التربية الإسلامية بین الأصالة و المعاصرة: تفاوت میان نسخه‌ها

    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۲: خط ۲۲:
    | شابک =977-232-389-3
    | شابک =977-232-389-3
    | تعداد جلد =1
    | تعداد جلد =1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =  
    | کتابخانۀ دیجیتال نور = 35827
    | کد پدیدآور =
    | کد پدیدآور =
    | پس از =
    | پس از =
    خط ۳۶: خط ۳۶:


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    در مقدمه، ضمن اشاره به موضوع کتاب، توضیح مختصر و کوتاهی پیرامون موضوع فصول داده شده است.<ref>ر.ک: مقدمه، ص7-9</ref>.
    در مقدمه، ضمن اشاره به موضوع کتاب، توضیح مختصر و کوتاهی پیرامون موضوع فصول داده شده است.<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/7 ر.ک: مقدمه، ص7-9]</ref>.


    در فصل نخست، ابتدا به تعریف تربیت اسلامی پرداخته شده و سپس، مصادر آن که عبارتند از قرآن، سنت نبوی، سیره سلف صالح و تابعین و نیز اهداف (شامل اهداف عام و فرعی) و ویژگی‌های آن، تشریح شده است. این ویژگی‌ها، عبارتند از: برتر، شامل، متکامل، واقعی، مستمر، متوازن، پیشرفته و در حال رشد و انسانی و جهانی بودن تربیت اسلامی<ref>ر.ک: متن کتاب، ص19-51</ref>.
    در فصل نخست، ابتدا به تعریف تربیت اسلامی پرداخته شده و سپس، مصادر آن که عبارتند از قرآن، سنت نبوی، سیره سلف صالح و تابعین و نیز اهداف (شامل اهداف عام و فرعی) و ویژگی‌های آن، تشریح شده است. این ویژگی‌ها، عبارتند از: برتر، شامل، متکامل، واقعی، مستمر، متوازن، پیشرفته و در حال رشد و انسانی و جهانی بودن تربیت اسلامی<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/19 ر.ک: متن کتاب، ص19-51]</ref>.


    در فصل دوم، به بحث پیرامون اصول آموزش اسلامی و ارتباط و تعامل بین سنت و مدرنیته در آن پرداخته شده است. نویسنده بر این باور است که تربیت اسلامی، تربیتی است که بین سنت و مدرنیته، به خوبی جمع کرده و با هر دو، در تعامل و ارتباط است. این تربیت از لحاظ تراث تربیتی دیرینه ای که برگرفته از قرآن کریم و احادیث شریف نبوی و پس از آن، از فقه فقها، ادب ادبا، فکر متفکرین و فلسفه فلاسفه می‌باشد، سنتی و اصیل بوده و از لحاظ قدرت آن بر نمو و تکامل و استفاده از فقه پویا، مدرنیته و معاصر است.<ref>ر.ک: همان، ص59</ref>.
    در فصل دوم، به بحث پیرامون اصول آموزش اسلامی و ارتباط و تعامل بین سنت و مدرنیته در آن پرداخته شده است. نویسنده بر این باور است که تربیت اسلامی، تربیتی است که بین سنت و مدرنیته، به خوبی جمع کرده و با هر دو، در تعامل و ارتباط است. این تربیت از لحاظ تراث تربیتی دیرینه ای که برگرفته از قرآن کریم و احادیث شریف نبوی و پس از آن، از فقه فقها، ادب ادبا، فکر متفکرین و فلسفه فلاسفه می‌باشد، سنتی و اصیل بوده و از لحاظ قدرت آن بر نمو و تکامل و استفاده از فقه پویا، مدرنیته و معاصر است.<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/59 ر.ک: همان، ص59]</ref>.


    از جمله مباحث این فصل، می‌توان به مطالب زیر، اشاره نمود: طلب علم؛ فرصت‌های برابر آموزشی؛ توجه به پرورش همه جانبه شخصیت دانش پژوه؛ خودفراگیری؛ رعایت تفاوت‌های فردی؛ شفقت و مهرورزی به دانش پژوهان؛ تقویت ارتباط میان معلم و متعلم؛ تشویق و جلب توجه متعلمین؛ ایجاد تفریح و سرگرمی در حین درس؛ توجه به آموزش تدریجی از سهل به دشوار؛ ایجاد تنوع در روش‌های تعلیم و تربیت؛ استفاده از سفرهای علمی و..<ref>ر.ک: همان، ص59-99</ref>.
    از جمله مباحث این فصل، می‌توان به مطالب زیر، اشاره نمود: طلب علم؛ فرصت‌های برابر آموزشی؛ توجه به پرورش همه جانبه شخصیت دانش پژوه؛ خودفراگیری؛ رعایت تفاوت‌های فردی؛ شفقت و مهرورزی به دانش پژوهان؛ تقویت ارتباط میان معلم و متعلم؛ تشویق و جلب توجه متعلمین؛ ایجاد تفریح و سرگرمی در حین درس؛ توجه به آموزش تدریجی از سهل به دشوار؛ ایجاد تنوع در روش‌های تعلیم و تربیت؛ استفاده از سفرهای علمی و..<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/59 ر.ک: همان، ص59-99]</ref>.


    در فصل سوم، جنبه‌های شخصیت فرد و نقش آموزش و پرورش اسلامی در پاسخ به این جنبه‌ها بررسی شده است. این جنبه‌ها عبارتند از جنبه جسمی، عقلی، اعتقادی، روحی، اخلاقی، اجتماعی، نفسی، ارادی، جنسی و زیبایی<ref>ر.ک: همان، ص117-157</ref>.
    در فصل سوم، جنبه‌های شخصیت فرد و نقش آموزش و پرورش اسلامی در پاسخ به این جنبه‌ها بررسی شده است. این جنبه‌ها عبارتند از جنبه جسمی، عقلی، اعتقادی، روحی، اخلاقی، اجتماعی، نفسی، ارادی، جنسی و زیبایی<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/117 ر.ک: همان، ص117-157]</ref>.


    در فصل چهارم، جنبه‌های شخصیت جامعه اسلامی و نقش آموزش و پرورش اسلامی در پاسخ به آن‌ها بررسی شده است. این جنبه‌ها، شامل جنبه دینی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و تمدنی و فرهنگی می‌باشد<ref>ر.ک: همان، ص165-225</ref>.
    در فصل چهارم، جنبه‌های شخصیت جامعه اسلامی و نقش آموزش و پرورش اسلامی در پاسخ به آن‌ها بررسی شده است. این جنبه‌ها، شامل جنبه دینی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و تمدنی و فرهنگی می‌باشد<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/165 ر.ک: همان، ص165-225]</ref>.


    در فصل پنجم، ارکان و پایه‌های پیشرفت تمدن و دامنه توجه آموزش و پرورش اسلامی به آن، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این ارکان عبارتند از: طلب علم؛ استمرار در بحث علمی؛ کاربرد عملی علوم؛ هدایت اخلاقی علوم؛ نشر علم و عدم کتمان آن؛ تقدیر از علما و نقش آن‌ها در بحث علمی<ref>ر.ک: همان، ص237-256</ref>.
    در فصل پنجم، ارکان و پایه‌های پیشرفت تمدن و دامنه توجه آموزش و پرورش اسلامی به آن، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این ارکان عبارتند از: طلب علم؛ استمرار در بحث علمی؛ کاربرد عملی علوم؛ هدایت اخلاقی علوم؛ نشر علم و عدم کتمان آن؛ تقدیر از علما و نقش آن‌ها در بحث علمی<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/237 ر.ک: همان، ص237-256]</ref>.


    فصل ششم، به مسائل و موضوعات مربوط به راهنمایی و مشاوره دانش پژوهان در پرتو‌اندیشه تربیتی اسلامی اختصاص یافته است. زمینه‌های مذکور در این فصل برای راهنمایی و مشاوره، عبارتند از راهنمایی آموزشی، حرفه ای، اجتماعی، اخلاقی، بهداشتی و روانی<ref>ر.ک: همان، 263-284</ref>.
    فصل ششم، به مسائل و موضوعات مربوط به راهنمایی و مشاوره دانش پژوهان در پرتو‌اندیشه تربیتی اسلامی اختصاص یافته است. زمینه‌های مذکور در این فصل برای راهنمایی و مشاوره، عبارتند از راهنمایی آموزشی، حرفه ای، اجتماعی، اخلاقی، بهداشتی و روانی<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/263 ر.ک: همان، 263-284]</ref>.


    در آخرین فصل، در پنج بخش، به بحث از فلسفه ارزشی در تفکر تربیتی اسلامی پرداخته شده است. مباحث این فصل عبارتند از انواع ارزیابی و اهداف تفکر تربیتی اسلامی؛ زمینه‌های ارزیابیدر تفکر تربیتی اسلامی؛ اسالیب و روش‌های ارزیابی؛ ارزیابی کنندگان و ویژگی‌های ارزیابیدر تفکر تربیتی اسلام<ref>ر.ک: همان، ص295-344</ref>.
    در آخرین فصل، در پنج بخش، به بحث از فلسفه ارزشی در تفکر تربیتی اسلامی پرداخته شده است. مباحث این فصل عبارتند از انواع ارزیابی و اهداف تفکر تربیتی اسلامی؛ زمینه‌های ارزیابی در تفکر تربیتی اسلامی؛ اسالیب و روش‌های ارزیابی؛ ارزیابی کنندگان و ویژگی‌های ارزیابی در تفکر تربیتی اسلام<ref>[https://www.noorlib.ir/View/fa/Book/BookView/Image/35827/1/295 ر.ک: همان، ص295-344]</ref>.


    == وضعیت کتاب ==
    == وضعیت کتاب ==
    خط ۷۲: خط ۷۲:


    [[رده:جنبه‌های ویژه آموزش و پرورش]]
    [[رده:جنبه‌های ویژه آموزش و پرورش]]
    [[رده:25 بهمن الی 24 اسفند(97)]]