اطفیش، محمد بن یوسف: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - 'ی‎ش' به 'ی‌ش')
    جز (جایگزینی متن - 'می‎پ' به 'می‌پ')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    خط ۵۴: خط ۵۴:


    ==سفرها==
    ==سفرها==
    شیخ، جز دو مرتبه که برای زیارت بقاع مقدسه و ادای فریضه حج سفر کرد، از میزاب خارج نشد. او در سفر اخیر (دومین سفر) در مسیر سفرش از برخی مجامع علمی مانند: جامع الزیتونه (دانشگاه زیتون) تونس و جامع الازهر (دانشگاه الازهر) مصر، بازدید و همچنین دروسی را در حرم مدنی القا کرد<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21756/1/21 ر.ک: همان، صفحات ت و ث]</ref>. البته او زیارت‎های محلی‎ای در مناطق خودشان داشت؛ در فصل‎های پاییز و بهار شیخ محمد به قراره و بریان و ورجلان و... می‎رفت و در آن مناطق به نشر علم می‎پرداخت<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21756/1/21 ر.ک: همان، صفحه ث]</ref>.
    شیخ، جز دو مرتبه که برای زیارت بقاع مقدسه و ادای فریضه حج سفر کرد، از میزاب خارج نشد. او در سفر اخیر (دومین سفر) در مسیر سفرش از برخی مجامع علمی مانند: جامع الزیتونه (دانشگاه زیتون) تونس و جامع الازهر (دانشگاه الازهر) مصر، بازدید و همچنین دروسی را در حرم مدنی القا کرد<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21756/1/21 ر.ک: همان، صفحات ت و ث]</ref>. البته او زیارت‎های محلی‎ای در مناطق خودشان داشت؛ در فصل‎های پاییز و بهار شیخ محمد به قراره و بریان و ورجلان و... می‎رفت و در آن مناطق به نشر علم می‌پرداخت<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/21756/1/21 ر.ک: همان، صفحه ث]</ref>.


    ==تحصیل و جایگاه علمی==
    ==تحصیل و جایگاه علمی==
    خط ۶۹: خط ۶۹:


    ==تدریس و نشر علم==
    ==تدریس و نشر علم==
    محمد بن یوسف اطفیش، از بیست سالگی تدریس را شروع کرد و تا آخر عمر، ادامه داد. در طول این مدت، طلابی از وادی مزاب و ورجلان و جربه و جبل و... برای استفاده از وی در دروسش شرکت می‌کردند. او هرروز هفته را به‎استثنای جمعه‎ها درس داشت. شیوه تدریس او این‎گونه بود که در هریک از علومی که تدریس داشت، یک نفر را مکلف می‌کرد که متن کتاب مورد نظر (کتابی که تدریس می‌کرد) را در کلاس هنگام تدریس، بخواند و خودش در هر قسمتی از متن که نیازمند توضیح بود، به توضیح آن می‎پرداخت. وی در تعلیقه و شرح تا حدی پیش می‎رفت که طلاب درس را بفهمند. ابراهیم بن بکیر، از شاگردانش می‌گوید: «او در نیمه اول روز در مسجد و مدرسه، بسیاری از فنون و علوم را درس می‎داد»<ref>ر.ک: همان، صفحه ص‎ - ق</ref>.
    محمد بن یوسف اطفیش، از بیست سالگی تدریس را شروع کرد و تا آخر عمر، ادامه داد. در طول این مدت، طلابی از وادی مزاب و ورجلان و جربه و جبل و... برای استفاده از وی در دروسش شرکت می‌کردند. او هرروز هفته را به‎استثنای جمعه‎ها درس داشت. شیوه تدریس او این‎گونه بود که در هریک از علومی که تدریس داشت، یک نفر را مکلف می‌کرد که متن کتاب مورد نظر (کتابی که تدریس می‌کرد) را در کلاس هنگام تدریس، بخواند و خودش در هر قسمتی از متن که نیازمند توضیح بود، به توضیح آن می‌پرداخت. وی در تعلیقه و شرح تا حدی پیش می‎رفت که طلاب درس را بفهمند. ابراهیم بن بکیر، از شاگردانش می‌گوید: «او در نیمه اول روز در مسجد و مدرسه، بسیاری از فنون و علوم را درس می‎داد»<ref>ر.ک: همان، صفحه ص‎ - ق</ref>.


    ==فتوا==
    ==فتوا==
    خط ۷۷: خط ۷۷:


    ==تألیف==
    ==تألیف==
    شیخ محمد، شب‎ها را به تألیف مشغول بود. شیخ ابویقظان از شاگردانش می‌گوید: این‎گونه نبود که او به تألیف کتابی بپردازد و پس از آن به سراغ کتاب بعدی برود، بلکه در آن واحد مشغول تألیف چند کتاب در چند فن مختلف بود. از نوشتن در هرکدام که خسته می‌شد، به‎عنوان استراحت به سراغ دیگری می‎رفت. او در سفر و حضر مشغول تألیف بود. البته او یک روز تعطیل در هفته داشت؛ وی جمعه‌ها را به استراحت می‎پرداخت و گاهی برای تفریح به باغ شخصی‌اش می‎رفت. البته در دهه آخر عمرش، پنج‎شنبه‎ها را نیز به آن افزود<ref>ر.ک: همان، صفحه ر - ش</ref>.
    شیخ محمد، شب‎ها را به تألیف مشغول بود. شیخ ابویقظان از شاگردانش می‌گوید: این‎گونه نبود که او به تألیف کتابی بپردازد و پس از آن به سراغ کتاب بعدی برود، بلکه در آن واحد مشغول تألیف چند کتاب در چند فن مختلف بود. از نوشتن در هرکدام که خسته می‌شد، به‎عنوان استراحت به سراغ دیگری می‎رفت. او در سفر و حضر مشغول تألیف بود. البته او یک روز تعطیل در هفته داشت؛ وی جمعه‌ها را به استراحت می‌پرداخت و گاهی برای تفریح به باغ شخصی‌اش می‎رفت. البته در دهه آخر عمرش، پنج‎شنبه‎ها را نیز به آن افزود<ref>ر.ک: همان، صفحه ر - ش</ref>.


    ==وفات==
    ==وفات==