کشفی ترمذی، محمدصالح بن عبدالله: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۷: خط ۳۷:
</div>
</div>


'''کشفی ترمذی، محمدصالح بن عبدالله''' مؤلف كتاب مناقب مرتضوى است. مير محمد متخلص به كشفى فرزند مير عبدالله حسينى ترمذى (م 1025) از بزرگان علم و ادب هند در سده دهم و يازدهم هجرى است.
'''کشفی ترمذی، محمدصالح بن عبدالله'''(؟-1060 یا 1065ق)، متخلص به کشفی و سبحانی، محدث، شاعر و خوش‌نویس ایرانی‌تبار و از عرفای سلسله قادریه هند.


زمان ولادتش روشن نيست. اصل خاندان او از ترمذ است ولى به هند رفتند و با دربار اكبرشاه در ارتباط بودند. محمد در هند و در خانواده‌اى اديب به دنيا آمد. پدرش به دليل زيبايى خوشنويسى‌اش به مشكين قلم لقب داشت و شاعر مخصوص درباره هم بود و «وصفى» تخلص داشت. برادرش مير محمد نيز شاعر و خطاط بود.
==تولد==
از تولد ایشان اطلاعی در دست نیست.


ترمذى بر روش صوفيه و بر مذهب اهل سنت اما بسيار دوستدار اهل‌بيت است. خلفا را رد نمى‌كند اما به على(ع) به اندازه يك شيعه معتقد عشق مى‌ورزد. وى خود را با هفت واسطه به شاه نعمت‌الله ولى منسوب دانسته است، چنانكه از نظر طريقت نيز پيرو اوست.  
==خاندان==
نیاکان وی در زمان پادشاهی شاهرخ تیموری (779-850ق) به هند رفتند. او خود از معاصران شیخ بهایی و فرزند عبدالله وصفیِ مشکین قلم بود. پدرش شاعر و خوش‌نویس نامدار دربار اکبرشاه و پسرش جهانگیر شاه، و از مشایخ معروف سلسله نعمت‌اللهیه در شهر دهلی به شمار می‌آمد. سلسله نسب میر محمدصالح با چند واسطه به شاه نعمت‌الله ولی می‌رسد. در منابع تاریخی آمده است که اخلاف شاه نعمت‌الله، نخست ساکن کرمان بودند و ازاین‌رو، آن‌ها را کرمانی گفته‌اند و به سبب سکونت در اکبرآباد (آگره) هند، آنان را اکبرآبادی نیز خوانده‌اند<ref>مشهدی، اکرم، ج4، ص246</ref>.


آثار او عبارتند از: ديوان اشعار، ترجيع بندى به نام راز، اعجاز مصطفوى در زندگانى خلفا و معصومين و مناقب مرتضوى.
==مذهب==
بدون شک می‌توان اذعان داشت که در فقه و کلام و به‌عبارتی‌دیگر احکام قالبی پیرو اهل سنت است ولی دوستدار معصومین می‌باشد و این در آثارش آشکار است<ref>ر.ک: منصوری، کوروش، صفحه نه</ref>.


وى در سال 1060ق از دنيا رفت.  
==مهارت‌ها==
میر محمدصالح به هر دو زبان فارسی و اردو شعر می‌سرود. وی در اشعار فارسی خود به کشفی، و در سروده‌های اردو به سبحانی (یا سبحان) تخلص می‌کرد. وی همچنین خط نستعلیق را به‌خوبی می‌نوشت و ظاهراً در موسیقی هندی نیز دستی داشت.


==مناصب حکومتی==
میر محمدصالح پس‌ازآنکه عمری را در فقر و پریشانی سپری کرد، سرانجام در 1056ق به منصب داروغگی کتابخانه شاهجهان منصوب شد و سپس به مرتبه امارت رسید و والی یکی از صوبه‌ها (ولایات) و فرمانده قشونی 500 نفری گردید.
==وفات==
وی در سال 1160ق در آگره درگذشت و همانجا به خاک سپرده شد. برخی سال وفات او را 1161ق ذکر نموده‌اند<ref>مشار، خان بابا، ج3، ص526</ref>.
==آثار==
# مناقب مرتضوی، که به زبان فارسی و درباره امامت است؛
# اعجاز مصطفوی، که شرح زندگانی پیامبر اکرم (ص)، خلفای نخستین و امامان شیعه(ع) و شرح حوادث تاریخی و جنگ‌های صدر اسلام، به نظم و نثر است؛
# دیوان، که شامل غزلیات، قصاید، رباعیات و مثنویات است؛
# مجموعه راز، ترجیع‌بند عارفانه‌ای شامل 270 بیت که در 1030ق سروده شده، و تخلص او «کشفی» در آغاز و میانه و انجام آن آمده است.
# به‌جز آثار یادشده، نسخه‌ای از دستخط شاعر در کتابخانه سالار جنگ و دیوان هند وجود دارد. نیز یک رباعی از او به خط خودش در کتابخانه ملی ایران و همچنین 3 قطعه از مرقعی به خط او در کتابخانه بادلیان انگلستان موجود است.
# به گفته مارشال، کشفی رساله‌ای نیز در موسیقی داشته است که نسخه خطی آن در کتابخانه محمدیه آگره موجود است، اما در هیچ‌یک از منابع موثق کهن به این اثر اشاره‌ای نشده است<ref>مشهدی، اکرم، ج4، ص246</ref>.
==پانویس==
<references />
==منابع مقاله==
# مشار، خان بابا، مؤلفين كتب چاپى فارسى و عربى از آغاز چاپ تاكنون‏، بی‌جا، چاپ اول، 1340ش.
# منصوری، کوروش، مناقب مرتضوی تألیف محمدصالح حسینی ترمذی، انتشارات روزنه، تهران، چاپ اول، 1380ش
# مشهدی، اکرم، دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377


== وابسته‌ها ==
== وابسته‌ها ==
۶۱٬۱۸۹

ویرایش