سه رساله أسرار العارفین، شراب العاشقین، المنتهی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۷: خط ۳۷:
       
       


    '''سه رساله أسرار العارفین، شراب العاشقین، المنتهی''' اثر [[حمزه فنصوری|حمزه فنصوری صوفی]] و ادیب نامدار مالایی در سدۀ ۱۰ق، با تحقیق و ترجمه [[ذکرگو، اميرحسين|امیر حسین ذکرگو]] و [[حاجي مهدي، ليلا|لیلا حاجی‌مهدی تاجر]] در مباحث حکمی و عرفانی
    '''سه رساله أسرار العارفين، شراب العاشقين، المنتهي'''، اثر [[حمزه فنصوری|حمزه فنصوری صوفی]] و ادیب نامدار مالایی در سده ۱۰ق، با تحقیق و ترجمه [[ذکرگو، امیرحسین|امیرحسین ذکرگو]] و [[حاجی مهدی، لیلا| لیلا حاجی ‌مهدی تاجر]] در مباحث حکمی و عرفانی.


    == اسرار العارفین ==
    ==اسرار العارفین==
    رساله‌ای به نثر است که تقریباً به شیوۀ ترجمان الاشواق ابن‌عربی، لمعات فخرالدین عراقی و لوایح جامی نوشته شده است و بیشتر به مباحث وجودشناسانه و معرفت‌شناسانه می‌پردازد.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/236656/%D8%AD%D9%85%D8%B2%D9%87-%D9%81%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1%DB%8C ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377]</ref> این رساله با حمد و ثنای پروردگار و تأکید بر اهمیت کسب معرفت الهی، و دعا برای منور شدن قلوب سالکین و نیل عارفین به اسرار الهی آغاز می‌شود. در انتهای نسخه عنوان مفصل رساله چنین ثبت شده است:«اسرار العارفین فی بیان علم السلوک و التوحید».
    رساله‌ای به نثر است که تقریباً به شیوه ترجمان الاشواق ابن ‌عربی، لمعات فخرالدین عراقی و لوایح جامی نوشته شده است و بیشتر به مباحث وجودشناسانه و معرفت‌شناسانه می‌پردازد<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/236656/%D8%AD%D9%85%D8%B2%D9%87-%D9%81%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1%DB%8C ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377]</ref>. این رساله با حمد و ثنای پروردگار و تأکید بر اهمیت کسب معرفت الهی و دعا برای منور شدن قلوب سالکین و نیل عارفین به اسرار الهی آغاز می‌شود. در انتهای نسخه عنوان مفصل رساله چنین ثبت شده است: «اسرار العارفین فی بیان علم السلوک و التوحید».
    اسرار العارفین مشتمل بر 62 بند است که در آنها خطاب به سالکین راه حق، منازل و مراتب عشق روحانی و صفات ربانی، مطالبی درج شده است.<ref>ر.ک: مقدمه، ص11</ref>
    اسرار العارفین مشتمل بر 62 بند است که در آنها خطاب به سالکین راه حق، منازل و مراتب عشق روحانی و صفات ربانی، مطالبی درج شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص11</ref>.


    ==شراب العاشقین==
    ==شراب العاشقین==
    از مقدمه شراب العاشقین چنین بر می‌آید که احتمالا این رساله اولین رساله [[حمزه فنصوری|حمزه]] بوده است.
    از مقدمه شراب العاشقین چنین برمی‌آید که احتمالا این رساله اولین رساله [[حمزه فنصوری|حمزه]] بوده است.
    [[حمزه فنصوری|حمزه]] در ابتدای شراب العاشقین اعلام می‌کند که این کتاب را برای آن به زبان مالایی تدوین کرده تا آنکه دانش عربی و فارسی ندارند بتوانند از آن بهره گیرند. او سپس خطاب به آن دسته از سالکین که می‌خواهند شراب عشق الهی را بچشند اعلام می‌کند که باید جرعه‌ای از «شراب العاشقین» بنوشند تا ایشان را در مسیرشان یاری کند. این رساله مشتمل بر هفت باب است که در قالب شصت و یک بند تدوین شده‌اند. تمرکز رساله شراب العاشقین بر چهار اصل «شریعت، طریقت، حقیقت و معرفت» قرار گرفته است و در کنار این چهار اصل به اهمیت «عشق» و «شکر» و داشتن پیر راهدان تأکید شده است. <ref>ر.ک: همان، ص12</ref>
    نویسنده در ابتدای شراب العاشقین اعلام می‌کند که این کتاب را برای آن به زبان مالایی تدوین کرده تا آنان که دانش عربی و فارسی ندارند بتوانند از آن بهره گیرند. او سپس خطاب به آن دسته از سالکین که می‌خواهند شراب عشق الهی را بچشند اعلام می‌کند که باید جرعه‌ای از «شراب العاشقین» بنوشند تا ایشان را در مسیرشان یاری کند. این رساله مشتمل بر هفت باب است که در قالب شصت‌ویک بند تدوین شده‌اند. تمرکز رساله شراب العاشقین بر چهار اصل «شریعت، طریقت، حقیقت و معرفت» قرار گرفته است و در کنار این چهار اصل به اهمیت «عشق» و «شکر» و داشتن پیر راهدان تأکید شده است<ref>ر.ک: همان، ص12</ref>.


    ==المنتهی==
    ==المنتهی==
    المنتهی (ره یافته) آخرین و کوتاه‌ترین رساله حمزه فنصوری است. که در آن مباحث عرفانی به گونه‌ای موجز و فشرده و درعین‌حال عمیق مورد بحث قرار گرفته است.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/236656/%D8%AD%D9%85%D8%B2%D9%87-%D9%81%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1%DB%8C ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377]</ref> المنتهی مشتمل است بر سی و یک بند و معطوف است بر مراتب، مشکلات و دغدغه‌های موجود در طی مسیر روحانی.<ref>ر.ک: همان، ص13</ref>  
    المنتهی (ره‌یافته) آخرین و کوتاه‌ترین رساله حمزه فنصوری است که در آن مباحث عرفانی به‌گونه‌ای موجز و فشرده و درعین‌حال عمیق مورد بحث قرار گرفته است<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/article/236656/%D8%AD%D9%85%D8%B2%D9%87-%D9%81%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1%DB%8C ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377]</ref>. المنتهی مشتمل است بر سی‌ویک بند و معطوف است بر مراتب، مشکلات و دغدغه‌های موجود در طی مسیر روحانی<ref>ر.ک: مقدمه، ص13</ref>.


     
    ==پانویس==
    ==پانویس ==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    #مقدمه کتاب  
    # مقدمه کتاب.
    #لاجوردی، فاطمه، دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، ج21، تهران، مرکز دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، 1388.
    # لاجوردی، فاطمه، «دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، ج21، تهران، مرکز دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، 1388.


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۷۰: خط ۶۹:
    [[رده:مباحث خاص تصوف و عرفان]]
    [[رده:مباحث خاص تصوف و عرفان]]
    [[رده:مقالات خرداد 01 باقی زاده]]
    [[رده:مقالات خرداد 01 باقی زاده]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده شهریور 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1401]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1401]]
    [[رده:مقالات کامل شهریور ماه باقی زاده]]
    [[رده:مقالات کامل شهریور ماه باقی زاده]]

    نسخهٔ ‏۹ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۸:۵۸

    سه رساله أسرار العارفين، شراب العاشقين، المنتهي
    سه رساله أسرار العارفین، شراب العاشقین، المنتهی
    پدیدآورانحمزه فنصوری (نویسنده)

    ذکرگو، اميرحسين (محقق)

    حاجي مهدي، ليلا (محقق)

    ذکرگو، اميرحسين (مترجم)

    حاجي مهدي، ليلا (مترجم)
    ناشرمرکز پژوهشي ميراث مکتوب
    مکان نشرايران - تهران
    سال نشر1397ش.
    چاپيکم
    موضوععرفان - آسياي جنوب شرقي
    عرفان
    
    تصوف
    زبانفارسي
    کد کنگره
    ‏/ح9س9 / 286 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf


    سه رساله أسرار العارفين، شراب العاشقين، المنتهي، اثر حمزه فنصوری صوفی و ادیب نامدار مالایی در سده ۱۰ق، با تحقیق و ترجمه امیرحسین ذکرگو و لیلا حاجی ‌مهدی تاجر در مباحث حکمی و عرفانی.

    اسرار العارفین

    رساله‌ای به نثر است که تقریباً به شیوه ترجمان الاشواق ابن ‌عربی، لمعات فخرالدین عراقی و لوایح جامی نوشته شده است و بیشتر به مباحث وجودشناسانه و معرفت‌شناسانه می‌پردازد[۱]. این رساله با حمد و ثنای پروردگار و تأکید بر اهمیت کسب معرفت الهی و دعا برای منور شدن قلوب سالکین و نیل عارفین به اسرار الهی آغاز می‌شود. در انتهای نسخه عنوان مفصل رساله چنین ثبت شده است: «اسرار العارفین فی بیان علم السلوک و التوحید». اسرار العارفین مشتمل بر 62 بند است که در آنها خطاب به سالکین راه حق، منازل و مراتب عشق روحانی و صفات ربانی، مطالبی درج شده است[۲].

    شراب العاشقین

    از مقدمه شراب العاشقین چنین برمی‌آید که احتمالا این رساله اولین رساله حمزه بوده است. نویسنده در ابتدای شراب العاشقین اعلام می‌کند که این کتاب را برای آن به زبان مالایی تدوین کرده تا آنان که دانش عربی و فارسی ندارند بتوانند از آن بهره گیرند. او سپس خطاب به آن دسته از سالکین که می‌خواهند شراب عشق الهی را بچشند اعلام می‌کند که باید جرعه‌ای از «شراب العاشقین» بنوشند تا ایشان را در مسیرشان یاری کند. این رساله مشتمل بر هفت باب است که در قالب شصت‌ویک بند تدوین شده‌اند. تمرکز رساله شراب العاشقین بر چهار اصل «شریعت، طریقت، حقیقت و معرفت» قرار گرفته است و در کنار این چهار اصل به اهمیت «عشق» و «شکر» و داشتن پیر راهدان تأکید شده است[۳].

    المنتهی

    المنتهی (ره‌یافته) آخرین و کوتاه‌ترین رساله حمزه فنصوری است که در آن مباحث عرفانی به‌گونه‌ای موجز و فشرده و درعین‌حال عمیق مورد بحث قرار گرفته است[۴]. المنتهی مشتمل است بر سی‌ویک بند و معطوف است بر مراتب، مشکلات و دغدغه‌های موجود در طی مسیر روحانی[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377
    2. ر.ک: مقدمه، ص11
    3. ر.ک: همان، ص12
    4. ر.ک: لاجوردی، فاطمه، ج21، ص377
    5. ر.ک: مقدمه، ص13

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. لاجوردی، فاطمه، «دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، ج21، تهران، مرکز دایرة‎المعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، 1388.

    وابسته‌ها