح في أصول النحو و جدله» از [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|جلال‌الدین سیوطی]] (911ق). اثر حاضر که مشتمل بر متن و شرح هر دو است، در دو جلد با پژوهش و شرح [[فجال، محمود|محمود یوسف فجال]] چاپ شده‌ است.  
    ابن طیب فاسی برای شرح کتاب «الاقتراح» بسیار از کتاب ابن علان (1057ق) – که آن‌هم شرحی بر اقتراح است - ‌بهره برده است. البته فایده‌های مهمی را به آن افزوده است و این، کتاب وی را در جایگاهی قرار داده که برای فهمیدن عبارت‌های «الاقتراح» کفایت‌کننده و وافی به مقصود است<ref>ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌10</ref>. محقق، ابن طیب را برخوردار از نثری محکم و قوی، دلیلی استوار و آگاهی گسترده می‌داند و او را در آوردن احادیث نبوی و استشهاد بلیغ به آن‌ها ستایش می‌کند؛ که این ویژگی‌ها در کتاب او نمودار است<ref>ر.ک: همان، ص‌11</ref>. با نگاه به عنوان‌های کتاب پی می‌بریم که مصنف در اثرش تلاش می‌کند درآمدی را برای ورود به مباحث دانش نحو بنویسد و از شرح تفصیلی مسائل نحو پرهیز کرده است؛ عنوان‌بندی کتاب به تعریف اصول، حدود و فائده دانش نحو، انواع دلالت‌ها و حکم‌های نحوی، ملاک‌های شناخت اسم عجمی و در آخر، تقسیم الفاظ به واجب، جایز و ممتنع، نشاندهنده این منظور و قصد نویسنده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ج2، ص‌1276</ref>.
    [[ابن طیب، محمد بن طیب|ابن طیب فاسی]] برای شرح کتاب «الاقتراح» بسیار از کتاب ابن علان (1057ق) – که آن‌هم شرحی بر اقتراح است - ‌بهره برده است. البته فایده‌های مهمی را به آن افزوده است و این، کتاب وی را در جایگاهی قرار داده که برای فهمیدن عبارت‌های «الاقتراح» کفایت‌کننده و وافی به مقصود است<ref>ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌10</ref>. محقق، [[ابن طیب، محمد بن طیب|ابن طیب]] را برخوردار از نثری محکم و قوی، دلیلی استوار و آگاهی گسترده می‌داند و او را در آوردن احادیث نبوی و استشهاد بلیغ به آن‌ها ستایش می‌کند؛ که این ویژگی‌ها در کتاب او نمودار است<ref>ر.ک: همان، ص‌11</ref>. با نگاه به عنوان‌های کتاب پی می‌بریم که مصنف در اثرش تلاش می‌کند درآمدی را برای ورود به مباحث دانش نحو بنویسد و از شرح تفصیلی مسائل نحو پرهیز کرده است؛ عنوان‌بندی کتاب به تعریف اصول، حدود و فائده دانش نحو، انواع دلالت‌ها و حکم‌های نحوی، ملاک‌های شناخت اسم عجمی و در آخر، تقسیم الفاظ به واجب، جایز و ممتنع، نشاندهنده این منظور و قصد نویسنده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ج2، ص‌1276</ref>.


    محقق در پژوهش خویش، از زندگی و آثار ابن طیب و سیوطی، روش ابن طیب در «الفیض»، نقد او به سخن ادیبان بزرگ عرب، دفاع وی از ابن مالک، کتاب «الفیض» و اثبات نسبت آن به مؤلف و معنای لغوی و بلاغی نام آن سخن می‌گوید<ref>ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌15-12</ref>.  
    محقق در پژوهش خویش، از زندگی و آثار [[ابن طیب، محمد بن طیب|ابن طیب]] و [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]]، روش [[ابن طیب، محمد بن طیب|ابن طیب]] در «الفیض»، نقد او به سخن ادیبان بزرگ عرب، دفاع وی از ابن مالک، کتاب «الفیض» و اثبات نسبت آن به مؤلف و معنای لغوی و بلاغی نام آن سخن می‌گوید<ref>ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌15-12</ref>.  


    ==الاقتراح في أصول النحو و جدله==
    ==الاقتراح في أصول النحو و جدله==
    نوشته عبدالرحمن بن ابوبکر سیوطی (911ق) است. وی مسائل بنیادین دانش نحو را که در کتاب‌های دیگر پراکنده بوده، یکجا در کتابش گردآوری کرده است. وی در خطبه کتاب به این نکته اشاره فرموده و اصول نحو را نسبت به نحو همچون اصول فقه نسبت به فقه دانسته و خاطرنشان نموده که در این کتاب از «خصائص» ابن جنی، بسیار بهره برده و خود مطالب نفیس دیگری را که در کتب مختلف دیده و نیز نوآوری‌های ابتکاری خویش را برآنها افزوده است<ref>ر.ک: همان، ص‌9</ref>.
    نوشته [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|عبدالرحمن بن ابوبکر سیوطی]] (911ق) است. وی مسائل بنیادین دانش نحو را که در کتاب‌های دیگر پراکنده بوده، یکجا در کتابش گردآوری کرده است. وی در خطبه کتاب به این نکته اشاره فرموده و اصول نحو را نسبت به نحو همچون اصول فقه نسبت به فقه دانسته و خاطرنشان نموده که در این کتاب از «خصائص» ابن جنی، بسیار بهره برده و خود مطالب نفیس دیگری را که در کتب مختلف دیده و نیز نوآوری‌های ابتکاری خویش را برآنها افزوده است<ref>ر.ک: همان، ص‌9</ref>.


    ==پانویس==
    ==پانویس==
    خط ۴۴: خط ۴۴:
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (مصری، قبطی، سامی، آشوری، سومری، عبری، آرامی، سریانی، عربی، حبشی)‎‏]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 هاشمی]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 هاشمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده مهر 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده مهر 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مهرماه 1401]]

    نسخهٔ ‏۸ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۴:۳۹

    فیض نشر الانشراح من روض طی الاقتراح
    فیض نشر الانشراح من روض طی الاقتراح
    پدیدآورانابن طیب، محمد بن طیب (نويسنده)

    فجال، محمود (محقق)

    سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر ( نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالاقتراح فی اصول النحو و جدله ** الاقتراح فی اصول النحو و جدله. شرح
    ناشردار البحوث للدراسات الإسلامیة و إحیاء التراث
    مکان نشرامارات - دبی
    سال نشر1423ق - 2002م
    چاپ2
    شابک-
    موضوعزبان عربی - نحو - سیوطی، عبد الرحمن بن ابی بکر، 849 - 911ق. الاقتراح فی اصول النحو و جدله - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    1423 ‎‏/‎‏س‎‏9‎‏ ‎‏الف‎‏7022 6151 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فيض نشر الانشراح من روض طي الاقتراح، نوشته ابوعبدالله محمد بن طیب فاسی (1170ق-1110ق)، شرحی است بر کتاب «الاقتراح في أصول النحو و جدله» از جلال‌الدین سیوطی (911ق). اثر حاضر که مشتمل بر متن و شرح هر دو است، در دو جلد با پژوهش و شرح محمود یوسف فجال چاپ شده‌ است. ابن طیب فاسی برای شرح کتاب «الاقتراح» بسیار از کتاب ابن علان (1057ق) – که آن‌هم شرحی بر اقتراح است - ‌بهره برده است. البته فایده‌های مهمی را به آن افزوده است و این، کتاب وی را در جایگاهی قرار داده که برای فهمیدن عبارت‌های «الاقتراح» کفایت‌کننده و وافی به مقصود است[۱]. محقق، ابن طیب را برخوردار از نثری محکم و قوی، دلیلی استوار و آگاهی گسترده می‌داند و او را در آوردن احادیث نبوی و استشهاد بلیغ به آن‌ها ستایش می‌کند؛ که این ویژگی‌ها در کتاب او نمودار است[۲]. با نگاه به عنوان‌های کتاب پی می‌بریم که مصنف در اثرش تلاش می‌کند درآمدی را برای ورود به مباحث دانش نحو بنویسد و از شرح تفصیلی مسائل نحو پرهیز کرده است؛ عنوان‌بندی کتاب به تعریف اصول، حدود و فائده دانش نحو، انواع دلالت‌ها و حکم‌های نحوی، ملاک‌های شناخت اسم عجمی و در آخر، تقسیم الفاظ به واجب، جایز و ممتنع، نشاندهنده این منظور و قصد نویسنده است[۳].

    محقق در پژوهش خویش، از زندگی و آثار ابن طیب و سیوطی، روش ابن طیب در «الفیض»، نقد او به سخن ادیبان بزرگ عرب، دفاع وی از ابن مالک، کتاب «الفیض» و اثبات نسبت آن به مؤلف و معنای لغوی و بلاغی نام آن سخن می‌گوید[۴].

    الاقتراح في أصول النحو و جدله

    نوشته عبدالرحمن بن ابوبکر سیوطی (911ق) است. وی مسائل بنیادین دانش نحو را که در کتاب‌های دیگر پراکنده بوده، یکجا در کتابش گردآوری کرده است. وی در خطبه کتاب به این نکته اشاره فرموده و اصول نحو را نسبت به نحو همچون اصول فقه نسبت به فقه دانسته و خاطرنشان نموده که در این کتاب از «خصائص» ابن جنی، بسیار بهره برده و خود مطالب نفیس دیگری را که در کتب مختلف دیده و نیز نوآوری‌های ابتکاری خویش را برآنها افزوده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌10
    2. ر.ک: همان، ص‌11
    3. ر.ک: متن کتاب، ج2، ص‌1276
    4. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص‌15-12
    5. ر.ک: همان، ص‌9

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها