شهیدی صالحی، عبدالحسین: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (A-esmaili@noornet.net صفحهٔ شهیدی صالحی، عبد الحسین را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به شهیدی صالحی، عبدالحسین منتقل کرد)
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۶: خط ۳۶:




    ==معرفى==
    ==ولادت==


    عبد الحسين شهيدى صالحى فرزند شيخ حسن بن مدرس الطف شيخ ميرزا علينقى بن شيخ حسن بن شيخ محمد صالح، ولادت وى در كربلا در 14 شوال 1354 ق در يكى از كهن ترين خاندانهاى علم و تقوى رخ داد.


    عبد الحسين شهيدى صالحى فرزند شيخ حسن بن مدرس الطف شيخ ميرزا علينقى بن شيخ حسن بن شيخ محمد صالح، ولادت وى در كربلا در 14 شوال 1354 ق در يكى از كهن ترين خاندانهاى علم و تقوى رخ داد. پدرش شيخ حسن (م 1401 ق) از علماى كربلا و از شاگردان ميرزاى دوم شيرازى شيخ محمد تقى شيرازى و جدش شيخ ميرزا علينقى (م 1320ق) از مراج تقليد و فتوى در كربلا و جد اعلايش شيخ محمد صالح برغانى حائرى (م 1271 ق) از مفسران بلند آوازه و مراجع تقليد در عصر قاجار و برادر شهيد ثالث (شهادت 1263 ق) نخستين استاد وى در علوم قرآن و تفسير بود. مادرش رقيه خانم حافظ قرآن مجيد و از اساتيد تفسير و تعليم قرآن در كربلا بود و به تربيت او پرداخت. سپس در حدود 14 سالگى توسط پدرش به كتب خانه شيخ حسن كوسه واقع در ضلع شمال غربى صحن سيد الشهداء ابى عبد الله الحسين (ع) به تحصيل علوم قرآن و خواندن و نوشتن همت گماشت. پس از جنگ جهانى دوم و بازگشايى مدارس جديد به مدرسه سبط انتقال يافت و در كنار تحصيل علوم جديد به علوم قديمه نيز پرداخت. مقدمات علوم عربى و فنون ادب و سطوح را در مدرسه هندى نزد شيخ جعفر رشتى از مدرسان معروف كربلا به پايان رساند. سطوح فقه و اصول را نزد شيخ محمد حسين مازندرانى و تفسير و علوم قرآن را از حوزه درس آيت الله سيد محمد شيرازى و غيره بهرمند گشت. و در ايام تعطيل و مناسبات مختلف هنگامى كه آيت الله محمد هادى معرفت كه داراى حجره‌اى در مدرسه هندى بود، به كربلا مشرف ميگشتند از محضر او كسب فيض بسيارى ميكرد. حديث و تاريخ شيعى را در خدمت شيخ آقا بزرگ تهرانى صاحب الذريعة تلمذ كرد و به دريافت اجازات از مراجع كربلا و نجف و قم نائل گشت. از جمله اجازة مورخه 1388 ق از صاحب الذريعة و سه اجازه از آيت الله مرعشى نجفى شامل سه طريق روايت از اماميه و زيديه و عامه. سپس سفرهاى علمى و تحقيقاتى به هند و پاكستان و كشورهاى عربى و اروپايى و شركت در مؤتمرها وكنگره‌هاى بين المللى در كشورهاى مختلف و سخنرانيهايى دارد. ونيز مقالاتى به فارسى و عربى در هفته نامه‌ها و روزنامه‌هاى ايران و كشورهاى عراق و لبنان و مصر منتشر كرده است. جديد ترين مقالات فارسى وى در مجله حوزه از شماره 56-57 سال 1372 ش به بعد و مجله بينات از شماره ششم سال 1374 ش به بعد انتشار يافته است. وى در سال 1379 ق جهت ازدواج با دختر عمه خود به ايران آمد ولى بر اثر ادامه تحصيلات او اقامت طولانى در تهران داشت كه بر اثر فعاليتهاى ضد رژيم بازداشت و بر اثر شكنجه قسمتى از شنوايى خود را از دست داد. سپس مدتى به زندگى مخفيانه ادامه داد و بعد در سال 1381 ق از طريق زاهدان به پاكستان و از آنجا به هندوستان پناه برد و از هند بعدا به زادگاه خويش كربلا بازگشت و در حوزه كربلا مشغول ادامه تحصيل و تاليف و نشر مقاله گرديد. پس از طغيان بعثيهاى عراق در سال 1391 ق و از هم پاشيدن حوزه كربلا ناگزير از هجرت به ايران گشت و به قزوين برگشت و به كارهاى علمى پرداخت. مشهورترين آثار چاپى وى در اين مقطع زمانى كتاب «موسوعة البرغانى فى فقه الشيعة» است كه هشت مجلد آن طبع گرديده است و نشر مقاله هايى در «مستدركات اعيان الشيعة» كه در مجلد نهم آن چاپ شده است و نيز در دايرة المعارف الاسلامية الشيعة چاپ پنجم تاليف سيد حسن امين. همچنين او از مولفان دايرة المعارف تشيع است كه به تازگى جلد ششم آن منتشر شده است.
    ==خاندان==


    ==تاليفات و آثار==
    پدرش شيخ حسن (م 1401 ق) از علماى كربلا و از شاگردان ميرزاى دوم شيرازى شيخ محمد تقى شيرازى و جدش شيخ ميرزا علينقى (م 1320ق) از مراج تقليد و فتوى در كربلا و جد اعلايش شيخ محمد صالح برغانى حائرى (م 1271 ق) از مفسران بلند آوازه و مراجع تقليد در عصر قاجار و برادر شهيد ثالث (شهادت 1263 ق) نخستين استاد وى در علوم قرآن و تفسير بود. مادرش رقيه خانم حافظ قرآن مجيد و از اساتيد تفسير و تعليم قرآن در كربلا بود و به تربيت او پرداخت.


    ==تحصیلات==


    1- مهم ترين آثار و تاليفات او در زمينه قرآن پژوهى نخست تحقيق تفسير وسيط جد خود مفسر بزدگ اسلام شيخ محمد صالح برغانى حائرى است كه مجلد اول آن تحت عنوان تفسير البرغانى در نجف اشرف به سال 1379 ق / 1960 م در 455 صفحه لغايت آيه 165 صوره بقره طبع گرديده است.
    سپس در حدود 14 سالگى توسط پدرش به كتب خانه شيخ حسن كوسه واقع در ضلع شمال غربى صحن سيد الشهداء ابى عبد الله الحسين (ع) به تحصيل علوم قرآن و خواندن و نوشتن همت گماشت. پس از جنگ جهانى دوم و بازگشايى مدارس جديد به مدرسه سبط انتقال يافت و در كنار تحصيل علوم جديد به علوم قديمه نيز پرداخت. مقدمات علوم عربى و فنون ادب و سطوح را در مدرسه هندى نزد شيخ جعفر رشتى از مدرسان معروف كربلا به پايان رساند. سطوح فقه و اصول را نزد شيخ محمد حسين مازندرانى و تفسير و علوم قرآن را از حوزه درس آيت الله سيد محمد شيرازى و غيره بهرمند گشت. و در ايام تعطيل و مناسبات مختلف هنگامى كه آيت الله محمد هادى معرفت كه داراى حجره‌اى در مدرسه هندى بود، به كربلا مشرف ميگشتند از محضر او كسب فيض بسيارى ميكرد. حديث و تاريخ شيعى را در خدمت شيخ آقا بزرگ تهرانى صاحب الذريعة تلمذ كرد و به دريافت اجازات از مراجع كربلا و نجف و قم نائل گشت. از جمله اجازة مورخه 1388 ق از صاحب الذريعة و سه اجازه از آيت الله مرعشى نجفى شامل سه طريق روايت از اماميه و زيديه و عامه.


    2- الشيعة و اسس التشريع به زبان عربى در يك جلد شامل بخشى از قرآن كريم كه پانصد و بيست آيه احكام را در بردارد از طهارت لغايت ديات بر حسب كتب فقهيه تنظيم شده است.
    ==مسافرت‌ها==


    3- آية المباهلة (آيه 61 سوره آل عمران) در يك جلد بيش از يكصد صفحه آماده چاپ.
    سپس سفرهاى علمى و تحقيقاتى به هند و پاكستان و كشورهاى عربى و اروپايى و شركت در مؤتمرها وكنگره‌هاى بين المللى در كشورهاى مختلف و سخنرانيهايى دارد. ونيز مقالاتى به فارسى و عربى در هفته نامه‌ها و روزنامه‌هاى ايران و كشورهاى عراق و لبنان و مصر منتشر كرده است. جديد ترين مقالات فارسى وى در مجله حوزه از شماره 56-57 سال 1372 ش به بعد و مجله بينات از شماره ششم سال 1374 ش به بعد انتشار يافته است. وى در سال 1379 ق جهت ازدواج با دختر عمه خود به ايران آمد ولى بر اثر ادامه تحصيلات او اقامت طولانى در تهران داشت كه بر اثر فعاليتهاى ضد رژيم بازداشت و بر اثر شكنجه قسمتى از شنوايى خود را از دست داد. سپس مدتى به زندگى مخفيانه ادامه داد و بعد در سال 1381 ق از طريق زاهدان به پاكستان و از آنجا به هندوستان پناه برد و از هند بعدا به زادگاه خويش كربلا بازگشت و در حوزه كربلا مشغول ادامه تحصيل و تاليف و نشر مقاله گرديد. پس از طغيان بعثيهاى عراق در سال 1391 ق و از هم پاشيدن حوزه كربلا ناگزير از هجرت به ايران گشت و به قزوين برگشت و به كارهاى علمى پرداخت. مشهورترين آثار چاپى وى در اين مقطع زمانى كتاب «موسوعة البرغانى فى فقه الشيعة» است كه هشت مجلد آن طبع گرديده است و نشر مقاله هايى در «مستدركات اعيان الشيعة» كه در مجلد نهم آن چاپ شده است و نيز در دايرة المعارف الاسلامية الشيعة چاپ پنجم تاليف سيد حسن امين. همچنين او از مولفان دايرة المعارف تشيع است كه به تازگى جلد ششم آن منتشر شده است.


    4- غزوات الرسول فى الكتاب در يك جلد به زبان عربى شامل آيات غزوات پيامبر اكرم (ص) با مقدمه استاد سيد حسن امين و دكتر حسين على محفوظ
    ==تاليفات و آثار==
     
    5- لسان التاويل در يك جلد به زبان فارسى شامل تمام سوره هاى قرآن پس از ذكر خصوصيات سوره به كلمه‌هاى غريب و متشابه و ناسخ و منسوخ سوره پرداخته است.
     
    6- مقاله «تفسير و تفاسير شيعه» در جلد چهارم دايرة المعارف تشيع طبع شده است كه بيش از ششصد تفسير شيعى كه موجود و يا منقولاتى از آنها در دست است معرفى شده است و نيز جداگانه زير چاپ است.


    7- مفسران شيعه قزوينى كه بيش از هشتاد نفر از مفسران قزوين را در بردارد و بيش از يكصد و بيست عنوان تفسير شيعى قزوينى را معرفى نموده است.
    #مهم ترين آثار و تاليفات او در زمينه قرآن پژوهى نخست تحقيق تفسير وسيط جد خود مفسر بزدگ اسلام شيخ محمد صالح برغانى حائرى است كه مجلد اول آن تحت عنوان تفسير البرغانى در نجف اشرف به سال 1379 ق / 1960 م در 455 صفحه لغايت آيه 165 صوره بقره طبع گرديده است.
    #الشيعة و اسس التشريع به زبان عربى در يك جلد شامل بخشى از قرآن كريم كه پانصد و بيست آيه احكام را در بردارد از طهارت لغايت ديات بر حسب كتب فقهيه تنظيم شده است.
    #آية المباهلة (آيه 61 سوره آل عمران) در يك جلد بيش از يكصد صفحه آماده چاپ.
    #غزوات الرسول فى الكتاب در يك جلد به زبان عربى شامل آيات غزوات پيامبر اكرم (ص) با مقدمه استاد سيد حسن امين و دكتر حسين على محفوظ
    #لسان التاويل در يك جلد به زبان فارسى شامل تمام سوره هاى قرآن پس از ذكر خصوصيات سوره به كلمه‌هاى غريب و متشابه و ناسخ و منسوخ سوره پرداخته است.
    #مقاله «تفسير و تفاسير شيعه» در جلد چهارم دايرة المعارف تشيع طبع شده است كه بيش از ششصد تفسير شيعى كه موجود و يا منقولاتى از آنها در دست است معرفى شده است و نيز جداگانه زير چاپ است.
    #مفسران شيعه قزوينى كه بيش از هشتاد نفر از مفسران قزوين را در بردارد و بيش از يكصد و بيست عنوان تفسير شيعى قزوينى را معرفى نموده است.


    منابع : الادب العربى المعاصر فى ايران، ص 222 (بيروت، موسسظ البلاغ)، مقدمه موسوعأ الرغانى فى فقه الشيعة : 1 / 59.
    منابع : الادب العربى المعاصر فى ايران، ص 222 (بيروت، موسسظ البلاغ)، مقدمه موسوعأ الرغانى فى فقه الشيعة : 1 / 59.


    منبع:
    ==منبع==


    دانشنامه قرآن و قرآن پژوهى ج 2 ص 1343 - 1344
    دانشنامه قرآن و قرآن پژوهى ج 2 ص 1343 - 1344

    نسخهٔ ‏۲۱ اوت ۲۰۱۶، ساعت ۱۱:۳۰

    شهیدی صالحی، عبد الحسین
    نام شهیدی صالحی، عبد الحسین
    نام های دیگر
    نام پدر
    متولد 1317 هـ.ش
    محل تولد
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار ‏تفسیر و تفاسیر شیعه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    دیات: کیفر جرائم بر جسم در حقوق اسلام / نوع اثر: کتاب / نقش: مقدمهنويس

    ‏شهید ثالث: مجموعه مقالات کنگره بزرگداشت شهید ثالث، ساوجبلاغ - شهریور 1387 / نوع اثر: کتاب / نقش: گردآورنده

    کد مولف 1241


    ولادت

    عبد الحسين شهيدى صالحى فرزند شيخ حسن بن مدرس الطف شيخ ميرزا علينقى بن شيخ حسن بن شيخ محمد صالح، ولادت وى در كربلا در 14 شوال 1354 ق در يكى از كهن ترين خاندانهاى علم و تقوى رخ داد.

    خاندان

    پدرش شيخ حسن (م 1401 ق) از علماى كربلا و از شاگردان ميرزاى دوم شيرازى شيخ محمد تقى شيرازى و جدش شيخ ميرزا علينقى (م 1320ق) از مراج تقليد و فتوى در كربلا و جد اعلايش شيخ محمد صالح برغانى حائرى (م 1271 ق) از مفسران بلند آوازه و مراجع تقليد در عصر قاجار و برادر شهيد ثالث (شهادت 1263 ق) نخستين استاد وى در علوم قرآن و تفسير بود. مادرش رقيه خانم حافظ قرآن مجيد و از اساتيد تفسير و تعليم قرآن در كربلا بود و به تربيت او پرداخت.

    تحصیلات

    سپس در حدود 14 سالگى توسط پدرش به كتب خانه شيخ حسن كوسه واقع در ضلع شمال غربى صحن سيد الشهداء ابى عبد الله الحسين (ع) به تحصيل علوم قرآن و خواندن و نوشتن همت گماشت. پس از جنگ جهانى دوم و بازگشايى مدارس جديد به مدرسه سبط انتقال يافت و در كنار تحصيل علوم جديد به علوم قديمه نيز پرداخت. مقدمات علوم عربى و فنون ادب و سطوح را در مدرسه هندى نزد شيخ جعفر رشتى از مدرسان معروف كربلا به پايان رساند. سطوح فقه و اصول را نزد شيخ محمد حسين مازندرانى و تفسير و علوم قرآن را از حوزه درس آيت الله سيد محمد شيرازى و غيره بهرمند گشت. و در ايام تعطيل و مناسبات مختلف هنگامى كه آيت الله محمد هادى معرفت كه داراى حجره‌اى در مدرسه هندى بود، به كربلا مشرف ميگشتند از محضر او كسب فيض بسيارى ميكرد. حديث و تاريخ شيعى را در خدمت شيخ آقا بزرگ تهرانى صاحب الذريعة تلمذ كرد و به دريافت اجازات از مراجع كربلا و نجف و قم نائل گشت. از جمله اجازة مورخه 1388 ق از صاحب الذريعة و سه اجازه از آيت الله مرعشى نجفى شامل سه طريق روايت از اماميه و زيديه و عامه.

    مسافرت‌ها

    سپس سفرهاى علمى و تحقيقاتى به هند و پاكستان و كشورهاى عربى و اروپايى و شركت در مؤتمرها وكنگره‌هاى بين المللى در كشورهاى مختلف و سخنرانيهايى دارد. ونيز مقالاتى به فارسى و عربى در هفته نامه‌ها و روزنامه‌هاى ايران و كشورهاى عراق و لبنان و مصر منتشر كرده است. جديد ترين مقالات فارسى وى در مجله حوزه از شماره 56-57 سال 1372 ش به بعد و مجله بينات از شماره ششم سال 1374 ش به بعد انتشار يافته است. وى در سال 1379 ق جهت ازدواج با دختر عمه خود به ايران آمد ولى بر اثر ادامه تحصيلات او اقامت طولانى در تهران داشت كه بر اثر فعاليتهاى ضد رژيم بازداشت و بر اثر شكنجه قسمتى از شنوايى خود را از دست داد. سپس مدتى به زندگى مخفيانه ادامه داد و بعد در سال 1381 ق از طريق زاهدان به پاكستان و از آنجا به هندوستان پناه برد و از هند بعدا به زادگاه خويش كربلا بازگشت و در حوزه كربلا مشغول ادامه تحصيل و تاليف و نشر مقاله گرديد. پس از طغيان بعثيهاى عراق در سال 1391 ق و از هم پاشيدن حوزه كربلا ناگزير از هجرت به ايران گشت و به قزوين برگشت و به كارهاى علمى پرداخت. مشهورترين آثار چاپى وى در اين مقطع زمانى كتاب «موسوعة البرغانى فى فقه الشيعة» است كه هشت مجلد آن طبع گرديده است و نشر مقاله هايى در «مستدركات اعيان الشيعة» كه در مجلد نهم آن چاپ شده است و نيز در دايرة المعارف الاسلامية الشيعة چاپ پنجم تاليف سيد حسن امين. همچنين او از مولفان دايرة المعارف تشيع است كه به تازگى جلد ششم آن منتشر شده است.

    تاليفات و آثار

    1. مهم ترين آثار و تاليفات او در زمينه قرآن پژوهى نخست تحقيق تفسير وسيط جد خود مفسر بزدگ اسلام شيخ محمد صالح برغانى حائرى است كه مجلد اول آن تحت عنوان تفسير البرغانى در نجف اشرف به سال 1379 ق / 1960 م در 455 صفحه لغايت آيه 165 صوره بقره طبع گرديده است.
    2. الشيعة و اسس التشريع به زبان عربى در يك جلد شامل بخشى از قرآن كريم كه پانصد و بيست آيه احكام را در بردارد از طهارت لغايت ديات بر حسب كتب فقهيه تنظيم شده است.
    3. آية المباهلة (آيه 61 سوره آل عمران) در يك جلد بيش از يكصد صفحه آماده چاپ.
    4. غزوات الرسول فى الكتاب در يك جلد به زبان عربى شامل آيات غزوات پيامبر اكرم (ص) با مقدمه استاد سيد حسن امين و دكتر حسين على محفوظ
    5. لسان التاويل در يك جلد به زبان فارسى شامل تمام سوره هاى قرآن پس از ذكر خصوصيات سوره به كلمه‌هاى غريب و متشابه و ناسخ و منسوخ سوره پرداخته است.
    6. مقاله «تفسير و تفاسير شيعه» در جلد چهارم دايرة المعارف تشيع طبع شده است كه بيش از ششصد تفسير شيعى كه موجود و يا منقولاتى از آنها در دست است معرفى شده است و نيز جداگانه زير چاپ است.
    7. مفسران شيعه قزوينى كه بيش از هشتاد نفر از مفسران قزوين را در بردارد و بيش از يكصد و بيست عنوان تفسير شيعى قزوينى را معرفى نموده است.

    منابع : الادب العربى المعاصر فى ايران، ص 222 (بيروت، موسسظ البلاغ)، مقدمه موسوعأ الرغانى فى فقه الشيعة : 1 / 59.

    منبع

    دانشنامه قرآن و قرآن پژوهى ج 2 ص 1343 - 1344


    وابسته‌ها

    تفسیر و تفاسیر شیعه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    پژوهشهای فلسفی شهید ثالث در اصول عقاید اسلامی ( مسلک الراشدین) / نوع اثر: کتاب / نقش: مترجم

    شهيد ثالث: مجموعه مقالات کنگره بزرگداشت شهيد ثالث ساوجبلاغ - شهريور 1387 / نوع اثر: کتاب / نقش: گردآوری و تنظیم

    دیات / نوع اثر: کتاب / نقش: مقدمه، تصحیح و تحقیق