امام علی بن ابی‌طالب(ع)، تاریخ تحلیلی نیم‌قرن اول اسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - 'علیه السلام' به 'علیه‌السلام')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''امام علی بن ابی‌طالب(ع)، تاریخ تحلیلی نیم‌قرن اول اسلام'''، ترجمه‌ای فارسی به قلم مفسر قرآن و نهج‌ البلاغه [[آیت‌الله سید محمود طالقانی]] (1289-1358ش) و پژوهشگر و نویسنده معاصر [[سید محمدمهدى جعفرى]] (متولد 1318ش)، از کتابی عربی به نام [[الإمام علي بن أبي‌طالب(ع)]]، تألیف شاعر، داستان‌نویس و مورّخ دانشمند سنی‌مذهب و نویسنده سرشناس مصری، [[عبدالفتاح عبدالمقصود]] (1291- 1372ش) است. هر دو مترجم، مقدمه‌ای جداگانه برای این اثر نوشته و [[آیت‌الله طالقانی]] انتقاداتی نیز بر مطالب آن مطرح کرده و [[سید محمدمهدى جعفرى]] هم نویسنده را شناسانده است.
    '''امام علی بن ابی‌طالب(ع)، تاریخ تحلیلی نیم‌قرن اول اسلام'''، ترجمه‌ای فارسی به قلم مفسر قرآن و نهج‌ البلاغه [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله سید محمود طالقانی]] (1289-1358ش) و پژوهشگر و نویسنده معاصر [[جعفری، سید محمدمهدی|سید محمدمهدى جعفرى]] (متولد 1318ش)، از کتابی عربی به نام [[الإمام علي بن أبي‌طالب(ع)]]، تألیف شاعر، داستان‌نویس و مورّخ دانشمند سنی‌مذهب و نویسنده سرشناس مصری، [[عبدالمقصود، عبدالفتاح|عبدالفتاح عبدالمقصود]] (1291- 1372ش) است. هر دو مترجم، مقدمه‌ای جداگانه برای این اثر نوشته و [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله طالقانی]] انتقاداتی نیز بر مطالب آن مطرح کرده و [[جعفری، سید محمدمهدی|سید محمدمهدى جعفرى]] هم نویسنده را شناسانده است.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، با تأکید بر آنکه نویسنده توانا و محقق، با بصیرت نافذی که دارد توانسته مطابق نامش (عبدالفتاح) درهای نوینی از تحقیق بگشاید و با قلم آزادش پرده‌های ابهام را از میان بردارد، افزوده است:
    * [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، با تأکید بر آنکه نویسنده توانا و محقق، با بصیرت نافذی که دارد توانسته مطابق نامش (عبدالفتاح) درهای نوینی از تحقیق بگشاید و با قلم آزادش پرده‌های ابهام را از میان بردارد، افزوده است:
    * مگر می‌توان منکر شد که «ضعف مسلمانان، نتیجه پراکندگی است و این پراکندگی، نتیجه حقّ‌پوشی است»؟!<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، صفحه سیزده - چهارده</ref>.
    * مگر می‌توان منکر شد که «ضعف مسلمانان، نتیجه پراکندگی است و این پراکندگی، نتیجه حقّ‌پوشی است»؟!<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، صفحه سیزده - چهارده</ref>.
    * این کتاب باآنکه به سبک داستان نوشته شده، کمتر از متون تاریخ و روش تحقیق بیرون رفته است....<ref>ر.ک: همان، صفحه پانزده</ref>.
    * این کتاب باآنکه به سبک داستان نوشته شده، کمتر از متون تاریخ و روش تحقیق بیرون رفته است....<ref>ر.ک: همان، صفحه پانزده</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==
    این اثر، 8 جلدی است و جلد اول آن را [[آیت‌الله سید محمود طالقانی]] و جلدهای بعدی را [[سید محمدمهدى جعفرى]] به زبان فارسی ترجمه کرده و به‌ترتیب ذیل سامان یافته است:
    این اثر، 8 جلدی است و جلد اول آن را [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله سید محمود طالقانی]] و جلدهای بعدی را [[جعفری، سید محمدمهدی|سید محمدمهدى جعفرى]] به زبان فارسی ترجمه کرده و به‌ترتیب ذیل سامان یافته است:
    # طلوع خورشید؛
    # طلوع خورشید؛
    # روزگار عثمان؛
    # روزگار عثمان؛
    خط ۴۵: خط ۴۵:


    ==افزوده‌ها==
    ==افزوده‌ها==
    * [[آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، گاه به تکمیل مطالب [[عبدالفتاح عبدالمقصود]] پرداخته و از جمله مبحث «شورای شش‌نفره خلافت» را با افزودن توضیحاتی از کتاب [[تشریح و محاکمه در تاریخ آل‌محمد(ع)]] کامل کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص411، پاورقی 1</ref>.
    * [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، گاه به تکمیل مطالب [[عبدالمقصود، عبدالفتاح|عبدالفتاح عبدالمقصود]] پرداخته و از جمله مبحث «شورای شش‌نفره خلافت» را با افزودن توضیحاتی از کتاب [[تشریح و محاکمه در تاریخ آل‌محمد(ع)]] کامل کرده است<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص411، پاورقی 1</ref>.


    ==انتقادها==
    ==انتقادها==
    * [[آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، گاهی دیدگاه انتقادی خودش را نسبت به سخنان نویسنده بیان کرده، از جمله اینکه کلام [[عبدالفتاح عبدالمقصود]] درباره (((نخستین مسلمان))) را اشتباه دانسته است<ref>ر.ک: همان، ص359، پاورقی 1</ref>.
    * [[طالقانی، سید محمود|آیت‌الله سید محمود طالقانی]]، گاهی دیدگاه انتقادی خودش را نسبت به سخنان نویسنده بیان کرده، از جمله اینکه کلام [[عبدالمقصود، عبدالفتاح|عبدالفتاح عبدالمقصود]] درباره «نخستین مسلمان» را اشتباه دانسته است<ref>ر.ک: همان، ص359، پاورقی 1</ref>.


    ==نمونه مباحث==
    ==نمونه مباحث==
    * شاید دشوارترین هنگام اندوهی که آدمی گذرانده، همان شبی بود که [[امام علی(ع)|علی(ع)]] گذراند، پس از آنکه پیکر عزیز رسول خدا(ص) را در میان لحد گذارد و از قبر بیرون آمد تا....<ref>ر.ک: همان، ص295</ref>.
    * شاید دشوارترین هنگام اندوهی که آدمی گذرانده، همان شبی بود که [[امام علی علیه‌السلام|علی(ع)]] گذراند، پس از آنکه پیکر عزیز رسول خدا(ص) را در میان لحد گذارد و از قبر بیرون آمد تا....<ref>ر.ک: همان، ص295</ref>.


    ==پانویس==
    ==پانویس==