طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ايرانی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '==منبع مقاله==' به '==منابع مقاله==')
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    }}
    }}
       
       
    '''‫طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ایرانی''' عنوان پایان‌نامه دکتری [[آریا، غلام علی|غلامعلی آریا]] در رشته ادیان و عرفان دانشکده الهیات دانشگاه تهران بوده که به انضام تصحیح متن سلک السلوک تألیف [[ضیاءالدین نخشبی]] و تحقیق در مطالب و مضامین آن دفاع شده و در قالب کتابی 1 جلدی به چاپ رسیده است.
    '''‫طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ایرانی'''، عنوان پایان‌نامه دکتری [[آریا، غلامعلی|غلامعلی آریا]] در رشته ادیان و عرفان دانشکده الهیات دانشگاه تهران بوده که به‌انضام تصحیح متن سلک السلوک تألیف [[ضیاءالدین نخشبی]] و تحقیق در مطالب و مضامین آن دفاع شده و در قالب کتابی 1 جلدی به چاپ رسیده است.


    طریقه چشتیه مهمترین و بزرگترین سلسله عرفانی در شبه قاره است و پیروان آن برگترین مروجان اسلام و ادب فارسی در شبه قاره هند بوده‌اند و [[امیرخسرو دهلوی، خسرو بن محمود|امیرخسرو دهلوی]] به این سلسله تعلق دارد.<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده بر کتاب، ص7</ref>
    طریقه چشتیه مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سلسله عرفانی در شبه قاره است و پیروان آن بزرگ‌ترین مروجان اسلام و ادب فارسی در شبه قاره هند بوده‌اند و [[امیرخسرو دهلوی، خسرو بن محمود|امیرخسرو دهلوی]] به این سلسله تعلق دارد<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده بر کتاب، ص7</ref>.


    در تألیف تاریخ طریقه چشتیه کار نویسنده، تنها نقل و تلفیق مطالب و مآخذ نبوده و هرچه (در سفرش به هند و پاکستان که از آن در مقدمه کتاب سخن گفته) در کتاب یا منبعی دیده و یا از کسی شنیده را بدون چون و چرا نیاورده و کورکورانه مطالب هر کتابی را قبول نکرده است؛ بلکه همه جا سعی بر آن کرده که درج مطالب با نقد و بررسیِ تمام همراه باشد. به علاوه در ضمن هر فصل و یا شرح احوال اشخاص، اوضاع اجتماعی آن عصر را هم مورد توجه قرار داده و تا حد امکان، حوادث مهم و اوضاع تاریخی آن دوره را نیز مد نظر داشته است.<ref>ر.ک: همان، ص9</ref>
    در تألیف تاریخ طریقه چشتیه، کار نویسنده، تنها نقل و تلفیق مطالب و مآخذ نبوده و هرچه (در سفرش به هند و پاکستان که از آن در مقدمه کتاب سخن گفته) در کتاب یا منبعی دیده و یا از کسی شنیده را بدون چون و چرا نیاورده و کورکورانه مطالب هر کتابی را قبول نکرده است، بلکه همه جا سعی بر آن کرده که درج مطالب با نقد و بررسیِ تمام همراه باشد. به‌علاوه در ضمن هر فصل و یا شرح احوال اشخاص، اوضاع اجتماعی آن عصر را هم مورد توجه قرار داده و تا حد امکان، حوادث مهم و اوضاع تاریخی آن دوره را نیز مد نظر داشته است<ref>ر.ک: همان، ص9</ref>.


    در این تألیف گذشته از مآخذ و منابع فارسی و عربی و اردو، از چند تحقیق به زبان انگلیسی هم استفاده شده است.<ref>ر.ک: همان، ص10</ref>
    در این تألیف گذشته از مآخذ و منابع فارسی و عربی و اردو، از چند تحقیق به زبان انگلیسی هم استفاده شده است<ref>ر.ک: همان، ص10</ref>.


    در مقدمه کتاب از چگونگی نفوذ اسلام در شبه قاره هند و سهم عرفا و بزرگان ایرانی در این امر صحبت شده است. در فصول بعدی کتاب درباره سلسله‌های سهروردیه، قادریه و نقشبندیه، در فصل بعدی وجه تسمیه این سلسله به چشتیه مورد بحث قرار گرفته و شروع کار به لحاظ زمانی با [[معین‌الدین سجزی چشتی]] قرار داده شده است. در فصول بعدی از انشعابات چشتیه، ارتباط آنها باهم، وضع خانقاههایشان و علت رکودشان و... صحبت شده است.<ref>ر.ک: همان</ref>
    در مقدمه کتاب از چگونگی نفوذ اسلام در شبه قاره هند و سهم عرفا و بزرگان ایرانی در این امر صحبت شده است. در فصول بعدی کتاب درباره سلسله‌های سهروردیه، قادریه و نقشبندیه، در فصل بعدی وجه تسمیه این سلسله به چشتیه مورد بحث قرار گرفته و شروع کار به‌لحاظ زمانی با [[معین‌الدین سجزی چشتی]] قرار داده شده است. در فصول بعدی از انشعابات چشتیه، ارتباط آنها باهم، وضع خانقاه‌هایشان و علت رکودشان و... صحبت شده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


    ==پانویس==
    ==پانویس==
    <references />
    <references/>


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    خط ۵۴: خط ۵۴:
    [[رده:مقالات مرداد 01 یقموری]]
    [[رده:مقالات مرداد 01 یقموری]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده مردادماه 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده مردادماه 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده شهریور 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1401]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1401]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۹ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۹:۴۵

    طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ايرانی
    طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ايرانی
    پدیدآورانآریا، غلام علی (نویسنده)
    ناشرکتاب فروشی زوار
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1365ش.
    چاپچاپ یکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏آ?ط? / 290/83 BP

    ‫طریقه چشتیه در هند و پاکستان و خدمات پیروان این طریقه به فرهنگ اسلامی و ایرانی، عنوان پایان‌نامه دکتری غلامعلی آریا در رشته ادیان و عرفان دانشکده الهیات دانشگاه تهران بوده که به‌انضام تصحیح متن سلک السلوک تألیف ضیاءالدین نخشبی و تحقیق در مطالب و مضامین آن دفاع شده و در قالب کتابی 1 جلدی به چاپ رسیده است.

    طریقه چشتیه مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سلسله عرفانی در شبه قاره است و پیروان آن بزرگ‌ترین مروجان اسلام و ادب فارسی در شبه قاره هند بوده‌اند و امیرخسرو دهلوی به این سلسله تعلق دارد[۱].

    در تألیف تاریخ طریقه چشتیه، کار نویسنده، تنها نقل و تلفیق مطالب و مآخذ نبوده و هرچه (در سفرش به هند و پاکستان که از آن در مقدمه کتاب سخن گفته) در کتاب یا منبعی دیده و یا از کسی شنیده را بدون چون و چرا نیاورده و کورکورانه مطالب هر کتابی را قبول نکرده است، بلکه همه جا سعی بر آن کرده که درج مطالب با نقد و بررسیِ تمام همراه باشد. به‌علاوه در ضمن هر فصل و یا شرح احوال اشخاص، اوضاع اجتماعی آن عصر را هم مورد توجه قرار داده و تا حد امکان، حوادث مهم و اوضاع تاریخی آن دوره را نیز مد نظر داشته است[۲].

    در این تألیف گذشته از مآخذ و منابع فارسی و عربی و اردو، از چند تحقیق به زبان انگلیسی هم استفاده شده است[۳].

    در مقدمه کتاب از چگونگی نفوذ اسلام در شبه قاره هند و سهم عرفا و بزرگان ایرانی در این امر صحبت شده است. در فصول بعدی کتاب درباره سلسله‌های سهروردیه، قادریه و نقشبندیه، در فصل بعدی وجه تسمیه این سلسله به چشتیه مورد بحث قرار گرفته و شروع کار به‌لحاظ زمانی با معین‌الدین سجزی چشتی قرار داده شده است. در فصول بعدی از انشعابات چشتیه، ارتباط آنها باهم، وضع خانقاه‌هایشان و علت رکودشان و... صحبت شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده بر کتاب، ص7
    2. ر.ک: همان، ص9
    3. ر.ک: همان، ص10
    4. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه نویسنده بر کتاب.

    وابسته‌ها