معالم القربة في أحكام الحسبة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    }}
    }}


    '''معالم القربة في أحكام الحسبة''' تأليف [[ابن اخوه، محمد بن محمد|محمد بن محمد بن احمد قرشى]] (729-648ق) به زبان عربى است كه توسط [[شعبان، محمد محمود|محمد محمد محمود شعبان]] و [[مطیعی، صدیق احمد عیسی|صديق احمد عيسى مطيعى]] تحقيق و تصحيح شده است. اين اثر مشتمل بر بيان شرايط، وظايف و امور مختلف پيرامون محتسب است.
    '''معالم القربة فی أحکام الحسبة''' تألیف [[ابن اخوه، محمد بن محمد|محمد بن محمد بن احمد قرشى]] (729-648ق) به زبان عربى است که توسط [[شعبان، محمد محمود|محمد محمد محمود شعبان]] و [[مطیعی، صدیق احمد عیسی|صدیق احمد عیسى مطیعى]] تحقیق و تصحیح شده است. این اثر مشتمل بر بیان شرایط، وظایف و امور مختلف پیرامون محتسب است.


    == ساختار==
    == ساختار==


    كتاب مشتمل بر مقدمه تحقيق، مقدمه تألیف و متن كتاب در هفتاد باب است. هر يك از ابواب نيز مشتمل بر يك يا چند فصل است.  
    کتاب مشتمل بر مقدمه تحقیق<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=3&viewType=html ر.ک: مقدمه تحقیق، ص3]</ref>، مقدمه تألیف<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=45&viewType=html ر.ک: همان، ص45]</ref> و متن کتاب در هفتاد باب است. هر یک از ابواب نیز مشتمل بر یک یا چند فصل است.  




    == گزارش محتوا==
    == گزارش محتوا==
    در مقدمه تحقيقى كتاب به اهميت و ارزش منصب محتسب، وظايف او و تاريخ احتساب در زمانهاى گوناگون و خصوصاً در صدر اسلام پرداخته شده است. اهميت نسخ خطى كتاب، روش و شيوه تحقيق، امور حسبه در صدر اسلام، بيان و شرح علم احتساب، حسبه و اركان آن، اعمال و صفات محتسب، محتسبون اوليه در بلاد عربى و مصر از ديگر مطالب ذكر شده در مقدمه است.
    در مقدمه تحقیقى کتاب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=3&viewType=html ر.ک: مقدمه تحقیق، ص3]</ref> به اهمیت و ارزش منصب محتسب، وظایف او و تاریخ احتساب در زمانهاى گوناگون و خصوصاً در صدر اسلام<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=11&viewType=html ر.ک: همان، ص11]</ref> پرداخته شده است. اهمیت نسخ خطى کتاب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=7&viewType=html ر.ک: همان، ص7]</ref>، روش و شیوه تحقیق<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=10&viewType=html ر.ک: همان، ص10]</ref>، امور حسبه در صدر اسلام<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=11&viewType=html ر.ک: همان، ص11]</ref>، بیان و شرح علم احتساب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=22&viewType=html ر.ک: همان، ص22]</ref>، حسبه<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=23&viewType=html ر.ک: همان، ص23]</ref> و ارکان آن، اعمال و صفات محتسب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=25&viewType=html ر.ک: همان، ص25]</ref>، محتسبون اولیه در بلاد عربى<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=36&viewType=html ر.ک: همان، ص36]</ref> و مصر<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=38&viewType=html ر.ک: همان، ص38]</ref> از دیگر مطالب ذکر شده در مقدمه است.


    مؤلف نيز در مقدمه پيرامون موضوع كتاب و ابواب آن سخن مى‌گويد و عناوين ابواب كتاب را ذكر مى‌نمايد.
    مؤلف نیز در مقدمه<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=45&viewType=html ر.ک: مقدمه کتاب، ص45]</ref> پیرامون موضوع کتاب و ابواب آن سخن مى‌گوید و عناوین ابواب کتاب را ذکر مى‌نماید.


    محتسب به معناى داروغه و كسى كه مسئوليت حفظ نظم شهر را برعهده دارد مى‌گويند. انجام اين امر مهم، ابعاد گوناگونى دارد كه در اين زمينه احكام و مسائل گوناگونى بيان نموده‌اند. به مجموع اين امور و احكام پيرامون منصب حسبه، علم احتساب گفته مى‌شود.
    محتسب به معناى داروغه و کسى که مسئولیت حفظ نظم شهر را برعهده دارد مى‌گویند. انجام این امر مهم، ابعاد گوناگونى دارد که در این زمینه احکام و مسائل گوناگونى بیان نموده‌اند. به مجموع این امور و احکام پیرامون منصب حسبه، علم احتساب گفته مى‌شود.


    متن كتاب همانگونه كه بيان شد پيرامون منصب محتسب در هفتاد باب تأليف و تدوين گرديده است. مؤلف، عنوان هر باب را در ابتدا ذكر مى‌نمايد، وظايف محتسب را در امور گوناگون بيان مى‌كند و سپس در فصول متعدد به شرح و توضيح آن امر مى‌پردازد.
    متن کتاب همانگونه که بیان شد پیرامون منصب محتسب در هفتاد باب تألیف و تدوین گردیده است. مؤلف، عنوان هر باب را در ابتدا ذکر مى‌نماید، وظایف محتسب را در امور گوناگون بیان مى‌کند و سپس در فصول متعدد به شرح و توضیح آن امر مى‌پردازد.


    آن چه مؤلف در ابواب كتاب بيان مى‌كند را مى‌توان مختصر در اين امور دانست: شرايط حسبه و وظيفه محتسب، حسبه و آلات قمار، حسبه و اهل ذمه، برخورد حسبه با امور فاسد، حسبه و امور روزمره مردمان، برخورد محتسب با شغلهاى مختلف، حسبه و معاملات، حسبه و بازار.
    آن چه مؤلف در ابواب کتاب بیان مى‌کند را مى‌توان مختصر در این امور دانست: شرایط حسبه و وظیفه محتسب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=51&viewType=html ر.ک: متن کتاب، ص51]</ref>، حسبه و آلات قمار<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=84&viewType=html ر.ک: همان، ص84]</ref>، حسبه و اهل ذمه<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=92&viewType=html ر.ک: همان، ص92]</ref>، برخورد حسبه با امور فاسد<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=108&viewType=html ر.ک: همان، ص108]</ref>، حسبه و امور روزمره مردمان، برخورد محتسب با شغلهاى مختلف، حسبه و معاملات، حسبه و بازار<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=135&viewType=html ر.ک: همان، ص135]</ref>.


    == وضعيت كتاب==
    == وضعیت کتاب==
    فهارس آيات، اصطلاحات فقهى، اعلام، اماكن، بلاد، كتب و محتويات در انتهاى اثر آمده است. اختلاف نسخ و توضيح برخى الفاظ و اصطلاحات نيز در پاورقى ذكر شده است.
    فهارس آیات<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=361&viewType=html ر.ک: همان، ص361]</ref>، اصطلاحات فقهى<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=364&viewType=html ر.ک: همان، ص364]</ref>، اعلام<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=394&viewType=html ر.ک: همان، ص394]</ref>، اماکن، بلاد<ref>[https://noorlib.ir/book/view/10828?pageNumber=408&viewType=html ر.ک: همان، ص408]</ref>، کتب و محتویات در انتهاى اثر آمده است. اختلاف نسخ و توضیح برخى الفاظ و اصطلاحات نیز در پاورقى ذکر شده است.


    == منابع مقاله==
    == منابع مقاله==
    مقدمه و متن كتاب.
    مقدمه و متن کتاب.


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==

    نسخهٔ ‏۲ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۴:۱۲

    معالم القربة في أحکام الحسبة
    معالم القربة في أحكام الحسبة
    پدیدآورانشعبان، محمد محمود (محقق)

    مطیعی، صدیق احمد عیسی (محقق)

    ابن اخوه، محمد بن محمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب معالم القربه فی احکام الحسبه
    ناشرمکتب الإعلام الإسلامي، مرکز النشر
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1408 ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معالم القربة فی أحکام الحسبة تألیف محمد بن محمد بن احمد قرشى (729-648ق) به زبان عربى است که توسط محمد محمد محمود شعبان و صدیق احمد عیسى مطیعى تحقیق و تصحیح شده است. این اثر مشتمل بر بیان شرایط، وظایف و امور مختلف پیرامون محتسب است.

    ساختار

    کتاب مشتمل بر مقدمه تحقیق[۱]، مقدمه تألیف[۲] و متن کتاب در هفتاد باب است. هر یک از ابواب نیز مشتمل بر یک یا چند فصل است.


    گزارش محتوا

    در مقدمه تحقیقى کتاب[۳] به اهمیت و ارزش منصب محتسب، وظایف او و تاریخ احتساب در زمانهاى گوناگون و خصوصاً در صدر اسلام[۴] پرداخته شده است. اهمیت نسخ خطى کتاب[۵]، روش و شیوه تحقیق[۶]، امور حسبه در صدر اسلام[۷]، بیان و شرح علم احتساب[۸]، حسبه[۹] و ارکان آن، اعمال و صفات محتسب[۱۰]، محتسبون اولیه در بلاد عربى[۱۱] و مصر[۱۲] از دیگر مطالب ذکر شده در مقدمه است.

    مؤلف نیز در مقدمه[۱۳] پیرامون موضوع کتاب و ابواب آن سخن مى‌گوید و عناوین ابواب کتاب را ذکر مى‌نماید.

    محتسب به معناى داروغه و کسى که مسئولیت حفظ نظم شهر را برعهده دارد مى‌گویند. انجام این امر مهم، ابعاد گوناگونى دارد که در این زمینه احکام و مسائل گوناگونى بیان نموده‌اند. به مجموع این امور و احکام پیرامون منصب حسبه، علم احتساب گفته مى‌شود.

    متن کتاب همانگونه که بیان شد پیرامون منصب محتسب در هفتاد باب تألیف و تدوین گردیده است. مؤلف، عنوان هر باب را در ابتدا ذکر مى‌نماید، وظایف محتسب را در امور گوناگون بیان مى‌کند و سپس در فصول متعدد به شرح و توضیح آن امر مى‌پردازد.

    آن چه مؤلف در ابواب کتاب بیان مى‌کند را مى‌توان مختصر در این امور دانست: شرایط حسبه و وظیفه محتسب[۱۴]، حسبه و آلات قمار[۱۵]، حسبه و اهل ذمه[۱۶]، برخورد حسبه با امور فاسد[۱۷]، حسبه و امور روزمره مردمان، برخورد محتسب با شغلهاى مختلف، حسبه و معاملات، حسبه و بازار[۱۸].

    وضعیت کتاب

    فهارس آیات[۱۹]، اصطلاحات فقهى[۲۰]، اعلام[۲۱]، اماکن، بلاد[۲۲]، کتب و محتویات در انتهاى اثر آمده است. اختلاف نسخ و توضیح برخى الفاظ و اصطلاحات نیز در پاورقى ذکر شده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها